
OUR BLOG
Επιλέξτε σωστά το χώρο κατασκήνωσης
Δημοσιεύτηκε στις: 05/09/2016Η επιλογή του χώρου κατασκήνωσης γίνεται συνήθως βιαστικά γιατί σχεδόν πάντα έχει προηγηθεί κάποιο κουραστικό ταξίδι με το αυτοκίνητο, μια μικρή ή μεγάλη πεζοπορία, συνεννοήσεις και τηλέφωνα, φόρτωμα αυτοκινήτου, ξεφόρτωμα κ.λπ. Σίγουρα έχετε ακούσει και εσείς ατάκες του τύπου "άντε να στήσουμε κάπου πρόχειρα να κοιμηθούμε, είμαι πτώμα" ή "βαριέμαι να ψάχνω όλη την παραλία τώρα, ας στήσουμε εδώ, καλά είναι". Είναι πολύ εύκολο επομένως να μη δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο που ακριβώς θα στηθεί η σκηνή γιατί η κούραση είναι ήδη μεγάλη. Αναφερόμαστε γενικά στο ελεύθερο camping και όχι στο οργανωμένο όπου τα πράγματα είναι πιο εύκολα.
Για να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία καλό είναι να έχετε κάνει ήδη μια προετοιμασία από το σπίτι. Έτσι θα αποφύγετε όλο αυτό το "κουραστικό ταξίδι με το αυτοκίνητο, την πεζοπορία, τις συνεννοήσεις και τα τηλέφωνα, το φόρτωμα-ξεφόρτωμα κ.λπ.". Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα από το σπίτι;
1. Προετοιμασία
1. Συζητήστε με την παρέα σας για να καταλάβετε τι θέλει ο καθένας, ποιες είναι οι ανάγκες του και τι του αρέσει σε μια εκδρομή. Αν αρέσει σε κάποιον από την παρέα να οργανώνει το ταξίδι και τις λεπτομέρειές του, αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν συζήτησης και αμοιβαίας συμφωνίας. Διαφορετικά, κάποιοι δεν θα περάσουν καλά στην εκδρομή. Κάποιοι θα θέλουν να κατασκηνώσουν πιο κοντά σε παραλία, σε κάποιους δεν θα αρέσουν τα βράχια, ενώ άλλοι θα θέλουν να είναι πιο κοντά στο γειτονικό χωριό.
2. Αγοράστε έναν ενημερωμένο χάρτη της περιοχής. Οι καλύτεροι πεζοπορικοί χάρτες αυτή τη στιγμή είναι της Ανάβασης και της Terrain . Το Google Earth είναι επίσης πολύ χρήσιμο για να προετοιμάσετε την εκδρομή σας αλλά θα πρέπει να αγοράσετε και έναν χάρτη να έχετε μαζί σας. Οι ψηφιακοί χάρτες στα κινητά είναι επίσης καταπληκτικοί και βελτιώνονται συνεχώς, αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι το κινητό σας θα έχει μπαταρία. Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και οι μπαταρίες μπορεί να χαλάσουν ανά πάσα στιγμή, για αυτό ο κλασικός χάρτης είναι απαραίτητος, ειδικά αν πρόκειται για πολυήμερη εξόρμηση με διανυκτέρευση.
3. Τηλεφωνήστε στον πλησιέστερο Ορειβατικό/Πεζοπορικό Σύλλογο της περιοχής και ρωτήστε τις λεπτομέρειες που σας ενδιαφέρουν. Πολλές φορές μόνο αυτό φτάνει καθώς οι ορειβατικοί/πεζοπορικοί σύλλογοι είναι οι πλέον ενημερωμένοι για την περιοχή τους, για το καλύτερο σημείο κατασκήνωσης, ποιο χάρτη να αγοράσετε, που έχει πηγή να γεμίσετε τα παγούρια σας κ.λπ, Επίσης θα χαρούν πολύ να σας ενημερώσουν για το σημείο με την καλύτερη θέα, αν υπάρχει κάποια εκδήλωση τη χρονική στιγμή που θα πάτε κ.λπ. Θα σας ενημερώσουν επίσης για τον καιρό, τι να προσέξετε και τι εξοπλισμό να έχετε μαζί σας.
4. Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας μια τελευταία φορά πριν αναχωρήσετε. Οι υπνόσακοι, οι σκηνές, τα υποστρώματα που θα πάρετε μαζί σας είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Θα είναι κρίμα να διαπιστώσετε όταν φτάσετε στο χώρο κατασκήνωσης ότι η σκηνή σας είναι σκισμένη ή ότι ο υπνόσακος έχει μουχλιάσει από το περσινό καλοκαιρινό πλύσιμο ή το υπόστρωμα έχει τρυπήσει. Πριν την αναχώρηση επομένως ανοίξτε τη σκηνή στο σπίτι σας, απλώστε τον υπνόσακο να δείτε ότι είναι εντάξει και φουσκώστε το υπόστρωμα (αν έχετε φουσκωτό) για να δείτε ότι δεν χάνει αέρα. Αυτοί είναι βασικοί έλεγχοι γιατί αφορούν το βασικό εξοπλισμό διανυκτέρευσης.
Όπως έχουμε ξαναγράψει και σε παλιότερο άρθρο, μην το παρακάνετε με την προετοιμασία γιατί μια εκδρομή μένει αξέχαστη όταν περιέχει εκπλήξεις. Αν έχετε προετοιμάσει την εκδρομή μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, εκτός του ότι θα ξενερώσει η παρέα που θα το "παίζετε" ξερόλας, θα ξενερώσετε κι εσείς αφού θα έχετε ήδη κάνει τη μισή εκδρομή στο μυαλό σας από το σπίτι.
Όπως και να προετοιμαστείτε όμως, πρέπει πάντα να κάνετε μια επιτόπια εξερευνητική περιήγηση και μια αναγνώριση της περιοχής όπου θα κατασκηνώσετε.
2. Τι να προσέξετε πριν κατασκηνώσετε
Φτάσατε στον προορισμό σας λοιπόν. Βάλτε καπέλο , γυαλιά , βγάλτε το χάρτη ή το GPS σας, την πυξίδα σας και ετοιμαστείτε για εξερεύνηση. Καλύτερα να μην ξεφορτώσετε τα σακίδια και τα υπόλοιπα είδη κάμπινγκ πριν στήσετε τη σκηνή σας, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, μπορεί να μην βρείτε καλό μέρος και να πρέπει να φύγετε και δεύτερον, αν τα αφήσετε στο έδαφος μπορεί να μπουν μέσα ζωύφια (μυρμήγκια, σαρανταποδαρούσες, σκαθάρια, σκορπιοί κ.α.) τα οποία θα μεταφέρετε μέσα στη σκηνή σας μετά. Οπότε αφήστε τα όλα στο αυτοκίνητο και ξεκινήστε την εξερεύνηση.
Για να επιλέξετε τον καλύτερο δυνατό χώρο για τη σκηνή σας πρέπει να ελέγξετε τα παρακάτω:
1. Επίπεδο έδαφος
Το πόσο επίπεδο είναι το έδαφος είναι πολύ βασικό γιατί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν θα κοιμηθείτε καλά ή όχι. Φροντίστε επομένως το έδαφος να είναι επίπεδο πριν στήσετε τη σκηνή σας. Επειδή το μάτι ξεγελάει ανοίξτε ένα υπόστρωμα και ξαπλώστε μισό λεπτό για να το διαπιστώσετε. Σε περίπτωση που το έδαφος δεν είναι επίπεδο, μπορείτε να το ισιώσετε αν έχετε μαζί σας ένα φτυάρι ή μια τσάπα. Είναι κουραστική δουλειά αλλά μπορεί να αξίζει αν το σημείο είναι κατά τα άλλα σούπερ.
2. Στεγνό & ελαφρώς υπερυψωμένο έδαφος
Το έδαφος θα πρέπει επίσης να είναι στεγνό και όχι λασπώδες ή να κρατάει νερά, γιατί είναι πολύ πιθανό τα νερά να εισχωρήσουν σταδιακά μέσα στη σκηνή. Επιλέξτε επομένως ένα σημείο ελαφρώς υπερυψωμένο για να είστε ασφαλείς από πιθανή κίνηση υδάτων.
3. Καθαρό έδαφος
Επιλέξτε ένα σημείο που δεν έχει ρίζες που να προεξέχουν και να μην είναι πολύ βραχώδες. Τα πεύκα για παράδειγμα, έχουν χοντρές ρίζες που προεξέχουν και καθιστούν δύσκολο το στήσιμο της σκηνής από κάτω τους (για να μη μιλήσουμε για το ρετσίνι που δύσκολα αφαιρείται από τη σκηνή). Επίσης ελέγξτε μήπως κάποιοι άλλοι πριν από εσάς έχουν χρησιμοποιήσει το χώρο ως τουαλέτα ή ως κουζίνα. Δυστυχώς μια μικρή μειοψηφία ανεύθυνων "λερώνει" ακόμα και τα πιο ωραία σημεία και δεν ενδιαφέρεται για τον επόμενο που θα περάσει.
Καθαρίστε το έδαφος από ξύλα, πέτρες και αγκάθια, για να προστατέψετε τον πάτο της σκηνής σας αλλά και να μην χτυπήσετε σε κάποια προεξοχή καθώς μπουσουλάτε μέσα στη σκηνή.
Τοποθετήστε έναν μουσαμά κάτω από τη σκηνή σας για επιπλέον προστασία και άνεση.
4. Σκληρότητα εδάφους
Συνήθως δεν μπορείτε να επιλέξετε εσείς τον τύπο του εδάφους στην περιοχή που θα πάτε, εκτός κι αν απομακρυνθείτε αρκετά και βρείτε άλλη περιοχή κατασκήνωσης. Αν το έδαφος είναι πολύ σκληρό θα χρειαστείτε δυνατά πασαλάκια που να μη λυγίζουν ενώ αν το έδαφος είναι μαλακό και σαθρό, όπως η άμμος, θα χρειαστείτε φαρδιά πασαλάκια . Τα πασαλάκια που συνήθως υπάρχουν στις συσκευασίες των σκηνών είναι για μέτριας σκληρότητας έδαφος και σίγουρα όχι για άμμο. Συνήθως κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά, αλλά με ένα λίγο στραβό χτύπημα λυγίζουν αμέσως.
5. Προσανατολισμός
Συμβουλή: Αγοράστε μια φτηνή πυξίδα και βάλτε τη μέσα στη συσκευασία της σκηνής σας για να μην την ψάχνετε κάθε φορά που είναι να στήσετε. Με την πυξίδα λοιπόν στο χέρι, ελέγξτε αν η σκηνή σας θα έχει σκιά από τα γύρω δέντρα, τα βράχια ή το βουνό.
Οι σκιές που έχουν Βορειανατολικό (ΒΑ) ή Ανατολικό (Α) προσανατολισμό είναι αυτές που πρέπει να επιλέξετε για να έχετε περισσότερη σκιά το καλοκαίρι.
6. Ξερά κλαδιά
Ελέγξτε για τυχόν ξερά κλαδιά πάνω από το σημείο που θα στήσετε. Τα ξερά κλαδιά μπορεί να σπάσουν από στιγμή σε στιγμή, ειδικά αν ξεκινήσει να φυσάει, και να σας τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ζημιές στον εξοπλισμό σας. Αν δεν είστε σίγουροι ότι τα κλαδιά από πάνω σας είναι υγιή μην το διακινδυνεύσετε και στήστε τη σκηνή σας αλλού.
7. Άνεμος
Είναι πιθανό να έχετε βρει το τέλειο μέρος με απίθανη θέα και σκιά αλλά να είναι εκτεθειμένο στον αέρα. Πριν στήσετε τη σκηνή σας ελέγξτε τι άνεμοι πνέουν στην περιοχή. Αν το σημείο είναι εκτεθειμένο αποφύγετε να κατασκηνώσετε σε αυτό (ειδικά αν η πρόβλεψη είναι για 4 μποφόρ ή περισσότερο). Με πρόβλεψη έως 4 μποφόρ οι περισσότερες σκηνές κάμπινγκ δεν έχουν πρόβλημα και θα κοιμηθείτε σχετικά ήσυχα μέσα στον ζεστό σας υπνόσακο.
8. Μοναχικά δέντρα
Δέντρα που βρίσκονται μόνα τους, ειδικά σε κάποιο ύψωμα, προσελκύουν τους κεραυνούς και είναι απαγορευτικά για σημείο κατασκήνωσης.
9. Πηγή νερού
Αποφύγετε να κατασκηνώσετε πλησιέστερα από 40m από ποτάμια, λίμνες ή την ακτή της θάλασσας. Το νερό προσελκύει τα ζώα και τα έντομα (κουνούπια) και είναι μέρος υψηλής δραστηριότητας ακόμα και το βράδυ. Στα σημεία με νερό υπάρχει επίσης και περισσότερη υγρασία που μπορεί να είναι ενοχλητική τις ζεστές μέρες που δεν φυσάει.
Το μόνο που μένει τώρα είναι να σκεφτείτε που θα πάτε το επόμενο Σ/Κ. Αν σας βοήθησε αυτό το άρθρο θα χαρούμε πολύ να το κοινοποιήσετε στο Facebook ή στο Twitter!
Τι άλλο πρέπει να προσέξει κανείς στην επιλογή χώρου κατασκήνωσης; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.
Αφήστε Σχόλιο