Εκδρομή στα θερμά λουτρά Πόζαρ

Στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το κρύο έχει αρχίσει για τα καλά πλέον και μια φθινοπωρινή πεζοπορία με ένα μπάνιο μετά σε ζεστά λουτρά  ακούγεται σα μια πολύ καλή επιλογή για το διήμερο. Για το σαββατοκύριακο λοιπόν που μας έρχεται (17 και 18 Οκτωβρίου), ο Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας έχει προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Σοκόλ (1.927 m) του όρους Καϊμάκτσαλαν, επίσκεψη στον πανέμορφο καταρράκτη της Κουνουπίτσας και στο τέλος χαλάρωση στα θερμά λουτρά Πόζαρ.

Η περιοχή της ορεινής Αλμωπίας όπου βρίσκονται τα λουτρά Πόζαρ διαθέτει έντονο ανάγλυφο, με πεδιάδες και ψηλά βουνά που εναλλάσονται συνεχώς. Η πορεία του ΕΟΣ Άρτας ξεκινάει από τα λουτρά Πόζαρ και ανηφορίζει με θέα προς το φαράγγι του Ράμνο Μπορ και τις κορυφές του Καϊμάκτσαλαν. Από το φυλάκιο του Άνω Λουτρακίου και έπειτα η πεζοπορία συνεχίζεται σε αγροτικό δρόμο δίπλα σε χωράφια από καστανιές και κερασιές. Μετά από λίγη ώρα η διαδρομή γίνεται μέσα σε πανέμορφο δάσος οξιάς το οποίο σταματάει λίγα μέτρα πριν την κορυφή Σοκόλ.

Το νερό στα λουτρά Πόζαρ αναβλύζει σε θερμοκρασία 37°C, απίστευτα κοντά δηλαδή στη θερμοκρασία που έχει το ανθρώπινο σώμα (36,6°C). Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο ενώ πολλοί επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση.

Στο χώρο των Λουτρών διεξάγεται τα τελευταία είκοσι χρόνια συστηματική παλαιοντολογική έρευνα και ανασκαφή από το Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, καθώς έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων.  Τα ευρήματα στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου της Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία. Είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιοπάρκο στην Ελλάδα.

Άποψη των Λουτρών Πόζαρ (φωτ.: www.hotel-philippion.gr) | www.lightgear.gr Άποψη των Λουτρών Πόζαρ (φωτ.: www.hotel-philippion.gr) | www.lightgear.gr

Η επίσκεψη στον καταρράκτη της Κουνουπίτσας γίνεται από την ίδια διαδρομή αλλά στο φυλάκιο η διαδρομή συνεχίζεται κατηφορικά προς το φαράγγι του Ράμνο Μπορ και όχι ανηφορικά. Η πεζοπορία σύντομα αρχίζει και γίνεται δίπλα στο ποτάμι, με όμορφα γεφύρια στο διάβα της, μέχρι τον καταρράκτη της Κουνουπίτσας (ύψος 12 m).

Καταρράκτης Κουνουπίτσας (φωτ.: canyoning-caving.blogspot.gr/) | www.lightgear.gr Καταρράκτης Κουνουπίτσας (φωτ.: canyoning-caving.blogspot.gr) | www.lightgear.gr

Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 17/10 στις 15:00 από το Α' Λύκειο Άρτας.

Διαδρομές:

1. Λουτρά Πόζαρ - Σοκόλ (1.927 m) - Λουτρά Πόζαρ

Βαθμός Δυσκολίας: 2. Διάρκεια πεζοπορίας: 8 ώρες.

2. Λουτρά Πόζαρ - Καταρράκτης Κουνουπίτσας - Λουτρά Πόζαρ.

Βαθμός Δυσκολίας: 1. Διάρκεια πεζοπορίας: 4-5 ώρες.

Η διανυκτέρευση θα γίνει σε σκηνές στο χώρο της κατασκήνωσης των Λουτρών Πόζαρ ή σε δωμάτια στο Λουτράκι. Επικοινωνήστε έγκαιρα με τον ΕΟΣ Άρτας για να διευκολύνετε την οργάνωση της εκδρομής.

Απαραίτητος εξοπλισμός
Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό, αδιάβροχο, αλλαξιά με ρούχα, νερό, σνακ, κ.α. Αν διανυκτερεύσετε σε σκηνή θα πρέπει να έχετε μαζί σας σκηνή, στρωματάκι και υπνόσακο. Θυμηθείτε επίσης να προστατέψετε τον ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό σε αδιάβροχες θήκες σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό παρακαλούμε απευθυνθείτε στον ΕΟΣ Άρτας.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.

Αφήστε Σχόλιο