75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση

Την 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση, διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι ο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης, σε συνδιοργάνωση με την Ε.Ο.Ο.Α., στην οροσειρά του Πάρνωνα, στην κορυφή Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιον (1.935 m), στους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, στις 18 και 19 Ιουλίου 2015.

Η συνάντηση αυτή είναι μία ευκαιρία συνάντησης ορειβατών και πεζοπόρων, όλων των ηλικιών, που μπορούν όλοι μαζί να περπατήσουν στα μονοπάτια του Πάρνωνα. Ο ΕΟΣ Σπάρτης, ως διοργανωτής της συγκέντρωσης, έχει ήδη φροντίσει για το διήμερο πρόγραμμα και έχει προχωρήσει ήδη σε συντήρηση και καθαρισμό των μονοπατιών στον Πάρνωνα.

Ο Πάρνωνας έχει ύψος 1.935 m και βρίσκεται στα σύνορα των νομών Λακωνίας και Αρκαδίας. Η απόληξη του Πάρνωνα απόληξή του καταλήγει στο γνωστό ακρωτήριο Μαλέας (ή αλλιώς Καβομαλιάς). Πολλά από τα χωριά του Πάρνωνα είναι πλέον ερημωμένα και μόνο το καλοκαίρι αποκτούν λίγη ζωή παραπάνω.

Ο Πάρνωνας είναι ένα βουνό γεμάτο με πανέμορφα οροπέδια και πολλές βουνοκορφές, με όμορφα φαράγγια, ποτάμια και βαθιές κοιλάδες. Η πλούσια βλάστηση και η πολυσύνθετη χλωρίδα συνθέτουν ένα εξαιρετικό οικοσύστημα, πλούσιο σε σπάνια φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.

Όμορφο λιβάδι σε οροπέδιο του Πάρνωνα | www.lightgear.gr Όμορφο λιβάδι σε οροπέδιο του Πάρνωνα | www.lightgear.gr

Πρόγραμμα

Σάββατο 18 Ιουλίου

12:00: Εκκίνηση πεζοπορικών διαδρομών στον Πάρνωνα με οδηγούς μέλη του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης

Διαδρομή Α: Τσίντζινα - Γόγκαινα - Μονή Αγ. Αναργύρων - Τσίντζινα (κυκλική διαδρομή), Ώρες Πορείας: 3:30'

Διαδρομή Β: Τσίντζινα - Μονή Αγ. Αναργύρων - Βέροια, Ώρες Πορείας: 2:30'

Διαδρομή Γ: Βαμβακού - Ορειβατικό Καταφύγιο "Γ. Παπαθεοδώρου (G. Pierce)", Ώρες Πορείας: 1:45'

16:00: Προσέλευση στο χώρο κατασκήνωσης (πλησίον του ορειβατικού καταφυγίου "Γ. Παπαθεοδώρου (G.Pierce)

19:00 - 21:00: Φαγητό

21:45 - 22:00: Σύντομο καλωσόρισμα από τους διοργανωτές και τις τοπικές αρχές

22:30: "Ουρανόγραφία"¨. Ένα ταξίδι στο νυχτερινό ουρανό με τη χρήση laser, με τη φροντίδα της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης "Διός Κούροι". Πέρα από την αναγνώριση των αστεριών και των αστερισμών θα ταξιδέψουμε στους μύθους, τα επιστημονικά στοιχεία αλλά και τα αξιοσημείωτα αντικέιμενα βαθέος ουρανού.

Κυριακή 19 Ιουλίου

5:30 - 7:00: Πρωινό με ζεστό τσάι του βουνού

Ανάβαση προς τον χώρο συγκέντρωσης του Π.Ο.Σ. από τις εξής εναλλακτικές διαδρομές:

Διαδρομή Α: Καταφύγιο - Οροπέδιο "Κάμπος" - Χώρος Συγκέντρωσης Π.Ο.Σ., Ώρες Πορείας: 2:45'

Διαδρομή Β: Καταφύγιο - Οροπέδιο "Κάμπος" - κορυφή "Μεγάλη Τούρλα" - Οροπέδιο "Κάμπος" - Χώρος Συγκέντρωσης Π.Ο.Σ., Ώρες Πορείας: 4:30'

Διαδρομή Γ: Καταφύγιο - κορυφή "Ρούσσα Πέτρα" - κορυφή "Μεγάλη Τούρλα" - Χώρος Συγκέντρωσης Π.Ο.Σ., Ώρες Πορείας: 4:30'

10:30 - 11:30: Συγκέντρωση σε κορυφή του οροπεδίου "Κάμπος" (1700 m) - Χαιρετισμοί Συλλόγων - Εθνικός Ύμνος - Λήξη της 75ης Π.Ο.Σ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στους κατά τόπους Ορειβατικούς Συλλόγους, στην Ε.Ο.Ο.Α ή στον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης που διοργανώνει τη φετινή συγκέντρωση.

 

Αφήστε Σχόλιο