Ανάβαση στο Τσιγκέλι

Το όρος Τσιγκέλι βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για μονοήμερη εκδρομή για τους φίλους της βόρειας Ελλάδας. Εκτός από τα υπέροχα δάση με οξιές που διατρέχουν τις πλαγιές του, διαθέτει και θερμά λουτρά στο χωριό Άγκιστρο που βρίσκεται στους πρόποδές του. Η κορυφή του όρους Τσιγκέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.330 m, ενώ το χωριό Άγκιστρο βρίσκεται χαμηλά, στα 300 m.

Η εξόρμηση που παρουσιάζουμε σήμερα έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 22 Νοεμβρίου από τον Ορειβατικό Σύλλογο Κιλκίς και αφορά μονοήμερη εκδρομή και ανάβαση στο όρος Τσιγκέλι, με συνολική διάρκεια πεζοπορίας 6 ώρες περίπου. Στα πλαίσια της εξόρμησης, θα υπάρχει η δυνατότητα για επίσκεψη και μπάνιο στα γνωστά βυζαντινά ιαματικά λουτρά του χωριού. Το βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου χρονολογείται από το 950 μ.Χ. και είναι ένα αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό μνημείο.

Η εμπειρία στο χαμάμ είναι πρωτόγνωρη και πολύ χαλαρωτική και όπως στα περισσότερα θερμά λουτρά, 30 λεπτά μέσα στο ζεστό νερό είναι συνήθως αρκετά για να χαλαρώσει κανείς. Η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 40 - 41°C.

Τα θερμά λουτρά στο Άγκιστρο (φωτ. ΕΟΣ Θεσσαλονίκης) | www.lightgear.gr Τα θερμά λουτρά στο Άγκιστρο (φωτ. ΕΟΣ Θεσσαλονίκης) | www.lightgear.gr

Το Άγκιστρο απέχει 30 km βόρεια από το Σιδηρόκαστρο και 124 km βορειοανατολικά από τη Θεσσαλονίκη. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Τσιγκέλι, το οποίο είναι η φυσική προέκταση του όρους Όρβηλος που διατρέχει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μοιράζεται εξίσου σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ο πληθυσμός του Αγκίστρου έχει υποστεί μεγάλες αυξομειώσεις τα τελευταία 80 χρόνια, κυρίως λόγω των πολέμων και των μαχών που έχουν γίνει στη συνοριακή αυτή περιοχή. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 350 περίπου μόνιμους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν καταγωγή από τον Πόντο.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων των θερμών λουτρών και τη δημιουργία νέων, το Άγκιστρο παρουσιάζει αυξημένη κίνηση με όλο και περισσότερους επισκέπτες που θέλουν να χαρούν τα ιαματικά λουτρά του αλλά και το όμορφο φυσικό τοπίο.

Όρος Τσιγκέλι (φωτ.: http://nomos-serron.blogspot.gr/) | www.lightgear.gr Όρος Τσιγκέλι (φωτ.: http://nomos-serron.blogspot.gr/) | www.lightgear.gr

Η εκδρομή του ΕΟΣ Κιλκίς θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής 22 Νοεμβρίου στις 07:00, από την πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς.

Ώρες πορείας : 6 / Βαθμός Δυσκολίας: Β

Απαραίτητος εξοπλισμός
Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, νερό, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό, κ.α. Θυμηθείτε επίσης να προστατέψετε τον ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό και το χάρτη σας σε αδιάβροχες θήκες σε περίπτωση βροχής.

Για την επίσκεψη στα λουτρά θα χρειαστείτε σίγουρα μαγιό και μια πετσέτα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή, τον τόπο και την ώρα της συγκέντρωσης αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό παρακαλούμε απευθυνθείτε στον Ορειβατικό Σύλλογο Κιλκίς.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.

Αφήστε Σχόλιο