Το ανοξείδωτο ατσάλι (ή ανοξείδωτος χάλυβας ή inox ή stainless steel) υπάρχει καθημερινά σε πολλά προϊόντα: δοχεία, μαχαίρια, κατσαρόλες, σουγιάδες, παγούρια, βίδες, εργαλεία, έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Η μεγάλη του αντίσταση στη διάβρωση (δεν σκουριάζει εύκολα), το χαμηλό κόστος συντήρησης και η συνεχής μείωση του κόστους παραγωγής το κάνουν αναντικατάσταστο σε πολλές εφαρμογές.
Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου (Fe), άνθρακα (C) και χρωμίου (Cr) όπου το χρώμιο έχει ελάχιστη περιεκτικότητα 10,5% κατά βάρος (κ.β.). Οι διαφορετικές αναλογίες των 3 αυτών συστατικών, μαζί και με άλλες προσμείξεις που μπορούν να προστεθούν (π.χ. νικέλιο (Ni), μαγγάνιο (Mn), βανάδιο (V), κ.α.) δημιουργούν τους διάφορους τύπους ανοξείδωτου ατσαλιού που έχουν διαφορετικές ιδιότητες μεταξύ τους.
Τα πιο συνηθισμένα κράματα ανοξείδωτου ατσαλιού είναι το 18/8 και το 18/10 που και τα δύο αναφέρονται ως Stainless Steel 304. Το 18/10 είναι ακόμα περισσότερο ανθεκτικό σε διαβρωτικά περιβάλλοντα (αλάτι, οξέα κ.λπ) από το 18/8 γιατί περιέχει 2% περισσότερο νικέλιο.
Η Wikipedia έχει ένα πολύ αναλυτικό λήμμα σχετικά με το ανοξείδωτο ατσάλι, που όμως ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του άρθρου. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο εδώ είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ανοξείδωτου ατσαλιού στα είδη εκδρομών και ταξιδιού (συνήθως σκεύη μαγειρικής, παγούρια και θερμός), πως μπορείτε να ξεχωρίσετε το ανοξείδωτο από το αλουμίνιο και πως να το καθαρίσετε και το συντηρήσετε.
1. Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα ανοξείδωτου ατσαλιού
Οι εκδρομές στο βουνό και τη θάλασσα και όλες οι σχετικές δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία, το καγιάκ, το ψάρεμα κ.λπ. εκθέτουν τον εξοπλισμό σας συνεχώς σε μικρές ή μεγάλες φθορές. Ειδικά στην περίπτωση μεταλλικού εξοπλισμού (κατσαρόλες, μπρίκια, παγούρια, μαχαίρια, εργαλεία, σουγιάδες κ.λπ.), το νερό και το αλάτι είναι οι 2 μεγάλοι εχθροί που οξειδώνουν το μέταλλο (δημιουργία σκουριάς) και το χαλάνε. Η χρήση ανοξείδωτου εξοπλισμού παρουσιάζει μερικά πλεονεκτήματα που μειώνουν αυτές τις φθορές, έχει όμως και μερικά μειονεκτήματα. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα είναι:
- Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι πολύ σκληρό υλικό που δεν γρατζουνιέται εύκολα σε σχέση με το αλουμίνιο ή το πλαστικό.
- Δεν οξειδώνεται (εκτός αν εκτεθεί σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, οξυγόνου και άλλων παραγόντων).
- Δεν επηρεάζεται από όξινα φαγητά και χυμούς φρούτων σε αντίθεση με το αλουμίνιο. Επομένως, ένα ανοξείδωτο παγούρι ή ένα ανοξείδωτο θερμός είναι πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα σκεύη αλουμινίου.
Το ανοξείδωτο ατσάλι έχει όμως και τα παρακάτω μειονεκτήματα:
- Έχει υψηλότερο κόστος αγοράς από άλλα υλικά (αλουμίνιο, πλαστικό) το οποίο όμως τελικά αντισταθμίζεται από τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του.
- Είναι πιο βαρύ και επομένως ακατάλληλο όταν ο εξοπλισμός στο σακίδιο πρέπει αυστηρά να μειωθεί γραμμάριο-γραμμάριο.
- Δεν διαχέει τόσο ομοιόμορφα τη θερμότητα όπως το αλουμίνιο. Στα ανοξείδωτα σκεύη μαγειρικής, αν η φλόγα είναι πιο έντονη από όσο χρειάζεται, το φαγητό μπορεί να καεί πιο εύκολα γιατί δημιουργούνται θερμές περιοχές (hot spots).
2. Είναι αλουμίνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι;
Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε αν κάποιο αντικείμενο είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή αλουμίνιο; Σύμφωνα με τους παρακάτω εμπειρικούς κανόνες μπορείτε να αποκλείσετε τη μία ή την άλλη περίπτωση και να φτάσετε σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές συμπέρασμα:
- Ακουμπήστε ένα μαγνήτη πάνω στην επιφάνεια του μετάλλου. Αν υπάρχει έλξη, τότε το αντικείμενο σίγουρα δεν είναι αλουμίνιο και μάλλον είναι ατσάλι ή ανοξείδωτο ατσάλι. Αν δεν υπάρχει έλξη, δεν μπορείτε να γνωρίζετε σίγουρα από τι υλικό είναι το αντικείμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια ανοξείδωτα ατσάλια είναι μαγνητικά και κάποια όχι, σίγουρα όμως το αλουμίνιο δεν είναι.
- Ελέγξτε προσεκτικά το αντικείμενο για ίχνη σκουριάς. Το αλουμίνιο δεν σκουριάζει, αλλά το ατσάλι ή ακόμα και το ανοξείδωτο ατσάλι μπορεί να παρουσιάσει ίχνη σκουριάς αν εκτεθεί σε ακραίες συνθήκες. Επομένως, αν υπάρχει σκουριά τότε το αντικείμενο είναι από ατσάλι (πιο πιθανό) ή ανοξείδωτο ατσάλι (λιγότερο πιθανό).
- Το αλουμίνιο είναι λίγο πιο ζεστό στην αφή από το ανοξείδωτο ατσάλι.
- Το ανοξείδωτο ατσάλι που έχει νικέλιο (π.χ. το 18/8 ή το 18/10) είναι μερικές φορές μαγνητικό. Συνήθως όσο πιο πολύ νικέλιο υπάρχει στο κράμα τόσο λιγότερο μαγνητικό είναι το ανοξείδωτο ατσάλι.
- Γενικά, τα ανοξείδωτα ατσάλια τύπου 420 και 440 είναι μαγνητικά, ενώ τα 304 και 316 δεν είναι. Ο ναυτικός και θαλάσσιος εξοπλισμός επομένως, που είναι σχεδόν πάντα κατασκευασμένος από 316, δεν μαγνητίζεται.
Ανοξείδωτο Σετ Μαγειρέματος Primus Campfire | lightgear.gr
3. Καθαρισμός - Συντήρηση ανοξείδωτου ατσαλιού
Πολύ πιθανόν να έχετε δει ίχνη σκουριάς στη λάμα του μαχαιριού σας, στις βίδες που στερεώνουν το χερούλι πάνω στο μπρίκι, στο πολυεργαλείο σας, στον πάτο μιας κατσαρόλας ή σε ένα τηγάνι. Παρόλο που το υλικό μπορεί να είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, αν εκτεθεί σε έντονα διαβρωτικές συνθήκες και δε συντηρηθεί σωστά, μπορεί να εμφανίσει ίχνη σκουριάς. Τα ίχνη της σκουριάς είναι καφέ κηλίδες και μικρά ή μεγάλα στίγματα.
Το ανοξείδωτο ατσάλι προστατεύεται από την οξείδωση από ένα λεπτό φιλμ οξειδίου του χρωμίου που δημιουργείται στην επιφάνεια του μετάλλου. Το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα αντιδρά με το χρώμιο που περιέχεται μέσα στο ανοξείδωτο μέταλλο και δημιουργεί αυτό το φιλμ που αποτρέπει την περαιτέρω οξείδωση σε βάθος. Ακόμα και αν κόψετε στη μέση ένα κομμάτι ανοξείδωτου ατσαλιού, το χρώμιο πάλι θα δημιουργήσει ένα λεπτό φιλμ οξειδίου στη νέα επιφάνεια που δημιουργείται μετά την κοπή.
Η σκόνη, η λάσπη, τα λίπη και τα δακτυλικά αποτυπώματα λερώνουν τις inox επιφάνειες και παγιδεύουν μικρά διαβρωτικά στοιχεία στο φιλμ του οξειδίου του χρωμίου, μειώνοντας έτσι την αντι-διαβρωτική ικανότητα του ανοξείδωτου. Έτσι, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του ανοξείδωτου ώστε να απομακρυνθούν όλες οι διαβρωτικές βρομιές και να αποκατασταθεί η αντι-διαβρωτική ικανότητά του. Σύμφωνα με την SSINA (Specialty Steel Industry of North America) ο σωστός καθαρισμός του ανοξείδωτου εξαρτάται από τον τύπο της βρωμιάς.
Για απλές βρομιές χώματος και λάσπης χρησιμοποιήστε σαπούνι ή ένα απαλό απορρυπαντικό σε χλιαρό ή ζεστό νερό. Για πιο δύσκολους λεκέδες προσθέστε λίγο ξύδι. Η ελαφριά οξύτητα του ξιδιού διαλύει τα λίπη και καθαρίζει την επιφάνεια του ανοξείδωτου. Το ξύδι, παρόλο που χημικά κατατάσσεται στα ασθενή οξέα, είναι θαυματουργό όσον αφορά τις καθαριστικές του ιδιότητες, ενώ είναι και απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον.
Τα δακτυλικά αποτυπώματα μένουν πάνω στο ανοξείδωτο και χαλάνε την εμφάνισή του. Καθαρίστε τα με καθαριστικό για τα τζάμια ή με σόδα (ανθρακικό νάτριο) και νερό, τρίβοντας απαλά με ένα πανί.
Για λάδια, γράσα και πιο δύσκολους λεκέδες, χρησιμοποιήστε ασετόν ή βενζίνη. Προσοχή, γιατί αν η inox επιφάνεια είναι χρωματιστή (όπως τα ανοξείδωτα παγούρια και θερμός της Klean Kanteen) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαλάσει το χρώμα.
Τα απίθανα ανοξείδωτα παγούρια, θερμός, ποτήρια και φαγητοδοχεία της Klean Kanteen | lightgear.gr
Τέλος, αποφύγετε να πλένετε τα ανοξείδωτα στο πλυντήριο πιάτων όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και το απορρυπαντικό αρκετά "επιθετικό". Όλα τα ανοξείδωτα πρέπει στο τέλος να ξεβγάζονται με τρεχούμενο ζεστό νερό.Στη συνέχεια σκουπίστε τα με μια πετσέτα για να απομακρυνθούν τα άλατα του νερού που επικάθονται στην επιφάνεια. Έτσι, βελτιώνεται η εμφάνιση του μετάλλου. Διαφορετικά, μπορείτε απλά να τα αφήσετε να στεγνώσουν σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο.
Με τη σωστή συντήρηση ο ανοξείδωτος εξοπλισμός σας θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση, όπως τον πρωτοαγοράσατε, έτοιμος για χρήση για πολλά ακόμα χρόνια.
Αν σας άρεσε το άρθρο παρακαλούμε πολύ κοινοποιήστε το στους φίλους σας στο Facebook στο Twitter καθώς είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους φίλους ή τις φίλες σας να βρει χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες.
Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.
Μπορείτε να μου πείτε αν όλα τα inox είναι κατάλληλα η πρέπει να αγοράσω συγκεκριμένο τύπο πχ 18/10
τα ανοξείδωτα 304 (18/8) και 316 (18/10) είναι τα πλέον κατάλληλα όταν υπάρχει απευθείας επαφή με φαγητό.
Υπάρχουν και μαντεμένιες σχάρες (από χυτοσίδηρο), πιο βαριές, αλλά εξίσου καλές.
Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρία που τα κατασκεύασε για να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες καθαρισμού και συντήρησης.
Τις περισσότερες φορές λίγο ζεστό νερό με ξύδι αφαιρούν τους λεκέδες στο ανοξείδωτο ατσάλι.
το καλύτερο είναι να ρωτήσετε κατευθείαν την εταιρία από την οποία αγοράσατε την κατσαρόλα.
Σας ευχαριστούμε πολύ!
σε ευχαριστούμε πολύ για το αφοριστικό σου σχόλιο.
Να σε ενημερώσουμε κατ'αρχήν ότι εδώ δεν γράφουμε επιστημονικό άρθρο για δημοσίευση σε επιστημονικό συνέδριο, ούτε έχει νόημα να αναφέρουμε ωστενιτικούς, μαρτενσιτικούς ή φερριτικούς χάλυβες.
Σχετικά τώρα με το απαράδεκτο σχόλιό σου "όλο το άρθρο είναι λάθος" σου επισημαίνω ότι:
1α. Εμείς γράφουμε: "Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου (Fe), άνθρακα (C) και χρωμίου (Cr) όπου το χρώμιο έχει ελάχιστη περιεκτικότητα 10,5% κατά βάρος (κ.β.)"
1β. Εσύ γράφεις: "Ανοξειδοτος χάλυβάς είναι κράμα σιδηρου 70-80% περιπου με πανω απο 9-10 % χρωμιο".
Δηλαδή, το ότι δεν αναφέρουμε ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει σίδηρο 70-80% σημαίνει ότι το έχουμε γράψει λάθος; Ενοχλεί που δεν είναι 100% επιστημονικό αυτό που γράφουμε; Το ξέρουμε. Δεν θέλουμε να είναι.
Εσένα δε σε ενοχλεί όταν γράφεις "Ανοξειδοτος χάλυβάς είναι κράμα σιδηρου 70-80% περιπου"; Τι σημαίνει περίπου; Συνταγή μαγειρικής είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας; Με το μάτι να τον υπολογίσουμε;
Αν θέλει να εμβαθύνει κάποιος στη μεταλλουργία/μεταλλογνωσία καλύτερα να απευθυνθεί σε εξειδικευμένα επιστημονικά βιβλία.
Σε διάφορα βιβλία του ΕΜΠ, θα δεις ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει διαφορετικούς ορισμούς. Άλλα μιλάνε για χρώμιο πάνω από 9%, άλλα για χρώμιο πάνω από 10%, άλλα για χρώμιο πάνω από 12% κ.λπ.
Στη συνέχεια:
2α.Εμείς γράφουμε: "Σύμφωνα με τους παρακάτω εμπειρικούςκανόνες κ.λπ κ.λπ... Γενικά, τα ανοξείδωτα ατσάλια τύπου 420 και 440 είναι μαγνητικά, ενώ τα 304 και 316 δεν είναι."
2β. Εσύ γράφεις: " Ωστενητικοι ( αντιμαγνητικοι , σειρα 300 κατα ΑiSI) και φερητικοι ( μαγνητικοι σειρα 400 κατα AISI) και dublex που έχουν ιδιοτητες και των δυο οικογενειων".
Δηλαδή ένας πελάτης μας που θέλει να ψωνίσει ένα ανοξείδωτο σκεύος θα ψάχνει στην συσκευασία να δει αν λέει ωστενιτικός ή φερριτικός χάλυβας ή θα κοιτάξει πιο εύκολα αν γράφει "Stainless Steel 304" ή "Stainless Steel 420";
Το ίδιο πράγμα λέμε, απλά εμείς το έχουμε γράψει λίγο πιο κατανοητά και απλά, με λιγότερες τεχνικές λεπτομέρειες.
Όπως βλέπεις, μιλάμε για "εμπειρικούς κανόνες" και όχι για επιστημονικούς ορισμούς. Οι περισσότεροι αναγνώστες μας θέλουν απλά και γρήγορα να μπορούν να αναγνωρίζουν 2-3 πράγματα για το ανοξείδωτο ατσάλι, όχι να δώσουν κατατακτήριες για τη σχολή Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών στο ΕΜΠ.
3. Εσύ γράφεις: "Ιδιοτιτες οπως ο μαγνητισμος οφειλετε στην θερμικη επεξεργασια του κραματος στο χαλυβουργειο". Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα αυτή πληροφορία.
Σχετικά τώρα με το ότι τα σχόλια είναι λάθος, τα λάθη στα σχόλια είναι αυτών που τα γράφουν. Τα σχόλια δεν είναι δικά μας. Αλλά ακόμα και αν τα σχόλια είναι λάθος τι πειράζει; Να μην τα δημοσιεύσουμε;
Αν ένα σχόλιο έχει λάθος πληροφορίες ή είναι γεμάτο ορθογραφικά να το δημοσιεύσουμε ή όχι;
Καλύτερα να το δημοσιεύσουμε και να γίνει μια μικρή συζήτηση, γιατί έτσι μαθαίνουμε όλοι από κάτι.
Ήθελα να ρωτησω, εχω αγορασει καποια μαχαιροπιρουνα, απο τα οποια δεν φεύγει η ετικετα απο πανω τους, μενει η κολλα. Μου προτεινανε απο το μαγαζι να τα βουτηξω σε βενζινη, και να τα τριψω με πανακι. Θεωρειτε οτι μπορεί να τα αλλοιωσει? Ειδικά εφοσον πρόκειται για σκεύος φαγητού..
με το μείγμα και άφησε το για μισή ώρα, μετά απλά το σκουπίζεις!
Θα μπορειτε και εχετε την καλισυνη θα ηθελα να μου
απαντησετε στην εξης ερωτηση:
Εχω μια κατσαρολα που απο πισω γραφει στα γερμανικα
πως ειναι απο χαλυβα. Δυστυχως στο πλαι εχει χτυπηθει
και φαινεται απο εξω μια λακουβα μικρη προς τα μεσα.
Ξέρετε αν ειναι επικινδυνο;
Υπαρχει περιπτωση να ελευθερωνεται μεταλλο μεσα στο
φαγητο;
Ευχαριστω πολυ
φαγητο;
Ευχαριστώ πολύ!
εγω θα ηθελα να ρωτησω πιο εχει καλυτερη ηλεκτρικη αγωγιμοτητα, το αλουμινιο ή το ανοξειδωτο ατσαλι?? και γενικα πιο μεταλλο εχει την καλυτερη??
ευχαριστω πολυ!!!
*πολύ καλό το άρθρο σας!
Πολυ χρησιμο το αρθρο σας και πολυ ενδιαφερον!
χρειαζομαι τη βοηθεια σας μηπως ξερετε.. Εχω αγορασει ενα ανοξειδωτο βρυσακι για δοχειο εξισου ανοξειδωτο για φυλαξη ποσιμου νερου..Ειχα τη φαινη ιδεα να αφησω το βρυσακι σε ξυδι ολη νυχτα για να φυγουν τα χημικα γιατι ημουν εγκυος... το πρωι υπηρχε μια απαισια μυρωδια και ειχε αποχρωματιστει.. το εχω καθαρισει απο τοτε αμετρητες φορες με σοδα,απορρυπαντικο πιατων,νερο.. το χρωμα επανηλθε σχετικα,αλλα αφηνει πλεον συνεχεια και ασταματητα , μαυρα υπολειμματα στο νερο.. εχθες το αφησα στο νερο ολο το βραδυ και το πρωι ειχε δημιουργηθει μια κρουστα σα σκουρια στο εσωτερικο... πφφφφ τι εχει συμβει?? Δε θα επρεπε αφου ειναι ανοξειδωτο να μην αντιδρα ετσι? Και η σκουρια? Και ολα αυτα τα μαυρακια που βγαζει?? Ειναι για πεταμα φανταζομαι?! Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!
Το ανοξείδωτο ατσάλι δεν αντέχει σε όλα τα χημικά, οξέα, θάλασσα κ.λπ. Θα δείτε ότι σε πολλά λιμάνια και κατασκευές κοντά στη θάλασσα αλλά και σε μερικά πλοία, ο ανοξείδωτος εξοπλισμός είναι συνήθως σκουριασμένος. Δεν γνωρίζουμε αν είναι για πέταμα το συγκεκριμένο προϊόν που έχετε. Αν βλέπετε ότι αφήνει υπολείμματα ίσως θα είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιείτε.
Και ναι, η κοπέλα στον Κωτσόβολο οφείλεινα γνωρίζει για το σκεύος που πούλησε και σίγουρα οφείλει να γνωρίζει περισσότερο από εμάς που δεν το πουλήσαμε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί απαιτείτε από εμάς να γνωρίζουμε περισσότερα για ένα σκεύος ή μια κατσαρόλα που δεν πουλήσαμε! Όσο για τις ανακρίβειες, αν έχουμε γράψει κάτι λάθος ή κάτι που χρειάζεται κάποια διευκρίνηση μπορείτε απλά να μας το αναφέρετε.
8α μπορουσατε σας παρακαλω να με συμβουλεψετε στο εξης:
Ψαχνω να αγορασω μπαταρια νεροχυτη για την κουζινα μου. Επειδη ειμαι ασχετη ομως εντελως με αυτα και σημερα οι περισοτερες εταιρειες βαζουνε μεσα υλικα τοξικα και επικυνδινα για την υγεια 8α ει8ελα να μα8ω ποιο υλικο ειναι το πιο ασφαλες για την κουζινα μας που πινουμε και μαγειρευουμε με το νερο που περναει απο εκει?
Βλεπω οτι εχει χρωμε και ανοξειδωτο ατσαλι, ποιο απο τα δυο να προτιμησω? σας ευχαριστω παρα πολυ.
Αγόρασα κατσαρόλα Fissler 18/10 stainless steel και έχω παρατηρήσει πως στον πάτο όταν αφαιρώ το φαγητό, έχει μικρές στάμπες από ιριδίζον χρωματισμό (μπλε ιριδίζον) έψαξα λίγο και το λέμε heat rint or rainbow effect αυτό το φαινόμενο. Δεν έχω καταλάβει όμως γιατί γίνεται, αν είναι επικίνδυνο να φας το μαγειρεμένο φαγητό και πως μπορώ να το αποτρέψω στο μέλλον να μη συμβεί.
Με το που θα τη βάλω την κατσαρόλα στο πλυντήριο πιάτων ή πλυθεί στο χέρι με ξύδι φεύγει ο χρωματισμός. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Υπάρχει περίπτωση τα καλαμάκια τα ανοξείδωτα να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο?
ξερουμε κατι?
υσχυει κατι τετοιο?
ειναι οντως επικυνδινο?
θελω να κατασκευάσω ένα σκάφος γιά τη θάλασσα. Το δείλημά μου είναι αν χρησιμοποιήσω 304
επειδη είναι οικονομικότερος απο τον 316 πόσο χειρότερη θα είναι η κατασκευή;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κώστας
τι υλικό είναι το χρωμέ? Προσπαθώ να επιλέξω βρύση κουζίνας ανάμεσα σε χρωμέ και ανοξείδωτο ατσάλι. Ποιά είναι προτιμότερη? Ευχαριστώ
Αυτό αποτελεί ένδειξη καλύτερης ποιότητας? η είναι σημείο προβληματισμου λόγω της αυξημένης ποσότητας νικελίου?
Ήθελα να ρωτήσω κάτι.
θέλω να φτιαξω μια ψησταριά για επαγγελματική χρήση.
Έχω καταλήξει στο ανοξείδωτο ατσάλι (ως τώρα.)
Το ερώτημα μου είναι,αν γνωρίζετε ή μπορείτε να προτείνεται κάποιο άλλο μέταλλο.
Διότι είμαι παντελώς άσχετος επι του θέματος και προσπαθώ να βγάλω μια άκρη.
Ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστώ, καλή χρονιά
Ευχαριστώ!!!
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια παρόμοια ερώτηση στο άρθρο....
Θέλω να φτιάξω τη σχάρα της ψησταριάς μου... Τι είναι καλύτερο; Το μαύρο ή το ανοξείδωτο; Και αν είναι το ανοξείδωτο ποιό από τα δύο; Το 304 ή το 316;;;; Έχω άκουσει διάφορα...
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!