Ανάβαση στις κορυφές Σχιτζουραύλι και Δραμάλα

Το Σχιτζουραύλι και η Δραμάλα είναι δύο από τις κορυφές του Πηλίου που μπορεί κανείς εύκολα να προσεγγίσει, χάρη στην ευκολία πρόσβασης και στην πολύ καλή σήμανση του μονοπατιού από τον ΕΟΣ Βόλου. Η υψηλότερη κορυφή του Πηλίου ονομάζεται Πουριανός Σταυρός και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.624 m.

Ψάχνοντας για μια όμορφη κυκλική διαδρομή (για να μην επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι) εντοπίσαμε το μονοπάτι που ξεκινά από την περιοχή Εξαγκαθιές και διασχίζει τις κορυφές Δραμάλα (1.455 m) και Σχιτζουραύλι (1.450 m), λίγο βόρεια από τα χωριά Αγ. Γεώργιος και Πινακάτες.

Το μονοπάτι από Δραμάλα προς Σχιτζουραύλι | www.lightgear.gr Το μονοπάτι από Δραμάλα προς Σχιτζουραύλι | www.lightgear.gr

Η διαδρομή είναι περίπου 10 km με αρκετά ανηφορική πορεία στα πρώτα 4 km μέχρι την διασταύρωση του μονοπατιού προς Τσαγκαράδα. Στη διασταύρωση το μονοπάτι χωρίζεται αριστερά προς Δραμάλα και Σχιτζουραύλι και ευθεία (βόρεια) προς Τσαγκαράδα. Η διαδρομή γίνεται μέσα σε πανέμορφο δάσος οξιάς με πολύ καλή σηματοδότηση που δεν αφήνει περιθώρια λάθους στον πεζοπόρο. Αυτή την εποχή οι οξιές έχουν ρίξει τα φύλλα τους δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα από κλαδιά και πεσμένα φύλλα.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από την κορυφή Σχιτζουραύλι όπου φαίνεται όλο το πόδι του Νότιου Πηλίου, η Σκιάθος αριστερά και η Εύβοια στο βάθος.

Πανοραμική θέα από την κορυφή Σχιτζουραύλι (1450 m) | www.lightgear.gr Πανοραμική θέα από την κορυφή Σχιτζουραύλι (1450 m) | www.lightgear.gr

Η κατάβαση από το Σχιτζουραύλι θέλει λίγο προσοχή στα πρώτα μέτρα καθώς είναι αρκετά απότομη. Βοηθητικά, έχουν προστεθεί σκοινιά στο βράχο που βοηθάνε τον πεζοπόρο στο κατέβασμα.

Φεύγοντας από το Σχιτζουραύλι δυτικά, υπάρχει επιλογή να συνεχίσει κανείς το ανηφορικό μονοπάτι για Χάνια ή να στρίψει βόρεια και να κατέβει στον Κισσό, στην πλευρά του Αιγαίου. Εμείς επιλέξαμε να συνεχίσουμε το μονοπάτι κυκλικά επιστρέφοντας πάλι στις Εξαγκαθιές με μια μικρή παράκαμψη για παγωμένο τρεχούμενο νερό στη βρύση Κρεμμύδα.

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά με υγεία και πολλές όμορφες εκδρομές!

Αφήστε Σχόλιο