Μετά από μια σύντομη συζήτηση με τον κύριο Aukje van Gerven, Διευθυντή του οργανισμού Respect The Mountains, αποφασίσαμε να μεταφράσουμε στο blog του lightgear τους 7 τρόπους που προτείνει ο οργανισμός για την ανάδειξη και προστασία των βουνών. Σκοπός του Respect the Mountains είναι να ενημερώσει τον κόσμο και να αναδείξει τη μοναδικότητα και σημασία των ορεινών περιοχών, ειδικά αν σκεφτούμε ότι από αυτές πηγάζει το νερό που πίνουμε καθημερινά. Ας δούμε τις απλές αλλά ουσιαστικές λύσεις που προτείνει ο οργανισμός Respect The Mountains:

1. Κλείστε έξυπνα το ξενοδοχείο και τα εισιτήρια σας

Γιατί να μην εξερευνήσετε μια λιγότερο γνωστή ορεινή περιοχή αντί να επιλέξετε κάποιο τουριστικό μέρος με πολυκοσμία, που σίγουρα θα είναι και πιο ακριβό;  Επιλέξτε να κάνετε το ταξίδι σας εκτός εποχής, όπου ο κόσμος είναι λιγότερος και η επιβάρυνση του τόπου μικρότερη. Ερευνήστε αν το μέρος που θα μείνετε λειτουργεί με βάση βιώσιμες και περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές αλλά και με βάση τις ηθικές αρχές. Ένα μεγαθήριο 5 αστέρων στην πλευρά ενός βουνού, που δεν έχει σεβαστεί τις κοινωνικές, αρχιτεκτονικές, αισθητικές ή περιβαλλοντικές ανάγκες του τόπου, δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια σύμφωνα με τον Οργανισμό Respect The Mountains.

2. Ταξιδέψτε σοφά 

Ο οργανισμός Respect The Mountains προτρέπει τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν τους λιγότερο ενεργοβόρους τρόπους μεταφοράς. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να πάτε μια εκδρομή στο βουνό, επιλέξτε να πάτε με λεωφορείο ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς. Σε περίπτωση που είστε παρέα και θέλετε να πάρετε αυτοκίνητο, φροντίστε να πάρετε 1 αυτοκίνητο όλοι μαζί και όχι ο καθένας ή το κάθε ζευγάρι το δικό του. Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο βουνό, αφήστε το αυτοκίνητο και επιλέξτε τα πόδια ή το ποδήλατο για να μετακινηθείτε. Εκτός του ότι είναι περιβαλλοντικά πιο σωστό, είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σας και πολύ πιο οικονομικό.

3. Υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών

Αναζητήστε και υποστηρίξτε τις εταιρίες που ακολουθούν βιώσιμες και περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές. Επιλέξτε μάρκες, ξενοδοχεία, εταιρείες outdoor, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ. που συμβάλλουν ενεργά προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Αγοράστε τοπικά προϊόντα στις εκδρομές που πηγαίνετε και μάθετε ποιες εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις υπάρχουν που μπορείτε να υιοθετήσετε.

4. Υπεύθυνη συμπεριφορά

Σεβαστείτε τους ντόπιους και τις ντόπιες συνήθειες. Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά πολύ συχνά ο τουρίστας δεν δείχνει ενδιαφέρον και σεβασμό στον τόπο που επισκέπτεται και τον αφήνει σε χειρότερη κατάσταση από ότι τον βρήκε. Αυτό επηρεάζει την συμπεριφορά των ντόπιων και δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική κοινότητα. Ο επισκέπτης πρέπει να σέβεται τους ντόπιους και τα έθιμά τους και να παραμένει ένας διακριτικός επισκέπτης του βουνού.

Αποκτήστε ακόμα πιο υπεύθυνη συμπεριφορά σε μια εκδρομή στο βουνό. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σχετικά με τις τοπικές συνθήκες του βουνού που επισκέπτεστε. Ενημερωθείτε για την πρόγνωση του καιρού, συμβουλευτείτε τις τοπικές υπηρεσίες και οδηγίες, και προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν ανεβείτε στο βουνό. Έχετε υπόψη σας ότι ο καιρός στα βουνά μπορεί να αλλάξει απότομα και η σωστή προετοιμασία για κάθε πιθανό σενάριο καιρού, αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης εκδρομής.

Αν σκοπεύετε να περιπλανηθείτε στο βουνό, φροντίστε να έχετε χάρτη και πυξίδα, να έχετε ενημερωθεί σωστά και να έχετε την κατάλληλη γνώση και εξοπλισμό. Φυσικά, μην αποπειραθείτε ποτέ να κάνετε μια εκδρομή στο βουνό μόνος ή μόνη σας, γιατί είναι επικίνδυνο σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Αν δεν έχετε εμπειρία, είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να έχετε μαζί σας έναν οδηγό. Πάνω απ΄όλα: Σεβαστείτε τα Βουνά.

5. Μην αφήνετε ίχνη (Leave No Trace)

Οι ορεινοί προορισμοί δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Βουνά όπως ο Όλυμπος και ο Παρνασσός επιβαρύνονται κάθε χρόνο από επισκέπτες που τα επισκέπτονται για πάρα πολλούς λόγους. Συνήθως επιδιώκουν την αδρεναλίνη, την πρόκληση, την απόλαυση, τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους και φυσικά την ομορφιά και ηρεμία της φύσης.

Έχουμε αφιερώσει ήδη 7 άρθρα πάνω στις αρχές του Leave No Trace και με ποιο τρόπο ο επισκέπτης μπορεί να μειώσει στο μηδέν την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η επίσκεψή του στη φύση. Ανατρέξτε σε προηγούμενα άρθρα του lightgear blog και ενημερωθείτε πως μπορείτε να το πετύχετε.

6. Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανωκύκλωση

Μειώστε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα και ξαναχρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο προϊόντα ή αντικείμενα. Αποφύγετε, επομένως, να αγοράζετε προϊόντα μιας χρήσεως που θα καταλήξουν πολύ γρήγορα στα σκουπίδια. Ανακυκλώστε χαρτί, μέταλλο και γυαλί και πετάξτε τα απορρίμματα στους αντίστοιχους κάδους. Χρησιμοποιήστε έναν κομποστοποιητή για να φτιάξετε κομπόστ για τα φυτά σας από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας. Τα φυτά σας θα λατρέψουν το κομπόστ και εσείς θα έχετε λιγότερα απορρίμματα.

Η ανωκύκλωση (upcycling) είναι η διαδικασία της μετατροπής άχρηστων υλικών ή προϊόντων σε νέα υλικά ή προϊόντα καλύτερης ποιότητας ή καλύτερης περιβαλλοντικής αξίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιπλοποιοί που χρησιμοποιούν σπασμένες παλέτες για να φτιάξουν έπιπλα ή εταιρίες που φτιάχνουν πορτοφόλια από χρησιμοποιημένες σαμπρέλες ποδηλάτου. Δεν χρειάζεται φυσικά να είστε επαγγελματίας για να κάνετε ανωκύκλωση, χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία και μεράκι.

7. Διαδώστε το

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που επισκέπτονται τα βουνά και δεν τους πολύ αρέσουν. Ίσως προτιμούν τη θάλασσα ή ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να περάσουν καλά σε μια εκδρομή στο βουνό. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί τους και εμπνεύστε τους να κάνουν μια εκδρομή στο βουνό. Μοιραστείτε επίσης τις όμορφες εμπειρίες σας από μια εκδρομή στο βουνό με τους φίλους σας, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας.

Ενημερώστε τους για τα παραπάνω τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να σέβονται τη φύση και τα βουνά κατά τη διάρκεια των εκδρομών τους, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να παίζουν και να απολαμβάνουν την ομορφιά των βουνών.
Είναι σημαντικό να μοιραστείτε μαζί τους την ανάγκη δημιουργίας μιας οικονομίας βασισμένης σε βιώσιμες, περιβαλλοντικά και ηθικά ορθές πρακτικές. Μόνο μέσα από τέτοιες πρακτικές μπορούν να εκπληρωθούν οι στόχοι οργανισμών όπως ο Respect The Mountains.

Σκεφτείτε να ξεκινήσετε ή να συμμετάσχετε σε μια τοπική ομάδα με σκοπό την προώθηση και την εφαρμογή των παραπάνω αρχών. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί Πεζοπορικοί, Ορειβατικοί και Φυσιολατρικοί Σύλλογοι όπου μπορείτε να γραφτείτε. Γνωρίστε κι άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος σας για τη φύση και το βουνό και μαζί ασκήστε πίεση σε τοπικούς, δημοτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο. Υιοθετώντας τους 7 έξυπνους τρόπους του Respect The Mountains, είναι σίγουρο ότι θα το πετύχετε!

Με ποιούς άλλους τρόπους μπορούμε να προστατέψουμε τα βουνά και τη φύση στις εκδρομές μας; Οι πρακτικές αυτές αρχίζουν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα ή έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα;

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Η μετάφραση από τα αγγλικά και ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από το lightgear και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Respect The Mountains.