Εξόρμηση στον Βαρνούντα

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Κιλκίς διοργανώνει πολύ ενδιαφέρουσα εξόρμηση στον Βαρνούντα, το πανέμορφο βουνό που βρίσκεται στα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ., ανατολικά των Πρεσπών. Η εξόρμηση θα γίνει στις 9 και 10 Μαΐου και θα συνδυαστεί με την 2η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Περιφέρειας Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Βαρνούντας (ή Περιστέρι) είναι βουνό που βρίσκεται στον νομό Φλώρινας, μεγάλο μέρος του οποίου συνεχίζεται μέσα στην Π.Γ.Δ.Μ. Η υψηλότερη κορυφή του, εντός ελληνικού εδάφους, είναι η κορυφή Δεσποτικό ή Κίτσεβο (2,334 m), στα σύνορα Ελλάδος - Π.Γ.Δ.Μ.

Το βουνό έχει πολλά σπάνια και σημαντικά είδη χλωρίδας, που συναντάει κανείς από τα χαμηλά υψόμετρα με δάση βελανιδιάς μέχρι τα υποαλπικά και αλπικά λιβάδια των μεγαλύτερων υψομέτρων. Στις πλαγιές του Βαρνούντα θα βρει κανείς πυκνά δάση οξιάς, καστανιάς και σημύδας.

Υπέροχο τοπίο κοντά στο χωριό Ακρίτας | www.lightgear.gr Υπέροχο τοπίο κοντά στο χωριό Ακρίτας | www.lightgear.gr

Με τόση πλούσια χλωρίδα είναι φυσικό ο Βαρνούντας να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό καταφύγιο της άγριας ζωής στην Ελλάδα. Εκτός από αρκούδες, αγριόχοιρους, λύκους και ζαρκάδια, ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του αγριόγιδου αλλά και δύο ειδών ερπετών, του αστρίτη (ή αλλιώς: οχιά των βουνών) και της αμμόσαυρας.

Η συνάντηση των ορειβατικών συλλόγων θα λάβει μέρος στο χωριό Ακρίτας Φλώρινας στις 19:00 το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Ακρίτα.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει δείπνο με φασολάδα και κρασί ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμες ψησταριές για τους φίλους του κρέατος. Η διανυκτέρευση θα γίνει στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου Ακρίτα με δυνατότητα κατασκήνωσης στον προαύλιο χώρο.

Την Κυριακή το πρωί στις 07:30 θα προσφερθεί τσάι βουνού και πρωινό και θα ακολουθήσει πορεία 5 ωρών περίπου προς την κορυφή Ανθοβούνι (2,117 m) με επιστροφή στον Ακρίτα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ΕΟΣ Κιλκίς.

One thought on “Εξόρμηση στον Βαρνούντα”

Αφήστε Σχόλιο