Γνωριμία με τα δέντρα: Καστανιά

Σε κάποιους σίγουρα ακούγεται παιδικός ο τίτλος. Πραγματικά, πριν από μερικά χρόνια ο τίτλος αυτός θα ήταν κατάλληλος μόνο για ένα παιδικό ή εφηβικό βιβλίο. Όμως, πολύς κόσμος που ζει στις πόλεις δεν έχει πλέον το χρόνο ή τα χρήματα να εκδράμει συχνά με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει βασικές πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρίδα.

Το να εξοικειωθεί κανείς με τα δέντρα, τα φυτά και τα ζώα απαιτεί χρόνο. Χρόνο παρατήρησης, χρόνο επαφής μαζί τους, χρόνο συμβίωσης. Στην Ελλάδα, που ο περισσότερος κόσμος ζει στις πόλεις, ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί πολύ και η εξοικείωση με τη φύση εξασθενεί. Πως όμως θα εκτιμήσει και θα αγαπήσει κανείς πραγματικά κάτι αν δεν νοιώθει κοντά σε αυτό ή αν δεν έχει περάσει χρόνο με αυτό;

Με το σκεπτικό λοιπόν ότι θέλουμε κι εμείς και οι φίλοι μας να μάθουμε λίγα περισσότερα για τα δέντρα, τα φυτά και τα ζώα της χώρας μας, αποφασίσαμε να γράφουμε μικρά σχετικά άρθρα στο blog. Όχι ότι δεν μπορεί κανείς να βρει καλύτερες πληροφορίες αλλού, αλλά περισσότερο για να τα μάθουμε κι εμείς καλύτερα (καθώς τα γράφουμε) και πιθανόν κι εσείς να μάθετε κάτι περισσότερο διαβάζοντας ένα τέτοιο άρθρο εκεί που ψάχνετε κάτι στο lightgear.

Ο μήνας είναι Νοέμβρης. Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια για την καστανιά, που είναι της εποχής.

Η ευρωπαϊκή καστανιά (Castanea sativa) είναι φυλλοβόλο δέντρο ύψους 10 έως 30 μέτρων με φύλλωμα πλατύ και πυκνό. Είναι αυτοφυές ή καλλιεργούμενο δέντρο και ευδοκιμεί σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα. Τα φύλλα της είναι πριονωτά και οι καρποί της (τα κάστανα) προστατεύονται μέσα σε ένα αγκαθωτό κέλυφος που ονομάζεται αχινός. Συνήθως θα δείτε 3 κάστανα μαζί σε έναν αχινό.  Ο κορμός της αυξάνει πολύ σε διάμετρο και μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα.

Φύλλο και καρπός της καστανιάς | www.lightgear.gr Φύλλο και καρπός της καστανιάς | www.lightgear.gr

Το ξύλο της καστανιάς είναι πολύ ανθεκτικό στην υγρασία και χρησιμοποιείται ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή για διάφορες αγροτικές εργασίες. Επίσης, εκτός από την επιπλοποιία χρησιμοποιείται επίσης στη ναυπηγική και στην κατασκευή βαρελιών.

Τα κάστανα ωριμάζουν από αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες. Συνήθως τα βρίσκουμε πεσμένα κάτω στο έδαφος και τα μαζεύουμε. Περιέχουν 39% νερό, 43% υδατάνθρακες και 2,5% λίπος. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος τα καθιστούν πολύτιμη τροφή. Περιέχουν για παράδειγμα πολύ λιγότερο λίπος από τα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Παλαιότερα η συμβολή τους στη διατροφή των αγροτικών πληθυσμών ήταν πολύ σημαντική.

Τα αποφλοιωμένα και ψημένα κάστανα είναι ακόμη και σήμερα ένα δημοφιλές έδεσμα. Μπορούν να φαγωθούν ωμά, να μαγειρευτούν στον ατμό ή ψητά και τρώγονται ολόκληρα ή αλέθονται και γίνονται σούπες ή συστατικό του αλεύρου αρτοποιίας.

Τα κάστανα γίνονται πεντανόστιμα όταν ψηθούν | www.lightgear.gr Τα κάστανα γίνονται πεντανόστιμα όταν ψηθούν | www.lightgear.gr

Τα δάση καστανιάς εκτείνονται σποραδικά σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Λέσβο και την Κρήτη. Οι κύριες θέσεις εξάπλωσής τους είναι το Πήλιο, ο Κίσσαβος, το Άγιο Όρος, η Βορειοανατολική Χαλκιδική, η Πίνδος, ο Κάτω Όλυμπος, τα Πιέρια όρη και το Βέρμιο. Η Ελλάδα είναι 6η χώρα στον κόσμο σε παραγωγή κάστανων!

Θα θέλατε να μάθουν κι οι φίλοι σας τις παραπάνω πληροφορίες για την καστανιά; Αν ναι, τότε κοινοποιήστε τους το άρθρο στο Facebook ή στο Twitter.

Τι άλλη πληροφορία για την καστανιά είναι χρήσιμη να γνωρίζουμε; Ξεχάσαμε κάτι να αναφέρουμε; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο