5 απλές συμβουλές για τη φροντίδα της σκηνής σας

Η σκηνή σας είναι το μικρό σας σπίτι όταν διανυκτερεύετε στην ύπαιθρο και υπό αυτή την οπτική αξίζει να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να την διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Αν προσέξετε 3-4 πραγματάκια, η σκηνή σας θα σας κρατήσει συντροφιά για πολλά χρόνια, ανεξαρτήτως του κόστους της σκηνής.

1. Καθαρισμός του εδάφους πριν το στήσιμο

Ο καθαρισμός του εδάφους πριν το στήσιμο της σκηνής, είναι ίσως το βασικότερο από όλα για να κρατήσετε τη σκηνή σας σε καλή κατάσταση. Προσέξτε το χώρο πριν απλώσετε τη σκηνή σας και αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται για να τον καθαρίσετε καλά από πέτρες, ξύλα, ξεχασμένα πασαλάκια, αγκίστρια, καπάκια μπύρας και οτιδήποτε άλλο αιχμηρό που μπορεί να τραυματίσει τη σκηνή σας.

Οι βελόνες του πεύκου συνήθως δεν είναι τόσο σκληρές για να τραυματίσουν τη σκηνή σας, οι βελόνες όμως του κέδρου είναι μικρές, κοντές και πολύ σκληρές και μπορούν άνετα να τρυπήσουν το δάπεδο της σκηνής. Προσοχή λοιπόν πριν αρχίσετε να στήνετε.

Τέλος, προσέξτε μην στήσετε τη σκηνή σας σε μέρος όπου κάποιος έχει κάνει την ανάγκη του. Πολλοί κατασκηνωτές σέβονται το χώρο κατασκήνωσης μόνο σε ακτίνα 5-10 μέτρων από εκεί που έχουν στήσει το "τσαρδί" τους. Μόλις απομακρυνθούν σε ακτίνα μεγαλύτερη από 10 μέτρα είναι ικανοί για τα χειρότερα. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, που αξίζει να του αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε ένα μελλοντικό άρθρο.

Η μεγαλύτερη φθορά της σκηνής είναι στο δάπεδο, επομένως αν κάθε φορά φροντίζετε να έχετε καθαρό έδαφος, θα μειώσετε πολύ τις φθορές και τη διάρκεια ζωής της σκηνής σας.

Αν έχετε επενδύσει σε μια ακριβή σκηνή, αξίζει να προμηθευτείτε ένα μουσαμά για να βάλετε κάτω από τη σκηνή σας. Μερικές εταιρίες κατασκευάζουν μουσαμάδες (tarp/footprints) ακριβώς στις διαστάσεις των πιο εμπορικών σκηνών τους.

2. Αφήστε τη σκηνή να στεγνώσει τελείως

Ακόμα και μια καλά αεριζόμενη σκηνή το καλοκαίρι μπορεί να μαζέψει υγρασία, ειδικά μεταξύ του εδάφους και του δαπέδου. Μετά από πολυήμερη κατασκήνωση, το έδαφος κάτω από τη σκηνή έχει περισσότερη υγρασία απ'ότι γύρω από τη σκηνή.

Γυρίστε τη ανάποδα, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υγρασία και διάφορα ζωύφια και μετά αποθηκεύστε τη. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται το χειμώνα όπου συνήθως το εξωτερικό κάλυμμα της σκηνής έχει εσωτερικά υγρασία από τη συμπύκνωση υδρατμών.

3. Αποφύγετε τη συνεχή έκθεση της σκηνής στον ήλιο

Οι ακτίνες του ήλιου σταδιακά φθείρουν τα υφάσματα της σκηνής σας. Προσπαθήστε επομένως να στήσετε τη σκηνή σας σε σκιερό μέρος και, αν υπάρχει δυνατότητα, τοποθετήστε και μια τέντα πάνω από τη σκηνή σας για να κάνετε παχύτερη σκιά και να μειώσετε τη φθορά των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου.

Γενικά, τα πολυεστερικά υφάσματα, που έχουν πλέον οι περισσότερες αξιοπρεπείς σκηνές, αντέχουν καλύτερα στις ακτίνες του ήλιου απ'ότι τα παλιότερα υφάσματα νάιλον.

4. Μην κάνετε τις μπανέλες σας κοντάρι

Όταν ξεστήνετε τη σκηνή και βγάζετε τις μπανέλες, αφαιρέστε τις και διπλώστε τις μια-μια. Αποφύγετε να τις κρατάτε ενωμένες σαν ένα μακρύ κοντάρι καθώς τις βγάζετε, γιατί επιβαρύνονται από το ίδιο τους το βάρος και μαζί με τις κινήσεις του χεριού σας μπορεί να σπάσουν.

Επίσης, προτιμάτε να σπρώχνετε τις μπανέλες όταν τις τοποθετείτε παρά να τις τραβάτε. Είναι πιο εύκολο γιατί δεν ξεκουμπώνουν μεταξύ τους και επιπλέον δεν ταλαιπωρείτε άσκοπα το ελαστικό σκοινί που έχουν εσωτερικά.

Πριν αποθηκεύσετε τις μπανέλες χτυπήστε τις ελαφρά μεταξύ τους για να φύγει τυχόν χώμα ή άμμος που έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό τους.

5. Λειτουργείτε απαλά τα φερμουάρ

Τραβήξτε απαλά τα φερμουάρ όταν ανοίγετε ή κλείνετε την πόρτα της σκηνής. Αν το τραβάτε δυνατά, ίσως κάποια στιγμή να κολλήσει και να σκίσει κομμάτι από τη σκηνή σας.

Πριν αποθηκεύσετε τη σκηνή σας μπορείτε να ψεκάσετε ελαφρά με WD-40 το φερμουάρ της σκηνής σας ώστε να καθαρίσει, να λιπανθεί και να είναι έτοιμο για χρήση όταν ξανανοίξετε τη σκηνή.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον ή έχετε φίλους και φίλες που τους αρέσει να κατασκηνώνουν αλλά βαριούνται να περιποιηθούν τον εξοπλισμό τους, τότε κάντε μια κοινοποίηση στο Facebook ή στο Twitter!

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο