blogbanner

OUR BLOG

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ανοξείδωτο ατσάλι

Αφήστε Σχόλιο

Κωδικός ασφαλείας
Σχόλια (145)
  • Ευχαριστούμε για το άρθρο
    Από:Παναγιώτης On 23/09/2022

    Ήθελα να αγοράσω φαγητοδοχεία για το παιδιά στο σχολείο και έπεσα στο συγκεκριμένο άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ για το ωραίο άρθρο σας σχετικά με χρήσιμες πληροφορίες για το ανοξείδωτο ατσάλι.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 18/08/2022

    Καλησπέρα, δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε.

  • Ιωάννα Καλπακίδου
    Από:Ιωάννα Καλπακίδου On 11/08/2022

    Υπάρχουν ανοξείδωτα σκεύη με ένδειξη 24/10 τα οποία συνιστώνται ως ποιοτικότερα;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 15/07/2022

    Καλημέρα, το forum αυτό δεν είναι το κατάλληλο για την αγορά που θέλετε να κάνετε. Καλύτερα να ρωτήσετε σε εξειδικευμένη εταιρία που πουλάει φίλτρα νερού για πάγκους κουζίνας.

  • -
    Από:- On 14/07/2022

    Καλημέρα! Θέλω να αγοράσω μια συσκευή για φίλτρο νερού που μπαίνει πάνω στον πάγκο της κουζίνας .Από άποψη υγιεινής είναι καλύτερα η συσκευή να είναι φτιαγμένη από ανοξείδωτο ατσάλι 304 ή από πλαστικό?

  • lightgear
    Από:Lightgear On 14/07/2022

    Χάλυβας και ατσάλι είναι το ίδιο πράγμα.

  • Low first
    Από:Low first On 13/07/2022

    Τελικα ανοξειδωτο ατσαλι κ ανοξειδωτος χαλυβας ειναι το ιδιο πραγμα;ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 18/04/2022

    Καλημέρα,
    Το 316 είναι μια χαρά, για το κατάλληλο πάχος όμως και την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες (χωρίς να πετσικάρει η πλάκα) καλύτερα να ρωτήσετε σε ένα μηχανουργείο.

  • Κωστας
    Από:Κωστας On 18/04/2022

    Καλημέρα!
    Θα κατασκευάσω μια ψησταριά με κάρβουνο και θα ήθελα εκτός από τις σχάρες να έχω και μια επιφάνεια ψησίματος περίπου 35Χ50 cm.. Δεδομένου ότι θα ήθελα να είναι από ανοξείδωτο ,μπορείτε να που πείτε Πίος τύπος είναι κατάλληλος και τι πάχος είναι ιδανικό?
    Ευχαριστώ εκ των προτερων

  • lightgear
    Από:Lightgear On 11/04/2022

    Γενικά ναι, αλλά καλύτερα να ρωτήσετε και την εταιρία από την οποία θα αγοράσετε την κατσαρόλα. Αν, εκτός από σάλτσες, πρόκειται να μαγειρεύετε και στη φωτιά, τότε σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα ένα μαντεμένιο τηγάνι ή μια μαντεμένια γάστρα. Τα μαντεμένια σκεύη είναι τέλεια για τη φωτιά!

  • Teo
    Από:Teo On 07/04/2022

    Γειά σας. Σκέφτομαι να πάρω 18/10 κατσαρόλα ρηχή για να κάνω σαλτσες ντομάτας με φωτιά από ξύλα όπως τα κάνανε οι παλιοί. Ενδείκνυται η ινοξ κατσαρόλα 18/10 για αυτή την δουλειά?

  • lightgear
    Από:Lightgear On 04/04/2022

    Καλησπέρα, καλύτερα να ρωτήσετε την κατασκευάστρια εταιρία για να σας δώσει οδηγίες αν και πως διορθώνεται.

  • Elena
    Από:Elena On 03/04/2022

    Γεια σας! Πολύ κατατοπιστικά όσα γράφετε . Μια βοήθεια παρακαλώ : ξέχασα τη χύτρα μου με λάδι στο μάτι και αναφλέχθηκε. Πολύ καλής ποιότητας σκεύος , ομως τώρα πια εχει μια κατάμαυρη «κρούστα» στον πάτο και μαυρίλα σε όλο το εσωτερικό . Σώζεται και πως ; Θα είναι υγιεινό να μαγειρεύω μετά από τέτοιες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στο ατσάλι ; Σας ευχαριστώ .

  • lightgear
    Από:Lightgear On 18/03/2022

    Όχι, το σημάδι θα είναι μόνιμο.

  • ΑΚΗΣ
    Από:ΑΚΗΣ On 06/03/2022

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΚΑΝΑ ΣΗΜΑΔΙ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΣΤΟ INOX ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΚΕΖΑΠ (ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΟ ΟΞΥ) , ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΙΟΝ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • lightgear
    Από:Lightgear On 04/01/2022

    Μάλλον όχι, αλλά καλύτερα να ρωτήσετε κάποια εταιρία που πουλάει ανοξείδωτους νεροχύτες. Μπορεί να υπάρχει κάποιο ειδικό καθαριστικό που εμείς δεν γνωρίζουμε.

  • Nefeli
    Από:Nefeli On 29/12/2021

    Καλησπέρα σας ο νεροχύτης μου είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και οι προηγούμενοι ένοικοι προφανωσ είχαν χρησιμοποιήσει υδροχλωρικό οξύ ( κεζαπ ) με αποτέλεσμα να έχουν μείνει "στάμπες και λεκέδες". Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 15/11/2021

    Το ανοξείδωτο ατσάλι 201 χρησιμοποιείται κατά κόρον στα είδη μαγειρικής, μαχαιροπίρουνα κλπ και θεωρείται ασφαλές για αυτές τις χρήσεις. Έχετε υπόψη σας ότι όλα τα ανοξείδωτα μέταλλα περιέχουν λίγο ή πολύ νικέλιο.

  • Eri
    Από:Eri On 10/11/2021

    Το ανοξειδωτο ατσαλι 201 γνωρίζεται αν είναι κατάλληλο για μαγειρεμα και για την υγεία; Μου ειπανε οτι περιεχει νικέλιο.
    Να το χρησιμοποιήσω ή οχι; Νομίζω οτι εχω αλλεργια στο νικέλιο αλλα δεν ξερω κατα πόσο περναει στο φαγητο και σε εμας. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 09/08/2021

    Καλησπέρα, πιθανόν η κατσαρόλα να μην είναι καλής ποιότητας ή να κάνετε κάτι λάθος στον καθαρισμό της. Καλύτερα να απευθυνθείτε για πληροφορίες στην εταιρία από την οποία αγοράσατε την κατσαρόλα.

  • Έλενα
    Από:Έλενα On 08/08/2021

    Γειά σας! Μια ερώτηση αν γνωρίζετε... Όταν πλένεις μια καινούρια ανοξειδωτη κατσαρόλα 2,3 φορές και κάθε φορά που την σκουπιζεις βγάζει μουτζούρα στο χαρτι κουζίνας είναι φυσιολογικό;

  • Σοφια
    Από:Σοφια On 20/07/2021

    Καλησπέρα. Μπήκα μόνο για να σας πω ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες και να σας συγχαρώ από καρδιάς για την υπομονή σας στις -ορισμένες φορές απίθανες - ερωτήσεις....Να είστε καλά!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 05/07/2021

    Καλημέρα, τα σκεύη αλουμινίου δεν είναι κατάλληλα για όξινες τροφές ενώ όσα έχουν επίστρωση πρέπει να δείτε τι επίστρωση έχουν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις η επίστρωση παραμένει ασφαλής. Το καλύτερα είναι να δείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος που σας ενδιαφέρει.

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    Από:ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ On 04/07/2021

    Καλημέρα σας,
    Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το κατά πόσο είναι βλαπτικό (καρκινογόνο) για την υγεία το μαγείρεμα σε σκεύη αλουμινίου, όπως έχω διαβάσει κατά καιρούς.
    Επίσης, τα τηγανια αλουμινίου που έχουν κεραμική επίστρωση είναι ασφαλέστερα;
    Σας ευχαριστώ.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 08/05/2021

    Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο μαντεμένιο σκεύος που είναι τέλεια για φωτιά και υψηλές θερμοκρασίες. Το μαντέμι όμως σκουριάζει αν δεν ακολουθήσετε κάποιες πολύ απλές και βασικές οδηγίες. Δείτε περισσότερα στο www.mantemi.gr.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 08/05/2021

    Καλύτερα ρωτήστε την εταιρία από την οποία αγοράσατε το σκεύος. Χωρίς να γνωρίζουμε με σιγουριά, σε αυτές τις εσπρεσιέρες φτιάχνετε πρώτα 3-4 καφέδες και τους πετάτε χωρίς να τους πιείτε. Μικρά υπολείματα σε μεταλλικά σκεύη είναι αναπότρεπτα, δεν είναι γυαλί ή την πορσελάνη που καθαρίζουν τέλεια.

  • Τάσος
    Από:Τάσος On 08/05/2021

    Γειά σας, έχω ψησταρια υγραεριου και θα ήθελα ένα ταψί που να αντέχει σε θερμοκρασίες 300 ή και παραπάνω βαθμών Κελσίου, για ψήσιμο κυρίως κομματιών κρέατος (σαν τις λαμαρίνες των φουρνων για τα ψωμιά) ή και πίτσας. Δεν θα έρχεται σε επαφή άμεσα με τις φλόγες, ίσως ελάχιστα ( υπήρχει φλογοκρυπτης). τί υλικό προτείνετε,; αν είναι δυνατόν να είναι και αντισκουριακο. Είναι πολύ δυνατή η ψησταρια, στην ελάχιστη δύναμη ή φλόγα , μέτρησα εχθές 270 βαθμούς, και τρόμαξα.
    Υγ. Είστε φοβεροί.

  • Γιώργος
    Από:Γιώργος On 07/05/2021

    Μόλις αγόρασα ένα ανοξείδωτο moka pot (μπρίκι για παρασκευή εσπρέσσο). Μετά τη χρήση το πλένω με τρεχούμενο νερό και το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας.Όταν σκουπίζω την εσωτερική πλευρά ( που συγκεντρώνεται ο ζεστός εσπρέσσο ) μένει στο χαρτί ένα γκρί υπόλλειμα ( όχι υπόλλειμα καφέ, εκείνο έχει χρώμα καφέ και φαίνεται επίσης στο χαρτί ).. Μήπως αυτό το γκρι υπόλλειμα είναι μόλυβδος ή είναι κάτι το φυσιολογικό σε καινούργιο Inox μπρίκι και φευγει με τον καιρό; Πρόκειται για επώνυμη Ιταλική Μαρκα αλλά κατασκευασμένο στην Κϊνα και έχει ένδειξη inox 18/10.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 02/04/2021

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2155018408, όμως δεν είμαστε σε θέση να δίνουμε ιατρικές συμβουλές. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι γενικά το συνιστώμενο υλικό για επαγγελματική χρήση στην κουζίνα.

  • Βιολἐττα
    Από:Βιολἐττα On 24/03/2021

    Πολύ καλά τα γράφεται. Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

  • Στράτος
    Από:Στράτος On 16/03/2021

    Καλημέρα! Απο το κείμενο σας καταλαβαίνουμε οτι τα Stainless steel συσκευές μαγειρικής είναι πίο υγιεινές και κατάλληλες! Θα ήθελα να ρωτήσω σε σύγκριση με του Αλουμινίου! Πχ κατσαρόλες Σε επαγγελματική καθημερινή χρήση, μπορεί η κατσαρόλα Αλουμινίου σαν σκεύος μαγειρικής να μας προκαλέσει μετά απο χρόνια χρήση προβλήματα υγείας; η το λέμε επειδή ξέρουμε επιστημονικά τις ιδιότητες του Αλουμινίου; και το λέμε θεωρητικά και για τις συσκευές μαγειρικής ; ποια ειναι η γνώμη σας; περισσότερο πάνω σε θέματα υγείας; γιατι πιστεύω και τα σκεύη αλουμινίου θα έχουν κάποια πιστοποίηση! (Για επαγγελματική καθημερινή χρήση συνίσταται Stainless steel;)

  • lightgear
    Από:Lightgear On 01/03/2021

    Καλημέρα! Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να δίνουμε συμβουλές ιατρικού τύπου, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες είναι ή μπορεί να είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες στον άνθρωπο όταν αυτός έρχεται σε επαφή καθημερινά με ένα σκουλαρίκι από ανοξείδωτο ατσάλι, με ένα βραχιόλι από ασήμι ή με ένα κολιέ από χρυσό. Υπάρχουν πολύ πιο εξειδικευμένες πηγές ενημέρωσης και ειδικοί επαγγελματίες που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν με το ερώτημά σας.

  • Μαρια
    Από:Μαρια On 01/03/2021

    Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη χρήση του σε κοσμήματα, όπως είναι τα σκουλαρίκια. Είναι φιλικό για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 17/02/2021

    Συνήθως η μαυρίλα προέρχεται από λάδι που καίγεται στο μαγείρεμα, καλύτερα όμως να ρωτήσετε την εταιρία από την οποία το αγοράσατε για να σας απαντήσουν ποιο υπεύθυνα.

  • Μαρία
    Από:Μαρία On 10/02/2021

    Καλησπέρα σας. Έχω την εξής ερώτηση. Έχω 1 ταψί που όταν θερμανθεί η ψήσω κάτι μέσα μου βγάζει μαυρίλα εσωτερικά στο φαγητό και εξωτερικά στα χέρια. Το ταψί μου είπαν είναι ανοξείδωτο. Μπορείτε να μου πείτε τι συμβαίνει παρακαλώ???? Σάς ευχαριστώ.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 08/02/2021

    Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες! Από το μαχαίρι και το πιρούνι που χρησιμοποιούμε καθημερινά, το μαγνητάκι στο ψυγείο μας, τις βίδες στα γυαλιά ηλίου μας, το κρικάκι και τα κλειδιά στο μπρελόκ μας έως και τα κουφώματα αλουμινίου στο σπίτι μας, όλα αυτά παράγονται σε εργοστάσια μεταλλουργίας που εκλύουν σκόνες και αέρια που είναι επιβλαβή προς τον άνθρωπο και χρειάζονται Μέσα Ατομικής Προστασίας από τους εργαζόμενους στο χώρο.

  • Σωτήρης
    Από:Σωτήρης On 06/02/2021

    Ο πρώτος ανοξείδωτος χάλυβας στην χαλυβουργία είναι γνωστός με τον αριθμό 1.4301 συνώνυμος με "X5CrNi18-10" η "AISI 304" ή "V2A", "S30400", ήταν o πρώτος εμπορικά διαθέσιμος ανοξείδωτος χάλυβας.
    * Ο ορισμός ως "ανοξείδωτος χάλυβας" είναι ανακριβής και λανθασμένος,
    ωστόσο αναφέρονται συχνά ως ανοξείδωτος χάλυβας στην καθημερινή ζωή.
    Λόγω των καλών ιδιοτήτων χρησιμοποιείται στην τεχνολογία τροφίμων.
    Το X5CrNi18-10 είναι ένας σχετικά μαλακός, μη σιδηρομαγνητικός χάλυβας ωστενίτης με την ακόλουθη χημική σύνθεση:
    ≤ 0,07 % άνθρακας
    ≤ 1 % Πυρίτιο
    ≤ 2 % μαγγάνιο
    ≤ 0,045 % φώσφορος
    ≤ 0,03 % θείο
    17,5 bis 19,5 % χρώμιο
    8 bis 10,5 % νικέλιο
    ≤ 0,11 % άζωτο
    *Για την επεξεργασία χάλυβα υψηλού κράματος, απαιτούνται ειδικά προληπτικά μέτρα.
    Η σκόνη που δημιουργείται κατά την λείανση μπορεί να ερεθίσει τα αναπνευστικά όργανα και οι αναθυμιάσεις συγκόλλησης μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 27/01/2021

    Αν η κατσαρόλα δεν είναι ανοξείδωτη ή το κράμα κατασκευής δεν είναι καλό, τότε οξειδώνεται με το νερό και με το ξύδι και επομένως εμφανίζονται σημάδια σκουριάς.

  • Κατερινα
    Από:Κατερινα On 27/01/2021

    Καλησπέρα σας έχω κατσαρόλα από ατσάλι και όταν την σκουπίζω μετά από πλύσιμο με ξύδι παρατηρώ λίγο γκρι πάνω στην πετσέτα... φοβάμαι μήπως τρώμε υπολείμματα σιδήρου και φοβαμαι γιατί βράζω νερό για μπιμπερό...Γιατί συμβαίνει;; Επειδή είναι παλιά;; ´η οξυδωνεται από το ξύδι;;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 21/01/2021

    Αν η ποιότητα του μετάλλου είναι καλή, τότε το μέταλλο αντέχει περισσότερο στη διάβρωση, δεν αντιδρά με τα φαγητά, δεν ξεφλουδίζει, δεν σκουριάζει με το αλάτι κλπ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2155018408 για περισσότερες πληροφορίες.

  • Ιωσήφ
    Από:Ιωσήφ On 20/01/2021

    Θα με ενδιέφερε μόνο να μάθω αν τα δύο αυτά ανοξείδωτα (κατά προτίμηση το 304 λόγω τιμής, αλλιώς το 316) όταν εκτεθούν σε υψηλή θερμοκρασία (στη ψησταριά) δεν βγάζουν κάποια ανθυγιεινή ουσία και είναι κατάλληλα να ακουμπάει το κρέας πάνω τους... Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός

  • lightgear
    Από:Lightgear On 20/01/2021

    Καλημέρα!!! Δεν είμαστε ειδικοί στην κατασκευή ψησταριάς, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Σχετικά με τα 316 και 304, το 316 είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στη διάβρωση/οξείδωση. Καλή επιτυχία!

  • Ιωσήφ
    Από:Ιωσήφ On 19/01/2021

    Καλησπέρα σας!
    Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια παρόμοια ερώτηση στο άρθρο....
    Θέλω να φτιάξω τη σχάρα της ψησταριάς μου... Τι είναι καλύτερο; Το μαύρο ή το ανοξείδωτο; Και αν είναι το ανοξείδωτο ποιό από τα δύο; Το 304 ή το 316;;;; Έχω άκουσει διάφορα...
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 18/01/2021

    Αν δεν είναι ανοξείδωτο θα σκουριάσει, εκτός αν το λαδώνετε συχνά. Ακόμα και το ανοξείδωτο όμως, σε περιβάλλον με υγρασία ή με κακή συντήρηση, μπορεί να παρουσιάσει σημάδια οξείδωσης.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 18/01/2021

    Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, εμείς γενικά προτείνουμε τα ανοξείδωτα ως πιο ανθεκτικά και πιο υγιεινά. Είναι όμως λίγο πιο βαριά. Για τα κλασικά σκεύη καλύτερα να ρωτήσετε την εταιρία που τα έχει παρασκευάσει.

  • Emmanouil
    Από:Emmanouil On 17/01/2021

    Καλησπέρα εχω μια απορία και θα ήθελα την βοήθεια σας, εχω φτιάξει ενα μαχαίρι κουζίνας από σίδερο το εχω γυαλίσει εμφανισιακά ειναι σαν inox, απλά ήθελα να ρωτήσω αν με τον καιρό σκουριάσει ?
    Ευχαριστώ!!!

  • Δημος
    Από:Δημος On 16/01/2021

    Σε γυμνη φωτια (rocket stove) τι υλικό προτείνετε για κατσαρολα αλουμινιο ή ατσάλι. Ακόμη τα κλασικά σκευη για ηλεκτρ κουζινα μπορουν να χρησιμοποιηθουν;
    Ευχαριστώ, καλή χρονιά

  • Kika
    Από:Kika On 11/01/2021

    Ευχαριστώ. Καλή χρονιά!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 11/01/2021

    Καλημέρα και καλή χρονιά! Δυστυχώς ούτε εμείς είμαστε ειδικοί στην κατασκευή ψησταριάς, γνωρίζουμε όμως ότι το μαντέμι ή το ανοξείδωτο είναι συνήθη υλικά για ψησταριές.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 11/01/2021

    Το inox είναι γενικά πιο υγιεινό και πιο ανθεκτικό.

  • Kika
    Από:Kika On 09/01/2021

    Καλησπέρα, ποια θα ήταν η πρότασή σας για καλύτερη αγορά μπρικιού εσπρέσο ανάμεσα σε αλουμίνιο (με εξωτερική βαφή) και inox (σε φυσικό χρώμα); Ρωτώ τόσο από άποψη διάρκειας (π.χ. γδαρσίματα, αλλοιώσεις με τη θερμοκρασία), όσο και καλύτερης και πιο υγιεινής παρασκευής του καφέ. Ευχαριστώ.

  • Μαριος
    Από:Μαριος On 08/01/2021

    Καλησπέρα σας και καλή χρονιά.
    Ήθελα να ρωτήσω κάτι.
    θέλω να φτιαξω μια ψησταριά για επαγγελματική χρήση.
    Έχω καταλήξει στο ανοξείδωτο ατσάλι (ως τώρα.)
    Το ερώτημα μου είναι,αν γνωρίζετε ή μπορείτε να προτείνεται κάποιο άλλο μέταλλο.
    Διότι είμαι παντελώς άσχετος επι του θέματος και προσπαθώ να βγάλω μια άκρη.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 27/12/2020

    Δεν το γνωρίζουμε το 18/19. Γενικώς επιλέξτε κάτι από γνωστή εταιρία, όπου οι έλεγχοι ποιότητας είναι πιο αξιόπιστοι.

  • Μαγκριδης ιωαννης
    Από:Μαγκριδης ιωαννης On 19/12/2020

    Εάν καταλαβαίνω καλά μια ένδειξη ανοξειδωτο ατσαλι 18/19 σημαίνει αυξημένα επίπεδα νικελίου σε σχέση με τα συνηθες 18/10 - 18/8.
    Αυτό αποτελεί ένδειξη καλύτερης ποιότητας? η είναι σημείο προβληματισμου λόγω της αυξημένης ποσότητας νικελίου?

  • lightgear
    Από:Lightgear On 01/07/2020

    Καλημέρα, δεν το γνωρίζουμε. Γκουκλάρετε το!

  • Ιωάννης Χρονοπουλος
    Από:Ιωάννης Χρονοπουλος On 01/07/2020

    Που μπορω να βρω ινοξ μη απομαγνητησμενο; Έμποριο επεξεργασία μικροποσότητα !Συγκεκριμένα πλζ

  • lightgear
    Από:Lightgear On 25/06/2020

    Καλημέρα, σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι κατάλληλο για είδη που πρέπει να καθαρίζονται καλά για λόγους υγιεινής, για τον ψευδάργυρο δεν γνωρίζουμε να σας πούμε.

  • Μαρία Παπαδοπούλου
    Από:Μαρία Παπαδοπούλου On 14/06/2020

    Καλησπέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Θέλω να σας ρωτήσω αν είναι πιο ανθεκτικό το inox ή ο ψευδάργυρος. Πρόκειται να αγοράσω είδη υγιεινής και κάποια από αυτά δεν είναι ανοξείδωτος χάλυβας, αλλά από zink. Επίσης, τίθεται θέμα υγείας από προϊόντα κατασκευασμένα από ψευδάργυρο; Σας ευχαριστώ.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 09/05/2020

    Καλησπέρα, δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες αλλά πολλά σκεύη μαγειρικής (π.χ. κατσαρόλες και ταψιά) είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, οπότε λογικά δεν θα έχετε πρόβλημα.

  • Μενια Μπελντερτζη
    Από:Μενια Μπελντερτζη On 08/05/2020

    Καλησπερα σας . Εχω βρει ενα φουρνο με ξυλα για να ψηνω φαγητο (ειναι στρογγιλος τυπου χτιστος) και ειναι φτιαγμενος απο ανοξειδωτο χαλυβα. Παρακαλω θα ηθελα να μου πειτε τη γνωμη σας αν ειναι εφικτο να θερμενεται σωστα κυκλικα και να ψηνει ομοιομορφα. Και αν κανει να ψηνω φαγητο μεσα σε ενα τετοιο σκευος. Ευχαριστω πολυ.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 31/03/2020

    Καλημέρα, δυστυχώς δεν είμαστε Wikipedia ούτε δίνουμε συμβουλές για επιλογές βρύσης. Καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για τα ερωτήματα που έχετε.

  • ΕΦΗ ΚΑΛΟΠΑΝΑ
    Από:ΕΦΗ ΚΑΛΟΠΑΝΑ On 30/03/2020

    Καλησπέρα,
    τι υλικό είναι το χρωμέ? Προσπαθώ να επιλέξω βρύση κουζίνας ανάμεσα σε χρωμέ και ανοξείδωτο ατσάλι. Ποιά είναι προτιμότερη? Ευχαριστώ

  • lightgear
    Από:Lightgear On 24/03/2020

    Σε θαλάσσιο περιβάλλον επιλέξτε κράμα 316 ή καλύτερο. Το 304 θα σκουριάσει γρήγορα.

  • Κουτούπας Κώστας
    Από:Κουτούπας Κώστας On 23/03/2020

    Καλησπέρα
    θελω να κατασκευάσω ένα σκάφος γιά τη θάλασσα. Το δείλημά μου είναι αν χρησιμοποιήσω 304
    επειδη είναι οικονομικότερος απο τον 316 πόσο χειρότερη θα είναι η κατασκευή;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Κώστας

  • lightgear
    Από:Lightgear On 21/03/2020

    Συνήθως είναι δύσκολο να επαναφέρετε το ανοξείδωτο στην αρχική του κατάσταση, δηλαδή να γυαλίζει και να φύγουν οι μαυρίλες. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά που λέμε παραπάνω αλλά, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, προτείνουμε να συμβουλευτείτε κατευθείαν το μαγαζί από όπου αγοράσατε το σκεύος, δηλαδή το ΙΚΕΑ. Λογικά θα έχουν κάποιες συμβουλές συντήρησης και καθαρισμού αυτού του προϊόντος. Καλή επιτυχία!

  • Ζωή Μπατζινα
    Από:Ζωή Μπατζινα On 21/03/2020

    Έχω δύο κατσαρόλες Stainless Steel από το IKEA. Η πρώτη που είναι αρκετών ετών, έχει "μαυρίσει " εντός κι εκείνοι ή δεύτερη που είναι πολύ πιο καινούργια, αρχίζει επίσης να εμφανίζει θαμπαδες εσωτερικά. Εφόσον λένε ότι δεν πρέπει να καθαρίζουμε τα ανοξείδωτα σκεύη με σύρμα, πως μπορώ να τις διατηρήσω λαμπερές ή και να τις επαναφέρω στην αρχική τους κατάσταση; με βρασμό νερού ίσως μαζί με σόδα και ξύδι;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 02/03/2020

    Οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι το τεφλόν όταν υπερθερμαίνεται εκλύει τοξικές ουσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "Τι είναι το τεφλόν".

  • κοκκαλης σπυρος
    Από:κοκκαλης σπυρος On 02/03/2020

    καλημερα!! ειχα διαβασει σε ενα αρθρο απο Αμερικη στην δυτικη Βιρτζινια για μια εταιρια που τις εκαναν μυνηση για το το υλικο τεφλον που χρησημοποιουσαν σε τηγανια και σε κατσαρολες και ειδικα τα αποβλυτα απο την παραγωγη του τεφλον.
    ξερουμε κατι?
    υσχυει κατι τετοιο?
    ειναι οντως επικυνδινο?

  • lightgear
    Από:Lightgear On 17/02/2020

    Ναι.

  • Μαρια Κλουπωδη
    Από:Μαρια Κλουπωδη On 17/02/2020

    Γεια σας σε ταψι απο ανιξειδωτο ατσαλι 18/10 μπορω να ψησω φαγητο στο φουρνο; ευχαριστώ πολύ

  • lightgear
    Από:Lightgear On 06/02/2020

    Μάλλον δεν κάνετε κάτι λάθος, ίσως χρειάζεται λίγο πιο καλός καθαρισμός. Οι μαυρίλες είναι συνηθισμένες όταν μια σχάρα χρησιμοποιείται συχνά.

  • xatzizoi
    Από:Xatzizoi On 06/02/2020

    έχω μια σχάρα BBQ inox. Μαζεύει πολλή μαυρίλα και δεν καθαρίζει με απλό απορρυπαντικό. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι inox ή κάνω κάποιο λάθος στον καθαρισμό ? Ευχαριστώ

  • lightgear
    Από:Lightgear On 03/02/2020

    Το ανοξείδωτο ατσάλι γράφει stainless steel συνήθως.

  • Αναστασία Τσιερη
    Από:Αναστασία Τσιερη On 02/02/2020

    Καλημέρα σας.Ειμαι αλλαγή στο Μικέλ και θα ήθελα να με βοηθήσετε να αναγνωρίζω πως πρέπει να το αποφύγω.Διαβασα αρκετά από αυτά που έχετε γράψει Αλλά έχω μπερδευτεί.. Εγώ για να αποφύγω το Μικέλ τα μαγειρικά μου σκεύη και κουτάλια,πιρούνια κτλ τι πρέπει να αναγράφουν??Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια

  • lightgear
    Από:Lightgear On 07/01/2020

    Η γνώμη μας είναι να μην την χρησιμοποιήσετε.

  • Vicky V
    Από:Vicky V On 05/01/2020

    Καλησπέρα. Έχω μια χύτρα ταχύτητας από αλουμίνιο. Είχε αφεθεί σε εξωτερικό χώρο για αρκετά χρόνια και τώρα βλέπω ότι έχει φαγωθεί το μέταλλο στον πάτο και έχει βγάλει κάτι σαν άσπρη σκόνη. Είναι ασφαλές να τη χρησιμοποιήσω;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 13/12/2019

    Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος αναγνώρισης με το μάτι. Αν πρόκειται για δοχείο λαδιού, κρασιού ή άλλου τρόφιμου συνήθως είναι 18/10 (316).

  • ΣΑΒΒΑΣ ΠΠΑΛΑΖΗΣ
    Από:ΣΑΒΒΑΣ ΠΠΑΛΑΖΗΣ On 13/12/2019

    ΠΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΟΡΙΣΩ ΤΟ ΙΝΟΧ 304 ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΟΧ 316 ΣΕ ΔΟΧΕΙΟΝ 3000 ΛΙΤΡΟΝ

  • lightgear
    Από:Lightgear On 14/10/2019

    Καλησπέρα, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε (ούτε γνωρίζουμε) να απαντάμε για κάθε προϊόν της αγοράς. Το καλύτερο είναι να ρωτήσετε το κατάστημα από το οποίο το αγοράσατε.

  • γρηγορης
    Από:γρηγορης On 12/10/2019

    καλησπερα σας!! αγορασα μια κατσαρολα kitchenaid stainlessteal,, προχθες απο το μασουτη που την εχουν προσφορα -70%...Την επλυνα και την ωρα που την σκουπιζα χρησιμοποιησα χαρτι κουζινας λευκο κ ειδα μια ελαφρια μουτζουρα σαν να ξεβαφει,,,ειναι φυσιολογικο αυτο?? ευχαριστω πολυ!!!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 24/09/2019

    Καλημέρα! Το ανοξείδωτο ατσάλι έχει μεγάλη αντοχή σε διαβρωτικό περοβάλλον, δε σημαίνει όμως ότι δεν οξειδώνεται αν αφεθεί σε διαβρωτικό περιβάλλον. Πιθανόν τα κουτάλια αυτά να είναι από χαμηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι και να έχουν διαβρωθεί από το νερό, το αλάτι και τα απορρυπαντικά στη διάρκεια των χρόνων. Δεν μπορούμε να σας πούμε αν είναι ανθυγιεινά, ούτε αν επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Αν έχετε αμφοβολίες καλύτερα πετάξτε τα στην ανακύκλωση και αγοράστε νέα.

  • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
    Από:ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ On 24/09/2019

    Καλημέρα. Έχω κάποια κουτάλια παλιά που γράφουν stainless steel (χωρίς άλλες λεπτομέρειες). Επειδή είχαν μαύρες κηλίδες και κίτρινο χρωματισμό σε πολλά σημεία, τα καθάρισα με σόδα, ξύδι και ζεστό νερό. Επειτα τα έτριψα. Το μόνο που κατάφερα όμως ήταν να ...κιτρινίσουν. Τώρα μοιάζουν περισσότερο με χάλκινα παρά με ατσάλινα. Υπάρχει περίπτωση να μην ήταν ατσάλινα εξαρχής, ή έκανα κάτι λάθος; Και μήπως είναι ανθυγιεινά για χρήση;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 17/06/2019

    Καλημέρα! Αν το σημείο είναι ανοξείδωτο με λίγο ελαφρύ τρίψιμο η επιφανειακή σκουριά θα φύγει. Υπάρχουν στην αγορά σπρέυ και αστάρια τα οποία δημιουργούν ένα επιπλέον στρώμα προστασίας αν θέλετε να το προστατέψετε μελλοντικά. Λεπτομέρειες θα σας πουν σε ένα καλό χρωματοπωλείο.

  • Κάρολος
    Από:Κάρολος On 16/06/2019

    Πολύ κατατοπιστικό άρθρο! Έχω μια ερώτηση για το inox ψυγείο μου: η προστατευτική μεμβράνη στο κάτω μέρος έφυγε, μάλλον από το σφουγγάρισμα γύρω - γύρω. Υπάρχει κάποιος τρόπος να επισκευαστεί; Μπορώ να το περάσω εγώ με κάτι; Εκτός από το ότι φαίνεται άσχημα, νομίζω πως αρχίζει να σκουριάζει κιόλας. Ευχαριστώ!!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 10/06/2019

    Το γυαλί και το ανοξείδωτο ατσάλι θεωρούνται από τα πιο υγιεινά υλικά για τέτοια προϊόντα (καλαμάκια, ποτήρια κλπ). Καθαρίζονται εύκολα και δεν κρατάνε μικρόβια.

  • Καποιος
    Από:Καποιος On 09/06/2019

    Γεια σας. Σχετικά με τα ανοξείδωτα καλαμάκια από ατσάλι θα αναφερθώ.

    Υπάρχει περίπτωση τα καλαμάκια τα ανοξείδωτα να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο?

  • lightgear
    Από:Lightgear On 21/05/2019

    Λυπούμαστε, αλλά δεν το γνωρίζουμε. :-)

  • Αντωνης
    Από:Αντωνης On 21/05/2019

    Θα ήθελα να μου πείτε ποιος τύπος ατσαλιού είναι κατάλληλο για σύρμα το όπιο θα είναι σκληρό θα δουλεύετε με μία πένσα ας πούμε και δεν θα σκουριάζει πχ εγώ θέλω σύρμα 1.2 mm 10 cm να του κάνω μία γωνία 90 μοιρών και να αντέχει δύναμη 15 κιλών χωρίς να σπάσει η να ισιώσει η γωνία???

  • lightgear
    Από:Lightgear On 10/05/2019

    Ενδιαφέρον, δεν το γνωρίζουμε, Θα πρέπει να ρωτήσετε τη Fissler.

  • Eleni
    Από:Eleni On 15/04/2019

    Καλησπέρα

    Αγόρασα κατσαρόλα Fissler 18/10 stainless steel και έχω παρατηρήσει πως στον πάτο όταν αφαιρώ το φαγητό, έχει μικρές στάμπες από ιριδίζον χρωματισμό (μπλε ιριδίζον) έψαξα λίγο και το λέμε heat rint or rainbow effect αυτό το φαινόμενο. Δεν έχω καταλάβει όμως γιατί γίνεται, αν είναι επικίνδυνο να φας το μαγειρεμένο φαγητό και πως μπορώ να το αποτρέψω στο μέλλον να μη συμβεί.
    Με το που θα τη βάλω την κατσαρόλα στο πλυντήριο πιάτων ή πλυθεί στο χέρι με ξύδι φεύγει ο χρωματισμός. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • lightgear
    Από:Lightgear On 06/04/2019

    Χωρίς να είμαστε ειδικοί στους νεροχύτες και στα είδη κουζίνας, μάλλον το ανοξείδωτο είναι η καλύτερη επιλογή. Στα περισσότερα μαγειρία και στις επαγγελματικές κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείοων οι πάγκοι, οι νεροχύτες κλπ είναι όλα ανοξείδωτα.

  • Βικυ
    Από:Βικυ On 05/04/2019

    Καλησπερα σας,
    8α μπορουσατε σας παρακαλω να με συμβουλεψετε στο εξης:
    Ψαχνω να αγορασω μπαταρια νεροχυτη για την κουζινα μου. Επειδη ειμαι ασχετη ομως εντελως με αυτα και σημερα οι περισοτερες εταιρειες βαζουνε μεσα υλικα τοξικα και επικυνδινα για την υγεια 8α ει8ελα να μα8ω ποιο υλικο ειναι το πιο ασφαλες για την κουζινα μας που πινουμε και μαγειρευουμε με το νερο που περναει απο εκει?
    Βλεπω οτι εχει χρωμε και ανοξειδωτο ατσαλι, ποιο απο τα δυο να προτιμησω? σας ευχαριστω παρα πολυ.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 03/04/2019

    Καλησπέρα, οι μπλε λεκέδες στο ανοξείδωτο είναι δύσκολο να προέρχονται από το νερό αλλά το πιθανότερο από υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να ακουμπήσατε κάποιο καυτό σκεύος στο νεροχύτη για ώρα. Δοκιμάστε να τους αφαιρέσετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή προμηθευτείτε κάποιο ειδικό καθαριστικό ανοξείδωτων από το super market. Είναι πιθανό οι λεκέδες αυτοί να είναι μόνιμοι πλέον.

  • Fay
    Από:Fay On 03/04/2019

    Ο ανοξείδωτος νεροχύτης μου έχει γεμίσει από μπλε σημάδια λογικά από το νερό.Δεν μπορώ να ταβγάλω με τιποτα,ούτε με ξύδι,ούτε με ζεστό νερό και χλωρίνη.Μηπως γνωρίζεται τι μπορώ να κάνω;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 03/12/2018

    Αν η γρατζουνιά είναι πολύ λεπτή τότε μπορεί να λειανθεί με κάποια ειδική κρέμα για ανοξείδωτα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και θέλει υπομονή.

  • Ιωάννης
    Από:Ιωάννης On 02/12/2018

    Ρολόι που αναγράφει stainless steel στο καντράν λογικά η κατασκευή του είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Αν γίνει κάποια γρατζουνιά μπορεί να γυαλιστει; Ευχαριστώ πολύ!

  • Ευαγγελία
    Από:Ευαγγελία On 27/11/2018

    Ευχαριστώ πολύ!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 26/11/2018

    Το γαλβανισμένο ατσάλι εκλύει ατμούς ψευδαργύρου όταν θερμαίνεται, επομένως είναι πιθανό να περνάει ψευδάργυρος στο φαγητό, κάτι το οποίο δεν θεωρείται υγιεινό.

  • Ευαγγελία
    Από:Ευαγγελία On 26/11/2018

    Καλημέρα σας, έμαθα και εγώ πρόσφατα για τα γαλβανιζέ σκεύη και ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει πρόβλημα όταν το φουρνάκι εσωτερικά έχει γαλβανισμένη λαμαρίνα..περνάνε βλαβερές ουσίες στα φαγητα? Ευχαριστώ πολύ!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 31/10/2018

    Καλημέρα, δείτε ατσάλινες πλάκες ψησίματος εδώ. Πιθανότατα αυτό που ψάχνετε να το βρείτε σε κάποιο μηχανουργείο ή σε κάποιο άλλο κατάστημα με ανοξείδωτο εξοπλισμό.

  • Αθανάσιος
    Από:Αθανάσιος On 30/10/2018

    Γειά σας, γνωρίζετε που μπορώ να εφοδιαστώ με μια ανοξείδωτη πλάκα πάχους ~1εκ με σκοπό να ψήνω πίτσα στον οικιακό μου φούρνο;Εχω ακούσει ότι είναι η βέλτιστη λύση όσον αφορά τις συνθήκες ψησίματος αυτής.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 12/10/2018

    Το ανοξείδωτο ατσάλι 316 και το τιτάνιο είναι υλικά κατάλληλα για σκεύη μαγειρικής και μπορείτε να κάνετε υγιεινά μαγειρέματα σε αυτά. Καλύτερα να μην έχουν κάποια επίστρωση (κεραμική ή teflon).

  • mariameli
    Από:Mariameli On 12/10/2018

    Το καταλαβαίνω, τουλάχιστον μπορείτε να μου πείτε για κατσαρόλες με 316 stainless steel και Titanium αν είναι καλή αγορά για υγιεινά μαγειρέματα ???

  • lightgear
    Από:Lightgear On 12/10/2018

    Καλημέρα, δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε όλα τα προϊόντα της αγοράς ώστε να έχουμε άποψη για αυτά.

  • mariameli
    Από:Mariameli On 12/10/2018

    Γεια σας, θα ήθελα την βοήθεια σας γιατί είμαι πολύ μπερδεμένη ¨) ήμουν σε μια επίδειξη για κατσαρόλες που όπως μας είπαν ο στόχος τους είναι για να μαγειρεύουμε υγιεινά ( κάτι που με ενδιαφέρει πολύ), οι κατσαρόλες γράφουν 316 stainless steel και Titanium και είναι Αμερικάνικης επωνυμίας Saladmaster. Λόγω του ότι κοστίζουν αρκετά, θα μπορούσατε σας παρακαλώ πολύ να μου πείτε την γνώμη σας ???

  • lightgear
    Από:Lightgear On 08/10/2018

    Αγαπητή Βασιλική, το άρθρο μας φυσικά έχει πολλές ελλείψεις, αλλιώς θα το λέγαμε "Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ανοξείδωτο ατσάλι". Δεν προσπαθήσαμε (και δεν θα τα καταφέρναμε) να καλύψουμε όλα τα θέματα που αφορούν το ανοξείδωτο ατσάλι. Επίσης, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε όλα τα σκεύη, όλα τα υλικά και όλες τις μάρκες που κυκλοφορούν στην αγορά, για αυτό ενθαρρύνουμε πάντα να ρωτάτε πρώτα το μαγαζί από όπου αγοράσατε το σκεύος.
    Και ναι, η κοπέλα στον Κωτσόβολο οφείλει να γνωρίζει για το σκεύος που πούλησε και σίγουρα οφείλει να γνωρίζει περισσότερο από εμάς που δεν το πουλήσαμε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί απαιτείτε από εμάς να γνωρίζουμε περισσότερα για ένα σκεύος ή μια κατσαρόλα που δεν πουλήσαμε! Όσο για τις ανακρίβειες, αν έχουμε γράψει κάτι λάθος ή κάτι που χρειάζεται κάποια διευκρίνηση μπορείτε απλά να μας το αναφέρετε.

  • vasiliki
    Από:Vasiliki On 06/10/2018

    Κατά' τη γνώμη μου το άρθρο σας έχει πολλές ελλείψεις και ανακρίβειες. Ούτε για αγωγιμότητα αναφέρεστε κάπου αλλά και επιδίδεστε σε αοριστίες σχετικά με καμένες κατσαρόλες πχ λέτε : ρωτήστε το κατάστημα που τις αγοράσατε.... Μα είναι δυνατόν να γνωρίζει η κοπέλα στον κωτσόβολο? Για όνομα του θεού....

  • lightgear
    Από:Lightgear On 05/10/2018

    Αγαπητή Έλενα, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας Πως να επιλέξετε ένα παγούρι για δεις τι πρέπει να προσέξεις στην αγορά ενός παγουριού, παιδικού ή μη. Σε ευχαριστούμε πολύ!

  • Ελενα
    Από:Ελενα On 04/10/2018

    Καλησπέρα! θα εκτιμούσα τη συμβουλή σας καθώς θέλω ν΄αγορασω παγούρι στο παιδί. Τι χαρακτηριστικά να προσέξω και τι να αποφύγω; Ευχαριστώ!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 07/09/2018

    Η μικρή μαγνητική έλξη που μπορεί να παρουσιάζουν κάποια ανοξείδωτα προϊόντα δεν επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος.

  • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΡΛΑΣ
    Από:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΡΛΑΣ On 07/09/2018

    Διαβασα το παραπανω αρθρο με ενδιαφερον κ εχω παρατηρησει σε παιδικα παγουρια νερου γραφουν ανωξειδωτο 304 κ βαζω το μαγνητη κ κολαει.Εσεις λογω πειρας ειναι υγιεινο να το αγορασω η να παρω κατι σε πλαστικο π.χ Nalgen.Ευχαριστω

  • lightgear
    Από:Lightgear On 01/09/2018

    Η γνώμη μας είναι ότι το μπρίκι δεν θα επανέλθει ποτέ στην αρχική του κατάσταση.

  • Josef
    Από:Josef On 11/08/2018

    Ενδιαφέρον το άρθρο σας. Έχω μια απορία. Έβαλα ανοξείδωτο μπρίκι για εσπρέσο στο πληντυριο και χάλασε το χρώματα του, γνωρίζετε αν μπορώ να κάνω κάτι;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 09/08/2018

    Τα περισσότερα ανοξείδωτα θα είναι μια χαρά αν τα πλύνετε με σαπούνι και χλιαρό νερό.

  • fay
    Από:Fay On 03/08/2018

    Υπάρχουν οδηγίες για πριν την πρώτη χρήση? Το καθαρίζουμε απλά με σαπούνι και νερό ή θέλει βραστό νερό? ευχαριστώ

  • lightgear
    Από:Lightgear On 11/06/2018

    Γεια σας!
    Το ανοξείδωτο ατσάλι δεν αντέχει σε όλα τα χημικά, οξέα, θάλασσα κ.λπ. Θα δείτε ότι σε πολλά λιμάνια και κατασκευές κοντά στη θάλασσα αλλά και σε μερικά πλοία, ο ανοξείδωτος εξοπλισμός είναι συνήθως σκουριασμένος. Δεν γνωρίζουμε αν είναι για πέταμα το συγκεκριμένο προϊόν που έχετε. Αν βλέπετε ότι αφήνει υπολείμματα ίσως θα είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιείτε.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 11/06/2018

    Προτιμήστε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι για το μαγείρεμά σας, σε σχέση με τα σκεύη αλουμινίου. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα σκεύη αλουμινίου σε αλκαλικά, όξινα ή αλμυρά φαγητά γιατί το αλουμίνιο αντιδρά και μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 11/06/2018

    Το αλουμίνιο έχει καλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από το ανοξείδωτο ατσάλι, για αυτό και κάποια εξειδικευμένα καλώδια είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 11/06/2018

    Καλημέρα! Τα ανοξείδωτα σκεύη με 18/C δεν περιέχουν νικέλιο και επομένως θεωρούνται λίγο χαμηλότερης ποιότητας. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σκεύη από αυτό το κράμα. Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε την εταιρία που πουλάει αυτά τα σκεύη.

  • αννα
    Από:αννα On 10/06/2018

    Καλησπερα,
    Πολυ χρησιμο το αρθρο σας και πολυ ενδιαφερον!
    χρειαζομαι τη βοηθεια σας μηπως ξερετε.. Εχω αγορασει ενα ανοξειδωτο βρυσακι για δοχειο εξισου ανοξειδωτο για φυλαξη ποσιμου νερου..Ειχα τη φαινη ιδεα να αφησω το βρυσακι σε ξυδι ολη νυχτα για να φυγουν τα χημικα γιατι ημουν εγκυος... το πρωι υπηρχε μια απαισια μυρωδια και ειχε αποχρωματιστει.. το εχω καθαρισει απο τοτε αμετρητες φορες με σοδα,απορρυπαντικο πιατων,νερο.. το χρωμα επανηλθε σχετικα,αλλα αφηνει πλεον συνεχεια και ασταματητα , μαυρα υπολειμματα στο νερο.. εχθες το αφησα στο νερο ολο το βραδυ και το πρωι ειχε δημιουργηθει μια κρουστα σα σκουρια στο εσωτερικο... πφφφφ τι εχει συμβει?? Δε θα επρεπε αφου ειναι ανοξειδωτο να μην αντιδρα ετσι? Και η σκουρια? Και ολα αυτα τα μαυρακια που βγαζει?? Ειναι για πεταμα φανταζομαι?! Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

  • Stratos
    Από:Stratos On 06/06/2018

    Καλημέρα! θα ήθελα να μάθω λίγες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατσαρόλες αλουμινίου σε σχέση με το ανοξείδωτο ατσάλι! πιό πολύ για θέματα πάνω την υγειηνή! Ευχαριστώ!

    *πολύ καλό το άρθρο σας!

  • Αλεξης
    Από:Αλεξης On 03/06/2018

    Καλησπερα,
    εγω θα ηθελα να ρωτησω πιο εχει καλυτερη ηλεκτρικη αγωγιμοτητα, το αλουμινιο ή το ανοξειδωτο ατσαλι?? και γενικα πιο μεταλλο εχει την καλυτερη??
    ευχαριστω πολυ!!!

  • Ada
    Από:Ada On 02/06/2018

    Καλημέρα σας. Θα ήθελα να μάθω εάν τα σκευη με ένδειξη 18 c ανοξείδωτα είναι ασφαλή. Τι σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός

  • lightgear
    Από:Lightgear On 01/06/2018

    To ανοξείδωτο ατσάλι αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με ισχυρά οξέα και εκτός από επιφανειακές και αισθητικές αλλοιώσεις μπορεί να υποστεί μέχρι και μικρή παραμόρφωση. Δείτε σε αυτό το video τι γίνεται σε ένα φύλλο ανοξείδωτου ατσαλιού όταν το εμβαπτίσουμε σε υδροχλωρικό οξύ 5%.

  • Κωνσταντίνος
    Από:Κωνσταντίνος On 25/05/2018

    Γεια σας, κατά λάθος έριξα διάλυμα υδροχλωρικού οξέως (5% σε περιεκτικότητα) στο νεροχύτη που λέει ότι είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Έριξα νερό στο νεροχύτη αλλά μετά από δύο μέρες παρατήρησα ότι σε κάποια μέρη στα τοιχώματα φούσκωσε. Τι μπορεί να συνέβη; Μήπως δεν είναι από ανοξείδωτο ατσάλι;
    Ευχαριστώ πολύ!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 02/05/2018

    Καλημέρα, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό καθώς δεν γνωρίζουμε από τι υλικό είναι το μπρίκι. Ρωτήστε καλύτερα το μαγαζί από όπου το αγοράσατε.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 02/05/2018

    Καλημέρα, έτσι όπως το περιγράφετε δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνο. Επικοινωνήστε όμως καλύτερα με τον κατασκευαστή, στέλνοντάς του μια φωτογραφία για να είστε σίγουρος.

  • Σωκρατης
    Από:Σωκρατης On 02/05/2018

    γεια σας αγορασα καινουργιο μπρικι και αφου το επλυνα στην αρχη καλα συνεχιζει απο την μεσα πλευρα σαν να ξεβαφει σαν μουτζουρα ακομα και οταν ζεστενο απλα ενα γαλα ...ειναι επικινδυνο για την υγεια?? (φοιτητης)

  • M. Kalergis
    Από:M. Kalergis On 01/05/2018

    Γεια σας και συγχαρητηρια για το site σας.
    Θα μπορειτε και εχετε την καλισυνη θα ηθελα να μου
    απαντησετε στην εξης ερωτηση:
    Εχω μια κατσαρολα που απο πισω γραφει στα γερμανικα
    πως ειναι απο χαλυβα. Δυστυχως στο πλαι εχει χτυπηθει
    και φαινεται απο εξω μια λακουβα μικρη προς τα μεσα.
    Ξέρετε αν ειναι επικινδυνο;
    Υπαρχει περιπτωση να ελευθερωνεται μεταλλο μεσα στο
    φαγητο;
    Ευχαριστω πολυ
    φαγητο;

  • Αλέξανδρος
    Από:Αλέξανδρος On 10/03/2018

    Εύα βάλε σόδα με λάδι σε ένα φλιτζανάκι, άλειψε την κόλα
    με το μείγμα και άφησε το για μισή ώρα, μετά απλά το σκουπίζεις!

  • lightgear
    Από:Lightgear On 08/03/2018

    Καλημέρα, εφόσον σας το προτείνανε από το μαγαζί που τα αγοράσατε, τότε λογικά οι οδηγίες θα είναι σωστές.

  • Εύα Ξ.
    Από:Εύα Ξ. On 05/03/2018

    Καλησπέρα,
    Ήθελα να ρωτησω, εχω αγορασει καποια μαχαιροπιρουνα, απο τα οποια δεν φεύγει η ετικετα απο πανω τους, μενει η κολλα. Μου προτεινανε απο το μαγαζι να τα βουτηξω σε βενζινη, και να τα τριψω με πανακι. Θεωρειτε οτι μπορεί να τα αλλοιωσει? Ειδικά εφοσον πρόκειται για σκεύος φαγητού..

  • lightgear
    Από:Lightgear On 09/02/2018

    Αγαπητέ Μανώλη,
    σε ευχαριστούμε πολύ για το αφοριστικό σου σχόλιο.
    Να σε ενημερώσουμε κατ'αρχήν ότι εδώ δεν γράφουμε επιστημονικό άρθρο για δημοσίευση σε επιστημονικό συνέδριο, ούτε έχει νόημα να αναφέρουμε ωστενιτικούς, μαρτενσιτικούς ή φερριτικούς χάλυβες.

    Σχετικά τώρα με το απαράδεκτο σχόλιό σου "όλο το άρθρο είναι λάθος" σου επισημαίνω ότι:
    1α. Εμείς γράφουμε: "Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου (Fe), άνθρακα (C) και χρωμίου (Cr) όπου το χρώμιο έχει ελάχιστη περιεκτικότητα 10,5% κατά βάρος (κ.β.)"
    1β. Εσύ γράφεις: "Ανοξειδοτος χάλυβάς είναι κράμα σιδηρου 70-80% περιπου με πανω απο 9-10 % χρωμιο".
    Δηλαδή, το ότι δεν αναφέρουμε ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει σίδηρο 70-80% σημαίνει ότι το έχουμε γράψει λάθος; Ενοχλεί που δεν είναι 100% επιστημονικό αυτό που γράφουμε; Το ξέρουμε. Δεν θέλουμε να είναι.
    Εσένα δε σε ενοχλεί όταν γράφεις "Ανοξειδοτος χάλυβάς είναι κράμα σιδηρου 70-80% περιπου"; Τι σημαίνει περίπου; Συνταγή μαγειρικής είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας; Με το μάτι να τον υπολογίσουμε;
    Αν θέλει να εμβαθύνει κάποιος στη μεταλλουργία/μεταλλογνωσία καλύτερα να απευθυνθεί σε εξειδικευμένα επιστημονικά βιβλία.
    Σε διάφορα βιβλία του ΕΜΠ, θα δεις ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει διαφορετικούς ορισμούς. Άλλα μιλάνε για χρώμιο πάνω από 9%, άλλα για χρώμιο πάνω από 10%, άλλα για χρώμιο πάνω από 12% κ.λπ.

    Στη συνέχεια:
    2α. Εμείς γράφουμε: "Σύμφωνα με τους παρακάτω εμπειρικούς κανόνες κ.λπ κ.λπ... Γενικά, τα ανοξείδωτα ατσάλια τύπου 420 και 440 είναι μαγνητικά, ενώ τα 304 και 316 δεν είναι."
    2β. Εσύ γράφεις: " Ωστενητικοι ( αντιμαγνητικοι , σειρα 300 κατα ΑiSI) και φερητικοι ( μαγνητικοι σειρα 400 κατα AISI) και dublex που έχουν ιδιοτητες και των δυο οικογενειων".
    Δηλαδή ένας πελάτης μας που θέλει να ψωνίσει ένα ανοξείδωτο σκεύος θα ψάχνει στην συσκευασία να δει αν λέει ωστενιτικός ή φερριτικός χάλυβας ή θα κοιτάξει πιο εύκολα αν γράφει "Stainless Steel 304" ή "Stainless Steel 420";
    Το ίδιο πράγμα λέμε, απλά εμείς το έχουμε γράψει λίγο πιο κατανοητά και απλά, με λιγότερες τεχνικές λεπτομέρειες.
    Όπως βλέπεις, μιλάμε για "εμπειρικούς κανόνες" και όχι για επιστημονικούς ορισμούς. Οι περισσότεροι αναγνώστες μας θέλουν απλά και γρήγορα να μπορούν να αναγνωρίζουν 2-3 πράγματα για το ανοξείδωτο ατσάλι, όχι να δώσουν κατατακτήριες για τη σχολή Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών στο ΕΜΠ.

    3. Εσύ γράφεις: "Ιδιοτιτες οπως ο μαγνητισμος οφειλετε στην θερμικη επεξεργασια του κραματος στο χαλυβουργειο". Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα αυτή πληροφορία.

    Σχετικά τώρα με το ότι τα σχόλια είναι λάθος, τα λάθη στα σχόλια είναι αυτών που τα γράφουν. Τα σχόλια δεν είναι δικά μας. Αλλά ακόμα και αν τα σχόλια είναι λάθος τι πειράζει; Να μην τα δημοσιεύσουμε;
    Αν ένα σχόλιο έχει λάθος πληροφορίες ή είναι γεμάτο ορθογραφικά να το δημοσιεύσουμε ή όχι;
    Καλύτερα να το δημοσιεύσουμε και να γίνει μια μικρή συζήτηση, γιατί έτσι μαθαίνουμε όλοι από κάτι.

  • Μανωλης
    Από:Μανωλης On 08/02/2018

    Σχεδον ολο το αρθρο είναι λάθος όπως επισης και τα σχολια . Ανοξειδοτος χάλυβάς είναι κράμα σιδηρου 70-80% περιπου με πανω απο 9-10 % χρωμιο. Δυο μεγαλες οικογενειες. Ωστενητικοι ( αντιμαγνητικοι , σειρα 300 κατα ΑiSI) και φερητικοι ( μαγνητικοι σειρα 400 κατα AISI) και dublex που έχουν ιδιοτητες και των δυο οικογενειων, Ιδιοτιτες οπως ο μαγνητισμος οφειλετε στην θερμικη επεξεργασια του κραματος στο χαλυβουργειο . Διαβάστε SITE της UTOCUMPO (ευρωπαικο χαλυβουργειο.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 13/01/2018

    Ρετάλια ανοξείδωτου χάλυβα θα βρείτε σε κάποιο μηχανουργείο (στράντζα, ψαλίδι, κ.λπ).

  • Κωστας
    Από:Κωστας On 12/01/2018

    Καλησπερα! Που μπορω να χρησιμοποιησω ρεταλια ανοξειδωτου χαλυβα;;;

  • hara haroniti karamaliki
    Από:Hara haroniti karamaliki On 16/12/2017

    Όσον αφορά τα μαχαιροπίρουνα η λάμα των μαχαιριών δεν είναι ποτέ ίνοχ 18/10 όσο ακριβά και να είναι τα μαχαιροπίρουνα. Τον λόγο ακριβώς δεν τον ξέρω , Θα το διαπιστώσετε αν δοκιμάσετε με έναν μαγνήτη την λάμα του μαχαιριού την πιάνει ο μαγνήτης ενώ την λαβή δεν την πιάνει ούτε τα υπόλοιπα μαχαιροπίρουνα, εφόσον είναι βέβαια 18/10 γιατί το 18/8 το πιάνει ο μαγνήτης. Αυτός είναι ο λόγος που η λάμα ,αν βρεθεί σε λίγο υγρό περιβάλλον κάνει λεκέδες και έχει τη τάση να κάνει σκουριά. καλό πλύσιμο με σαπουνάδα λίγο τρίψιμο με μαλακό σφουγγάρι, τόσο όσο να μην κάνει γρατζουνιές, μετά πολύ καλό σκούπισμα και αποθήκευση σε μέρος που δεν έχει υγρασία και καλύτερα είναι να τα διπλώσετε σε μαλακό χαρτάκι αφής να μην έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον. Και βέβαια να μην είναι κοντά με άλλα αντικείμενα που σκουριάζουν γιατί αυτό μεταφέρεται και κολλάει.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 05/10/2017

    Γεια σας,
    το καλύτερο είναι να ρωτήσετε κατευθείαν την εταιρία από την οποία αγοράσατε την κατσαρόλα.
    Σας ευχαριστούμε πολύ!

  • Aggeliki
    Από:Aggeliki On 27/09/2017

    Κάηκε ο πάτος της κατσαρολας μου καθώς ξέχασα νερό που εβραζε. Ο πάτος μαύρισε και έμεινε κάτι σαν σκόνη μέσα. Είναι επικίνδυνο για χρήση πλέον? Ευχαριστω

  • lightgear
    Από:Lightgear On 20/03/2017

    Καλημέρα, νομίζω όλοι μας το έχουμε κάνει αυτό το λάθος! Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε λίγο την μαυρίλα είναι με ξύδι και ζεστό νερό. Εναλλακτικά, κάποιοι χρησιμοποιούν και μαγειρική σόδα (σκόνη). Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε διάφορα αξιόπιστα sites, όπως εδώ. Ο χρωματισμός δεν θα φύγει αμέσως αλλά θα μειωθεί. Με τον καιρό και τη χρήση όμως ο χρωματισμός αυτός θα αρχίσει να φεύγει. Το πρόβλημα είναι περισσότερο αισθητικό. Όμως είναι πιθανό το μέταλλο να έχει υποστεί και μια μικρή παραμόρφωση λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Στην περίπτωση αυτή καλύτερα να μην χρησιμοποιείται πλέον ως χύτρα (δηλαδή κάτω από υψηλές πιέσεις), αλλά μόνο ως απλή κατσαρόλα.

  • Ευδοκία
    Από:Ευδοκία On 19/03/2017

    Έκαψα τη χύτρα μου ενώ ήταν άδεια. (Αναψα λάθς μάτι). Έχει αλλάξει χρώμα ο πάτος, είναι σκούρος μώβ-μπλε-μαύρος (ήταν πολλή ώρα αναμμένο το μάτι). Είναι επικίνδυνο να μαγειρεύω σ αυτήν; γιατί άλλαξε χρώμα και πώς επανέρχεται το χρώμα της, αν επανέρχεται;

  • lightgear
    Από:Lightgear On 28/02/2017

    Καλημέρα!
    Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρία που τα κατασκεύασε για να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες καθαρισμού και συντήρησης.
    Τις περισσότερες φορές λίγο ζεστό νερό με ξύδι αφαιρούν τους λεκέδες στο ανοξείδωτο ατσάλι.

  • Χρηστος
    Από:Χρηστος On 26/02/2017

    Εχω μια συλλογη μαχαιριων,πιστοποιημενα απο Ιταλια.Στη μία τους πλευρά που ηταν εκτεθειμενη,μερικα εχουν κανει κηλίδες.Πιθανον οξυδωση.Στο μεταλλο τους ειναι χτυπημενα το λογοτυπο του εργαστηριου,λεει πως ειναι ανοξειδωτο ατσαλι.Πως μπορω να τα καθαρισω με ασφαλεια; Ευχαριστω.

  • lightgear
    Από:Lightgear On 26/02/2017

    Καλημέρα,
    τα ανοξείδωτα 304 (18/8) και 316 (18/10) είναι τα πλέον κατάλληλα όταν υπάρχει απευθείας επαφή με φαγητό.
    Υπάρχουν και μαντεμένιες σχάρες (από χυτοσίδηρο), πιο βαριές, αλλά εξίσου καλές.

  • Χρήστος
    Από:Χρήστος On 26/02/2017

    Καλησπέρα, έχω κάποιες απορίες για το ανοξείδωτο ατσάλι, έμαθα πρόσφατα ότι οι σχάρες οι σουβλεςκαι γενικά οι ψησταριές που χρησιμοποιούμε για να ψήνουμε είναι γαλβανιζε, η θερμοκρασία καίει το γαλβανι με συνέπεια να το τρώμε μέσω των ψητων.
    Μπορείτε να μου πείτε αν όλα τα inox είναι κατάλληλα η πρέπει να αγοράσω συγκεκριμένο τύπο πχ 18/10

Blog navigation

Δεν υπάρχουν αγαπημένα προϊόντα.