8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ), διοργανώνει στις 25-28 Ιουλίου 4ήμερη εξόρμηση στην τοποθεσία "Φούσκες" του Ελικώνα με πλήθος δραστηριοτήτων που θα ενθουσιάσει τους φίλους της αστρονομίας αλλά και τους φυσιολάτρες γενικότερα. Η 8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων είναι μέρος μιας προσπάθειας των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Οι Πανελλήνιες Εξορμήσεις πραγματοποιούνται σε μέρη που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος. Φυσικά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς αστρονόμος για να λάβει μέρος.

Η διοργάνωση γίνεται με την συνεργασία του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Κυριακίου, ενός υπερδραστήριου συνδέσμου με πολλές αξιόλογες δράσεις στο ιστορικό του. Για όσους διαβάζουν τα άρθρα του lightgear, ο ΕΟΣ Κυριακίου δεν είναι άγνωστο όνομα. Θυμίζουμε ότι στις 18-20 Ιουλίου, ο ΕΟΣ Κυριακίου διοργανώνει και το μουσικό φεστιβάλ Αρβανίτσας, με συμμετοχές εξαιρετικών μουσικών. Γνωρίζοντας πολύ καλά την περιοχή, ο ΕΟΣ Κυριακίου θα βοηθήσει και την 8η Π.Ε.Ε.Α. καλύπτοντας τις διάφορες ανάγκες που προκύπτουν από την τοποθεσία στο σύνολό τους.

6η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων | www.lightgear.gr Φωτογραφία από την 6η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (πηγή: astroexormisi.gr) | www.lightgear.gr

Επίσης, στη διοργάνωση συμμετέχει και το hackerspace.gr, ένας χώρος αφιερωμένος στο δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών, που λειτουργεί με βάση την φιλοσοφία του Ανοιχτού Λογισμικού και προάγει την δημιουργικότητα, συνεργασία, έρευνα, ανάπτυξη και μάθηση. Το hackerspace.gr θα αναλάβει την πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη της εξόρμησης σε επίπεδο νέων τεχνολογιών.

Οι συμμετέχοντες στη 8η Π.Ε.Ε.Α. μπορούν να διανυκτερεύσουν 4 βράδια κοντά ή στο χώρο της διοργάνωσης. Υπάρχει η δυνατότητα για κατασκήνωση στην περιοχή σε πολύ ωραία σημεία κάτω από δέντρα, ώστε να υπάρχει σκιά σχεδόν όλη τη μέρα. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα για διαμονή σε γειτονικά χωριά.

Ο χώρος της κατασκήνωσης θα είναι ειδικά μελετημένος ώστε να μην ενοχλεί τους παρατηρητές, ενώ οι σκηνές θα στήνονται σε προκαθορισμένους χώρους ύστερα από τις υποδείξεις των διοργανωτών. Στην τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί η 8η Π.Ε.Ε.Α. θα υπάρχουν οι παρακάτω παροχές για τους κατασκηνωτές:

Πόσιμο νερό
Ντουζιέρες
Χημικές τουαλέτες
Καντίνα (φαγητό, καφές, ποτό)
Περιορισμένο ρεύμα (προτεραιότητα στους παρατηρητές)

Κατά τη διάρκεια του 4ήμερου θα υπάρχουν διάφορες παρουσιάσεις θεμάτων, ενημερώσεις και workshops για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα αστρονομίας. Με αυτόν τον τρόπο η όλη διοργάνωση αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον ακόμα και για άτομα που δεν έχουν σχέση με την αστρονομία, αλλά θα ήθελαν να αποκτήσουν. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί τα παρακάτω θέματα:

  1. Εκτίμηση ποιότητας ουρανού και καταγραφής φωτορύπανσης
  2. Ψηφιακή παρατήρηση πλανητών
  3. Προσαρμόζοντας έναν φασματογράφο ταυτόχρονης οδήγησης σε ένα τηλεσκόπιο
  4. Εισαγωγή στην Ραδιοαστρονομία. Προσαρμόζοντας ένα ραδιοτηλεσκόπιο σε μία ισημερινή στήριξη
  5. Ηλιακή Παρατήρηση με Ψηφιακά Μέσα
  6. Προετοιμασία – Εξοπλισμού, προγραμματισμός λήψεων για Αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού
  7. Ουρανογραφία
  8. Τεχνητά αντικείμενα και παρατηρησιακές τεχνικές

 

Αφήστε Σχόλιο