Στην κορυφή του όμορφου όρους Πάικο έχει προγραμματίσει την επόμενη εξόρμηση του ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης. Η διαδρομή ακολουθεί το λεγόμενο "Ρωμαϊκό Μονοπάτι" με εκκίνηση το Ελευθεροχώρι, ενδιάμεσο σταθμό την κορυφή Γκόλα Τσούκα (υψ. 1.650 m) και τελικό προορισμό το Παλαιοχώρι. Η εξόρμηση θα γίνει την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

Το όρος Πάικο βρίσκεται λίγο βόρεια από τα Γιαννιτσά, στην Κεντρική Μακεδονία, και έχει πολύ πλούσια βλάστηση και ποικίλη πανίδα. Στις πλαγιές του ρέουν πολλά ρυάκια που καταλήγουν σε πανέμορφα ποτάμια όπως το Μέγα Ρέμα που σχηματίζει αρκετούς καταρράκτες στο διάβα του. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Γκόλα Τσούκα με υψόμετρο 1,650 m ενώ η δεύτερη χαμηλότερη είναι η κορυφή Κάντασι (ή Καντάστι) με υψόμετρο 1.607 m.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Ελευθεροχώρι και διασχίζει πολύ όμορφο και πυκνό δάσος με καστανιές, οξιές, δρύες, λεύκες και άλλα δέντρα. Την εποχή αυτή πιθανώς να έχουν αρχίσει να βγαίνουν και τα πρώτα μανιτάρια.

 

Πανοραμική άποψη του όρους Πάικο δίπλα σε πολύ χρωμο λιβάδι | www.lightgear.gr

Πανοραμική άποψη του όρους Πάικο δίπλα σε πολύχρωμο λιβάδι (πηγή: Wikipedia) | www.lightgear.gr

Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 7:00 την Κυριακή πρωί από το Δημαρχείο της Κοζάνης.

Δεν έχουν ανακοινωθεί οι Ώρες Πορείας και ο Βαθμός Δυσκολίας της διαδρομής.

Απαραίτητος εξοπλισμός
Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν,αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, νερό, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό,κ.α. Θυμηθείτε επίσης να προστατέψετε τον ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό και το χάρτη σας σε αδιάβροχα σακουλάκια σε περίπτωση βροχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό παρακαλούμε απευθυνθείτε στον ΣΕΟ Κοζάνης.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.