Ελαφρύς εξοπλισμός εκδρομής

Συνήθως κατά την προετοιμασία μια εκδρομής στο βουνό ή στη θάλασσα, το σακίδιο γεμίζει με πράγματα τα οποία πιστεύετε ότι θα σας είναι χρήσιμα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα πράγματα που θα βάλετε στο σακίδιό σας θα είναι ταυτόχρονα και απαραίτητα. Η διαφορά είναι ότι τα χρήσιμα μπορεί να μην τα βγάλετε ποτέ από το σακίδιο σας και να τα κουβαλάτε τζάμπα, ενώ τα απαραίτητα χρησιμοποιούνται πάντα.

Επομένως, πριν από κάθε εκδρομή, είναι καλό να σκεφτείτε τι πραγματικά σας είναι απαραίτητο και τι είναι απλά χρήσιμο. Η εμπειρία από προηγούμενες εκδρομές και η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο, θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε τί κάνατε σε προηγούμενες εκδρομές. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διαπιστώσετε τι χρησιμοποιήσατε από αυτά που κουβαλήσατε και τι σας έλειψε και έπρεπε να το είχατε πάρει μαζί σας.

Για να οργανωθείτε καλύτερα θα χρειαστεί να φτιάξετε μια λίστα με τα αντικείμενα που συνήθως παίρνετε μαζί σας σε εκδρομές. Μια ζυγαριά ακριβείας και ένα εξελάκι στον υπολογιστή είναι ό,τι πρέπει για να οργανωθείτε καλύτερα. Δημιουργήστε 3 στήλες και καταγράψτε το κάθε αντικείμενο με το αντίστοιχο βάρος του. Στην τρίτη στήλη κάντε ένα τικ αν το αντικείμενο κατατάσσεται στα χρήσιμα ή στα απαραίτητα. Θα σας πάρει λίγο χρόνο και στο τέλος το δωμάτιο σας θα είναι άνω-κάτω, αλλά αξίζει τον κόπο: μια φορά θα το κάνετε.

Με βάση το εξελάκι που δημιουργήσατε, μπορείτε πλέον εύκολα να αθροίσετε τα επιμέρους βάρη και να υπολογίζετε με ακρίβεια γραμμαρίου το βάρος του σακίδιου σας. Στη συνέχεια σημειώστε ποια είναι τα χρήσιμα και ποια είναι τα απαραίτητα. Για παράδειγμα, η σκηνή και το sleeping bag είναι απαραίτητα, ενώ μια ομπρέλα ή το πολυεργαλείο Ranger Wood 55 που ζυγίζει 170 gr περίπου μπορεί να είναι απλά χρήσιμα και να μην χρειαστεί να βγουν ποτέ από το σακίδιο σας.

Φυσικά, κάτι μπορεί να είναι απαραίτητο σε μια εκδρομή ενώ να είναι απλά χρήσιμο σε μια άλλη, λόγω π.χ. τόπου ή διάρκειας εκδρομής. Για παράδειγμα, για μια εκδρομή 2 ημερών, το γκαζάκι μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητο, γιατί μπορείτε να πάρετε μαζί σας 1-2 κονσέρβες και 2-3 φρούτα. Σε μια πολυήμερη εκδρομή όμως το γκαζάκι γίνεται απαραίτητο για το αναγκαίο μαγείρεμα.

Επομένως, θα πρέπει να επιλέξετε με προσοχή τι είναι απαραίτητο και να αφήσετε πολλά από τα gadgets σας σπίτι. Αν πάρετε αυτοκίνητο για να φτάσετε στον προορισμό σας, έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μαζί σας μερικά gadgets παραπάνω, αλλά και πάλι, στην πεζοπορία που θα κάνετε, θα πρέπει να αφήσετε πολλά από αυτά στο αυτοκίνητο.

Για μια εκδρομή 3-5 ημερών, θα τα καταφέρετε μια χαρά αν κρατήσετε το συνολικό βάρος του σακιδίου σας λιγότερο από 10-12 kg. Πάνω από τα 10-12 kg, η πεζοπορία γίνεται πιο δύσκολη, η αποστάσεις φαίνονται μεγαλύτερες και γενικά μειώνονται οι βαθμοί ελευθερίας του πεζοπόρου. Ταυτόχρονα, μειώνεται και η ευχαρίστηση λόγω της κούρασης που συσσωρεύεται από τόσο κουβάλημα.

O στόχος είναι να πετύχετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη ισορροπία βάρους-άνεσης-ασφάλειας στις εξορμήσεις σας στην εξοχή και γενικά στα ταξίδια σας.

Ποιός είναι ο αγαπημένος σας εξοπλισμός σε μια εκδρομή; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο