Εκδρομή στη Φουρνά Ευρυτανίας

Το χωριό Φουρνά βρίσκεται λίγο βόρεια από το Καρπενήσι, σε υψόμετρο 850 m, χωμένο κυριολεκτικά μέσα στα έλατα και στα τρεχούμενα νερά, περικυκλωμένο από βουνά και φαράγγια. Γύρω από τη Φουρνά στέκουν επιβλητικοί μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Στερεάς Ελλάδας, όπως το Βελούχι και η οροσειρά των Αγράφων. Τριγύρω από τη Φουρνά συναντά κανείς τα πολύ όμορφα ποταμάκια: Αφορεσμένα, Μαυρομύτη και Παληότουρνο, τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν το Φουρνιώτη ποταμό, που χύνεται δυτικά στο Μέγδοβα, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Αχελώου ποταμού. Σε απόσταση μικρότερη των 10χλμ από το χωριό Φουρνά βρίσκονται τα μικρότερα χωριά Πλάτανος, Μουσχιάδες και πιο ψηλά η Κορίτσα (ή Κλειστό). Οι πολύ φιλόξενοι κάτοικοι της Φουρνάς μας είπαν ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο δάσος στην Ελλάδα μετά το δάσος της Ελατιάς στη Μακεδονία, κάτι που δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε.

Ο καιρός στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δεν ήταν ιδανικός καθώς ψιλόβρεχε και δυσκόλευε την οποιαδήποτε κίνηση και πεζοπορία προς το βουνό. Καταγεγραμμένα πεζοπορικά μονοπάτια στην περιοχή δεν υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς οι δασικοί δρόμοι είναι πραγματικά υπέροχοι και ιδανικοί για μια βόλτα στο δάσος. Και τι δάσος! Τα αιωνόβια έλατα είναι πραγματικά πανύψηλα, με θεόρατους κορμούς, ενώ οι ήχοι των πουλιών του δάσους είναι καταπληκτικοί.

Το Σάββατο αρκεστήκαμε σε μια μικρή βόλτα υπό βροχή σε έναν δασικό δρόμο λίγο πάνω από τον δημοτικό ξενώνα του χωριού, ενώ την Κυριακή ακολουθήσαμε μια παρόμοια πεζοπορία σε αγροτικό δρόμο πάνω από την Κοριτσά. Η βροχή και ο δυνατός άνεμος δεν μας επέτρεψε να συνεχίσουμε για πολύ ώρα. Όμως και οι δύο διαδρομές ήταν σε πολύ όμορφα μέρη, ειδικά πάνω απο την Κορίτσα όπου η θέα προς την κοιλάδα είναι μαγευτική.

Βόλτα στα χωριά γύρω από τη φουρνά Ευρυτανίας | www.lightgear.gr Πεζοπορία στους κατάφυτους δασικούς δρόμους γύρω από τη Φουρνά Ευρυτανίας | www.lightgear.gr

Το πρωί της Κυριακής μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη: το βράδυ είχε πέσει χιόνι καλύπτοντας τις κορυφές των γύρω βουνών. Αποφασίσαμε να ανεβούμε λίγο ψηλότερα με το αυτοκίνητο και να αρχίσουμε το περπάτημα προς τα πάνω σε σημείο που να έχει πέσει χιόνι.

Περνώντας δίπλα από το πριονιστήριο, το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ξυλείας, λίγο έξω από τη Φουρνά, προχωρήσαμε λίγα χιλιόμετρα ακόμα ανατολικά προς Ρεντίνα. Αφήσαμε το αυτοκίνητο νοτιοανατολικά από τη Φουρνά, στο σταυροδρόμι με το κιόσκι, και ξεκινήσαμε τη μικρή μας πεζοπορία με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Στο Google Maps μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το μέγεθος του δάσους, όμως από κοντά τα πράγματα είναι πολύ πιο εντυπωσιακά. Αρχίσαμε να ανεβαίνουμε το χιονισμένο δασικό δρόμο, ακολουθώντας τις ταμπέλες "προς ΟΤΕ". Η αίσθηση του να περπατάς στο φρέσκο και αφράτο χιόνι είναι πραγματικά μοναδική. Η ησυχία στο δάσος διακόπτεται μόνο από το θόρυβο του περπατήματος και απο μερικά κελαϊδήσματα πουλιών στο δάσος. Κάπου κάπου το χιόνι κατέρρεε από τα ψηλότερα κλαδιά των ελάτων και έπεφτε κάτω με έναν υπόκωφο ήχο. Τα διάφορα ίχνη στο χιόνι από ζώα του δάσους έκαναν την πεζοπορία μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Φωτογραφήσαμε τριών ειδών ίχνη στο χιόνι. Αν γνωρίζετε από ποιά ζώα προέρχονται μπορείτε να μας το γράψετε στα σχόλια παρακάτω.

Αποτυπώματα ζώων στο χιόνι | www.lightgear.gr Αποτυπώματα ζώων στο χιόνι | www.lightgear.gr

Περπατήσαμε περίπου 4 km εύκολης ανάβασης έως ότου φτάσαμε στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ και την εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνία με τη θορυβώδη γεννήτρια. Εκεί αποφασίσαμε να γυρίσουμε από τον ίδιο δρόμο καθώς η άλλη επιλογή ήταν να επιστρέψουμε στο αυτοκίνητο από την άσφαλτο όπου θα είχε νερά και λασπωμένο χιόνι, κάτι που δεν θα ήταν και πολύ ωραίο. Η επιστροφή ήταν ακόμα πιο εύκολη, εξαιτίας της κατηφορικής πορείας του δρόμου. Νέα ίχνη στο χιόνι έδειχναν ότι διάφορα ζώα διέσχισαν το δασικό δρόμο αμέσως μετά το πέρασμά μας. Λίγο πριν φτάσουμε στο αυτοκίνητο, πήραμε ένα μικρό κολατσιό: λίγος καφές και μπισκότα και φρέσκο παγωμένο νερό από τη πέτρινη βρύση.

Γενικά, η περιοχή γύρω από τη Φουρνά είναι ιδανική για πεζοπορία και για φυσιολάτρες που επιθυμούν να θαυμάσουν ένα από τα μεγαλύτερα δάση της χώρας μας, Λόγω δύσκολης πρόσβασης το χειμώνα, η περιοχή δεν έχει αναπτύξει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν τουριστικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα το τοπίο να έχει παραμείνει ανέγγιχτο σε μεγάλο βαθμό. Το γεγονός αυτό κάνει μια εκδρομή στην περιοχή αυτή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Αφήστε Σχόλιο