Ανάβαση στο Βέρμιο

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων προγραμματίζει 3 ενδιαφέρουσες εκδρομές στο χιονισμένο Βέρμιο. Το Βέρμιο είναι ένα κατάφυτο βουνό με οξιές, καστανιές, έλατα και δρυς. Η ψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Χαμίτης και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.065 m, με εκπληκτική θέα προς τα γειτονικά βουνά. Η ήπια μορφολογία του Βερμίου και η κοντινή του απόσταση από τη Βέροια και τη Νάουσα, το έχουν αναδείξει σε αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του βουνού.

Στο Βέρμιο υπάρχουν 4 ορειβατικά καταφύγια. Τα δύο από αυτά βρίσκονται στο Σέλι, σε υψόμετρο 1.450 και 1.500 m, δυναμικότητας 75 και 117 ατόμων αντίστοιχα. Το πρώτο ανήκει στον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης και το δεύτερο στον ΣΧΟ Βέροιας. Τα άλλα δύο καταφύγια βρίσκονται στα Tρία - Πέντε Πηγάδια, σε υψόμετρο 1.450 m και είναι δυναμικότητας 30 και 85 ατόμων αντίστοιχα.

Βέρμιο | www.lightgear.gr Το χιονοδρομικό στο Σέλι, Βέρμιο | www.lightgear.gr

Η αγάπη των πεζοπόρων και των εθελοντών των Ορειβατικών Συλλόγων για το Βέρμιο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια που μπορεί να περπατήσει κανείς. Στις πλαγιές του θα βρει κανείς την άνοιξη ένα σπάνιο είδος κρόκου, τον κίτρινο Crocus Cvijicii, μαζί με χιλιάδες αγριολούλουδα και βότανα.

Ο πανέμορφος κρόκος Crocus Cvijicii | www.lightgear.gr Ο πανέμορφος κρόκος Crocus Cvijicii | www.lightgear.gr

Οι εκδρομές που έχει προγραμματίσει ο ΕΟΣ Ιωαννίνων για την Κυριακή 18 Ιανουαρίου είναι:

1. Σέλι - Χ.Κ. Σελίου (Πρώτο Lift 1.600 m) – Σέλι, (Α κατηγορία - κυκλική). Ώρες πορείας: 4.

2. Σέλι - Χ.Κ. Σελίου (Μεγάλο Lift 1.730 m) – Σέλι, (Β κατηγορία - κυκλική). Ώρες πορείας: 4.

3. Σέλι - Χ.Κ. Σελίου - Κορυφή – Σέλι, (Γ κατηγορία - κυκλική). Ώρες πορείας: 8.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΣ Ιωαννίνων, οι συμμετέχοντες μπορούν να απολαύσουν το σκι στο χιονοδρομικό του Βερμίου, με δικά τους έξοδα.

Απαραίτητος εξοπλισμός και στις 3 εκδρομές: ορειβατικά παπούτσια, αντιανεμικό - αδιάβροχο, μπατόν, γκέτες και γενικά κατάλληλος ρουχισμός για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερα άρθρα του blog αποφύγετε πάση θυσία τα βαμβακερά ρούχα. Ειδικά για την ανάβαση στην κορυφή (εκδρομή Νο3), απαιτείται να έχετε μαζί σας crampon και πιολέ.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως και την Παρασκευή 16/1. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί στις 06:30 π.μ. στην έξοδο του parking κάτω από την πλατεία της Περιφέρειας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στον ΕΟΣ Ιωαννίνων.

Αφήστε Σχόλιο