Το Μαίναλο, με ύψος περίπου 2.000 μέτρα είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και διακρίνεται για το φυσικό του πλούτο και την ομορφιά του αλλά και τα όμορφα γραφικά χωριά που βρίσκονται τριγύρω (Δημητσάνα, Ζάτουνα, κ.λπ).

Είναι επομένως ιδιαίτερα ευχάριστη η είδηση ότι τα μονοπάτια του Μαινάλου πρόκειται να αναδειχθούν και να σηματοδοτηθούν στο πλαίσιο αναβάθμισης και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Αρκαδίας αλλά και γενικότερα της Πελοποννήσου. Η σηματοδότηση και η συντήρηση μονοπατιών είναι σίγουρο ότι θα ενθαρρύνει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο φυσιολατρικός και ο ορειβατικός.

Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα από προγραμματική σύμβαση μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ το συνολικό κόστος προϋπολογίζεται βάσει σχετικής μελέτης στα 290.000 ευρώ. Συνολικά θα σηματοδοτηθούν 300 χιλιόμετρα στον ορεινό όγκο του Μαινάλου.

Ήδη, τοπικοί σύλλογοι ορειβατών (Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων,  Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης) αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, σε συνεργασία με την διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, έχουν ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη.

Οι εργασίες αφορούν σε καθαρισμούς των μονοπατιών με τοπικές κλαδεύσεις θάμνων και χαμηλών κλαδιών δένδρων, κοπή και άρση πεσμένων κορμών δένδρων, άρση λιθοπτώσεων και τοπικές διαμορφώσεις της κοίτης των μονοπατιών (εκσκαφές δια χειρών, αντιστηρίξεις με ξηρολιθιά κλπ) καθώς και σήμανση σε στύλους, δέντρα και βράχια. Στις εργασίες επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση πάγκων ξεκούρασης, καθώς και η σήμανση της περιοχής με πινακίδες διαφόρων μορφών κατά περίπτωση θέσης.

Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.