Εκδρομή στο φαράγγι του Λούσιου

Ο ΕΟΣ Τρίπολης προγραμματίζει πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή στον ποταμό Λούσιο, που συνδυάζει την αγάπη για το περπάτημα μέσα σε υπέροχα τοπία μαζί με την ανάγκη για γνώση και εκπαίδευση. Η εκδρομή στο φαράγγι έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 3 Μαΐου και θα συνδυαστεί με επίσκεψη στο "Κρυφό Σχολειό", σε μοναστήρια της περιοχής και στην Αρχαία Γόρτυνα.

Ο Λούσιος είναι παραπόταμος του Αλφειού, με μήκος περίπου 23 χιλιομέτρων ο οποίος προσελκύει τους λάτρεις της πεζοπορίας και πολλούς φίλους του κανό, του καγιάκ και του ράφτινγκ. Διασχίζει μια πολύ όμορφη περιοχή της Πελοποννήσου στην οποία βρίσκονται διάσπαρτα πανέμορφα ορεινά χωριά όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Ζάτουνα και η Καρύταινα.

Λίγο μετά τη Δημητσάνα, υπάρχει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο είναι αφιερωμένο στο νερό και στους διάφορους τρόπους εκμετάλλευσής του. Στις όμορφες εγκαταστάσεις του μουσείου, δίπλα στο ποτάμι, υπάρχει ένα παλιό βυρσοδεψείο, νερόμυλος, μπαρουτόμυλος κ.α.

Στις δύο πλευρές του φαραγγιού του Λούσιου βρίσκονται οι δύο γνωστές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου, οι οποίες ενώνονται με όμορφο μονοπάτι και γραφικό γεφυράκι. Η επίσκεψη στις 2 μονές είναι πάντα καλοδεχούμενη και πολλές φορές συνοδεύεται από ένα κέρασμα με λουκούμια και ρακή.

Η εκπληκτική τοποθεσία της μονής Φιλοσόφου | www.lightgear.gr Η εκπληκτική τοποθεσία της μονής Φιλοσόφου | www.lightgear.gr

Η Αρχαία Γόρτυνα ήταν μια σημαντική πόλη της αρχαιότητας η οποία ανασκάφηκε αρχικά από την Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρία το 1940. Τα ερείπια της βρίσκονται στην έξοδο του φαραγγιού του Λούσιου μέσα σε τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Ο ναός τoυ Ασκληπιoύ της Αρχαίας Γόρτυνας ήταν στολισμένος με λατρευτικά αγάλματα τoυ Ασκληπιoύ και της Υγείας, κατασκευασμένα από πεντελικό μάρμαρo από τον Παριανό γλύπτη Σκόπα.

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Γόρτυνας υπάρχει και το παλιό μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Πολυγένη.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Γόρτυνας | www.lightgear.gr Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Γόρτυνας | www.lightgear.gr

Οι ώρες πορείας της εκδρομής υπολογίζονται σε 5 και ο Βαθμός Δυσκολίας Α (εύκολη πορεία). Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 8:00 το πρωί από τα εντευκτήρια του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, στην οδό Λαγοπάτη 43.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΣ Τρίπολης.