Γεμίστε σωστά το φορητό σας ψυγειάκι

Το φορητό ψυγειάκι είναι τέλειο για να απολαύσετε κρύα ή ακόμα και παγωμένα τα ποτά και τα αναψυκτικά σας σε μια εκδρομή. Το ψυγειάκι δεν είναι μόνο για τα ποτά αλλά βολεύει πολύ για να μεταφέρετε και να συντηρήσετε φαγητό όταν ο καιρός είναι ζεστός. Επιπλέον, αν πρέπει να έχετε μαζί σας φάρμακα που είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες, τα φορητά ψυγεία είναι ο μόνος τρόπος για να τα συντηρήσετε σωστά εκτός σπιτιού.

Ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή τη θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

1. Προετοιμασία

Αγοράστε 1-2 μέρες πριν τα ποτά, το νερό και τα αναψυκτικά σας και βάλτε τα στο ψυγείο του σπιτιού σας για να κρυώσουν. Βάλτε επίσης τις παγοκυψέλες στην κατάψυξη (ή στον καταψύκτη, αν έχετε) για να παγώσουν. Αν θέλετε μπορείτε να παγώσετε και 1-2 μπουκάλια νερού, τα οποία θα βοηθήσουν στην ψύξη του ψυγείου και ταυτόχρονα θα σας προσφέρουν και κρύο νερό όταν αρχίζει και λειώνει ο πάγος.

Αν σκοπεύετε να βάλετε και φαγητό στο ψυγειάκι σας προμηθευτείτε 2-3 τάπερ που να κλείνουν καλά ή μερικά αδιάβροχα σακουλάκια που κλείνουν με zip στο πάνω μέρος. Τα σακουλάκια αυτά εκτός του ότι προστατεύουν τα τρόφιμα από το νερό του ψυγείου, δεν αφήνουν και τις μυρωδιές να διαχυθούν μέσα στο ψυγείο.

Αποφύγετε επομένως να βάλετε φαγητό χύμα ή σε αλουμινόχαρτο ή σε σακούλες σούπερ μάρκετ γιατί το νερό καταφέρνει και διεισδύει πάντα μέσα σε αυτές τις συσκευασίες. Το αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο και το ψυγείο γεμίζει με νερό που μυρίζει.

2. Καθαρισμός ψυγείου

Αν έχετε κλειστό το ψυγειάκι σας από το προηγούμενο καλοκαίρι, ανοίξτε και αερίστε το γιατί είναι πολύ πιθανόν να μυρίζει κλεισούρα. Καθαρίστε το με λίγο σαπουνόνερο και προσθέστε και λίγο ξύδι που αφαιρεί τις μυρωδιές. Ξεπλύντε μετά καλά.

3. Γέμισμα ψυγείου

Όσο πιο παγωμένα είναι τα πράγματα που θα βάλετε μέσα στο ψυγείο τόσο περισσότερη ώρα θα κρατηθούν κρύα. Αν το ψυγείο σας είναι για κάποιο λόγο ζεστό (επειδή π.χ. το είχατε αφήσει στον ήλιο να στεγνώσει από το χτεσινό πλύσιμο), αφήστε το πρώτα λίγη ώρα στη σκιά να κρυώσει πριν το γεμίσετε.

Ξεκινήστε με τα μπουκάλια (αν έχετε) και τοποθετήστε τα όρθια στον πάτο του ψυγείου. Μην τα τοποθετήσετε πλάγια γιατί θα είναι δύσκολο να τα "ψαρέψετε" και να τα τραβήξετε έξω.

Επίσης, μην τοποθετήσετε πάγο στο κάτω μέρος του ψυγείου, δεν είναι απαραίτητο. Σύντομα θα τρέξει παγωμένο νερό από τον πάγο που λιώνει (αν χρησιμοποιείτε πάγο) και επιπλέον ο κρύος αέρας μέσα στο ψυγείο κατεβαίνει αμέσως χαμηλά αφήνοντας τον θερμότερο αέρα ψηλά στο καπάκι.

Αν είναι εύκολο αφαιρέστε χάρτινες συσκευασίες (π.χ. από τα γιαούρτια) ή ετικέτες γιατί μόλις βραχούν λίγο ξεκολλάνε και αρχίζουν και περιφέρονται μέσα στο ψυγείο. Είναι λίγο εκνευριστικό όταν πάτε να πιάσετε μια παγωμένη μπύρα να σας κολλήσει στο χέρι η ετικέτα Σκλαβενίτη από το τυρί γκούντα.

Αφού τοποθετήσετε τα μπουκάλια στο κάτω μέρος, ρίξτε αν θέλετε πάγο ανάμεσα τους και συνεχίστε με τα υπόλοιπα πράγματα πάνω από τα μπουκάλια. Τοποθετήστε τις παγοκυψέλες στο πάνω μέρος του ψυγείου.

Ζαμπόν, τυρί, μπριζόλες, αυγά και άλλα προϊόντα που συσκευάζονται σε χάρτινες συσκευασίες στο σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τοποθετηθούν σε τάπερ ή σε αδιάβροχα σακουλάκια γιατί σίγουρα θα βραχούν αν μπουν έτσι στο ψυγείο.

4. Συμβουλή για γρήγορη ψύξη

Αν θέλετε να παγώσει γρήγορα το περιεχόμενο του ψυγείου σας προσθέστε κρύο νερό. Η επαφή με το παγωμένο νερό είναι που θα παγώσει τη μπύρα ή το αναψυκτικό σας πιο γρήγορα.

Ο σκέτος πάγος ή οι παγοκυψέλες κρατούν μεν τη θερμοκρασία χαμηλά αλλά επειδή δεν έχουν μεγάλη επιφάνεια επαφής δεν ψύχουν τόσο γρήγορα τα πράγματα μέσα στο ψυγείο.

5. Συμβουλή για απίστευτα γρήγορη ψύξη

Τέλεια! Έχετε προσθέσει τα ποτά, τις μπύρες και τα αναψυκτικά σας, έχετε γεμίσει το ψυγειάκι με πάγο και παγωμένο νερό και βιάζεστε τώρα να παγώσουν οι μπύρες σας.

Υπάρχει τρόπος να επιταχύνετε ακόμα περισσότερο την ψύξη; Ναι, προσθέτοντας αλάτι!

Όταν προσθέσει κανείς αλάτι στο νερό, του χαμηλώνει το σημείο πήξης. Δηλαδή το νερό για να γίνει πάγος πρέπει να ψυχθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το μηδέν. Με άλλα λόγια, το αλάτι επιτρέπει στο νερό να παραμείνει υγρό σε θερμοκρασία μικρότερη του 0°C.

Τι πετυχαίνει κανείς αν προσθέσει αλάτι στο παγόνερο μέσα στο ψυγείο;

Ο πάγος που έχετε προσθέσει στο ψυγειάκι σας έχει σίγουρα θερμοκρασία χαμηλότερη από -18°, αφού τον έχετε πάρει από την κατάψυξη (συνήθης θερμοκρασία κατάψυξης: -18°C έως -22°C). Ο πάγος αυτός θα κρυώσει το νερό και θα του κατεβάσει τη θερμοκρασία κάτω από τους 0°C χωρίς όμως το νερό να παγώσει, λόγω του αλατιού.

Έτσι, οι μπύρες και τα αναψυκτικά σας θα βρίσκονται σε επαφή με πολύ παγωμένο νερό θερμοκρασίας κάτω του μηδενός (π.χ. -5°C ή και χαμηλότερα) και θα κρυώσουν στον απίστευτο χρόνο των 5-10 λεπτών.

Προσθέστε περίπου 1 χούφτα αλάτι για κάθε 10 lt όγκου του ψυγείου. Για παράδειγμα, σε ένα ψυγείο όγκου 25 lt, προσθέστε 2,5 χούφτες αλάτι.

6. Συμβουλή για την παραλία

Σκάψτε ένα λάκκο στην άμμο και τοποθετήστε μέσα το ψυγειάκι σας, ώστε να εξέχει μόλις 5 cm από το έδαφος, τόσο ώστε να ανοιγοκλείνει εύκολα. Σκεπάστε το με μια πετσέτα, φροντίστε να είναι στη σκιά και μην το ανοιγοκλείνετε συχνά.

Είστε έτοιμοι να γεμίσετε το ψυγειάκι σας και να την "κάνετε" για παραλία; Αν μάθατε κάτι παραπάνω από το άρθρο αυτό θα χαρούμε πολύ να το κοινοποιήσετε στο Facebook ή στο Twitter!

Έχετε κάποια άλλη πρόταση για το σωστό γέμισμα ενός φορητού ψυγείου; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο