Απολύμανση και φίλτρανση νερού στις εκδρομές

Το νερό είναι ένα από τα βαριά "αντικείμενα" που έχει κανείς μαζί του σε μια πεζοπορία αφού ένας ενήλικας κουβαλάει τουλάχιστον 1 lt νερό στο σακίδιό του για μια μικρή διαδρομή 3-4 ωρών. Το βάρος του νερού είναι η αιτία για ένα από τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται σε μια εκδρομή: η κακή εκτίμηση της αναγκαίας ποσότητας νερού που χρειάζεται το κάθε άτομο.

Ίσως σας έχει τύχει κι εσάς να εγκαταλείψετε μια πεζοπορία και να γυρίσετε πίσω επειδή κάποια στιγμή ανακαλύψατε ότι το νερό που είχατε μαζί σας δεν ήταν αρκετό για να συνεχίσετε.

Αν όμως είχατε μαζί σας ένα μικρό σύστημα απολύμανσης νερού; Θα μπορούσατε να γεμίσετε το παγούρι σας με νερό από ένα ρυάκι, από το ποτάμι, από την όχθη της λίμνης και από αλλού.

Αυτή η δυνατότητα ανεφοδιασμού νερού σε μια εκδρομή είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Τα συστήματα απολύμανσης ή φίλτρανσης νερού επομένως δίνουν τη δυνατότητα στον πεζοπόρο ή στον ταξιδιώτη να πιεί νερό που αλλιώς δεν θα έπινε. Παρόλο που ένα νερό μπορεί να φαίνεται καθαρό, μπορεί να μεταφέρει εκκρίσεις ζώων, τρίχες, ψόφια έντομα, σάπια φύλλα και άλλα "πραγματάκια" που καθιστούν το νερό ακατάλληλο για πόση.

Το νερό από ένα ποτάμι, από μια λίμνη ή απο ένα ρυάκι δεν είναι γενικά πόσιμο και πρέπει να φιλτραριστεί πρώτα.

Η φίλτρανση αφαιρεί αρχικά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (όπως άμμο ή χώμα) και κατά δεύτερον εξουδετερώνει ή φιλτράρει παθογόνους μικροοργανισμούς. Αν δεν εξουδετερωθούν ή φιλτραριστούν οι μικροοργανισμοί (ιοί, πρωτόζωα και βακτήρια) τότε μπορεί να δημιουργηθεί λοίμωξη στον ανθρώπινο οργανισμό και να εμφανιστούν τα παρακάτω συμπτώματα (αναφέρουμε τα 3 συνηθέστερα):

  1. Διάρροια
  2. Κράμπες στο στομάχι
  3. Ναυτία και έμετος

Η λίστα είναι απλώς ενδεικτική: ανάλογα με τη λοίμωξη, εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα (τα οποία συνήθως εξαφανίζονται μετά από λίγες μέρες, αλλά είναι αρκετά για να χαλάσουν μια εκδρομή). Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Τα συστήματα απολύμανσης νερού με υπεριώδη ακτινοβολία (ακτίνες UV) όπως τα Steripenεξουδετερώνουν τους ιούς, τα βακτήρια και τα πρωτόζωα γιατί καταστρέφουν την κυτταρική τους δομή. Παρόλο που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι γνωστό ότι έχει και αρνητικά αποτελέσματα (για αυτό χρησιμοποιούμε αντηλιακό όταν έχει ήλιο), όταν εφαρμόζεται στο νερό καταφέρνει να εξουδετερώσει τους παθογόνους αυτούς μικροοργανισμούς και να το κάνει ασφαλές για τον άνθρωπο.

Τα Steripen λειτουργούν εύκολα, με την πίεση ενός μπουτόν και την εισαγωγή τους στο ποτήρι ή στο μπουκάλι που περιέχει το νερό που χρειάζεται απολύμανση.

Απαιτούν όμως το νερό να μην περιέχει αιωρούμενα σωματίδια, δηλαδή να μην είναι θολό, γιατί η θολερότητα εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία να διαπεράσει και να απολυμάνει όλο τον όγκο του νερού στο μπουκάλι. Για αυτό συνήθως χρησιμοποιούνται μαζί με ένα προφίλτρο (ακόμα και ένα απλό φίλτρο καφέ είναι αρκετό).

Κλασικοί μικροοργανισμοί, ιοί και βακτήρια όπως φαίνονται στο μικροσκόπιο | www.lightgear.gr Κλασικοί μικροοργανισμοί, ιοί και βακτήρια όπως φαίνονται στο μικροσκόπιο | www.lightgear.gr

Τα συστήματα απολύμανσης νερού με μικροφίλτρα και μικρομεμβράνες, όπως το Mini Φίλτρο Νερού Care Plus ή το Lifestraw Personal, λειτουργούν διαφορετικά. Στα φίλτρα αυτά το νερό διέρχεται μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα μικροσκοπικών σωληνώσεων μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται οι μικροοργανισμοί. Το νερό που φτάνει στην έξοδο του φίλτρου είναι πλέον καθαρό και ασφαλές για χρήση.

Τα φίλτρα αυτά δεν εξουδετερώνουν τους ιούς, γιατί οι ιοί είναι 10 έως 100 φορές μικρότεροι σε μέγεθος από τα βακτήρια και διέρχονται άνετα από τα φίλτρα (δείτε το καταπληκτικό animation του Πανεπιστημίου της Utah που δείχνει τα διαφορετικά μεγέθη).

Όμως, σε αντίθεση με τα Steripen, δεν υπάρχει πρόβλημα αν το νερό περιέχει μικροσωματίδια ή είναι θολό. Όσο πιο θολό βέβαια είναι το νερό τόσο πιο γρήγορα θα μπουκώσει το φίλτρο.

Είστε έτοιμοι να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα απολύμανσης ή φίλτρανσης νερού για εσάς; Αν ναι, τότε κοινοποιήστε το άρθρο στο Facebook ή στο Twitter και βοηθήστε τις φίλες και τους φίλους σας να επιλέξουν το δικό τους!

Έχετε δοκιμάσει να πάρετε μαζί σας ένα φίλτρο νερού σε εκδρομή; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο