Η ροδιά

Σε κάποια χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια μπορεί να παρατηρήσατε ρόδια στο τραπέζι, είτε πραγματικά, είτε διακοσμητικά (πχ πήλινα, γυάλινα κλπ). Παλιότερα, στις αρχές ενός νέου έτους ήταν σύνηθες το σπάσιμο ενός ροδιού για καλοτυχία αλλά και η χρήση του στα γιορτινά τραπέζια, γιατί σηματοδοτούσε μακροημέρευση και ευημερία για τους παρευρισκόμενους αλλά και για το σπίτι.

Η ροδιά ανήκει στην οικογένεια των Πουνικίδων (Punicaceae). Πρόκειται για μικρό δέντρο με ύψος 3-10 μέτρα το οποίο ευδοκιμεί σε περιοχές με παρατεταμένο θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Τα φύλλα της είναι μικρά και λεία και τα άνθη της έχουν λευκό ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία. Η ωρίμανση και η συγκομιδή των καρπών της γίνεται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η αρχική περιοχή καταγωγής της είναι η Περσία ή κατά άλλους οι Ινδίες, αλλά έχει εισαχθεί και καλλιεργείται στη Μεσόγειο από πολύ παλιά. Ήδη από την αρχαιότητα φυτευόταν στους κήπους της αρχαίας Αιγύπτου.

Σε όλες τις περιοχές όπου καλλιεργήθηκε, λόγω των πάρα πολλών σπόρων που περιέχει, αποτέλεσε σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας. Μάλιστα στην Κίνα χρησιμοποιείται για το ρόδι το απόφθεγμα «εκατό σπόροι για εκατό γιους» και χαρίζεται στα νέα ζευγάρια ως σύμβολο καλοτυχίας.

Κατά την ελληνική μυθολογία, τη ροδιά τη φύτεψε για πρώτη φορά στην Κύπρο η θεά Αφροδίτη. Τέλος, από κάποιους λαούς το ρόδι θεωρείται τόσο σημαντικό ώστε να το αποκαλούν φρούτο του παραδείσου.

Το ρόδι μπορεί να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καταναλώνεται νωπό, ενώ μπορεί να δώσει και δροσιστικά ποτά ή σιρόπια όπως η γρεναδίνη και το σερμπέτι ροδιού. Είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μείωση της πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς. Ένα ρόδι των 300gr μας δίνει περίπου το 40% της βιταμίνης C και το 50% της βιταμίνης K που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Η ροδιά | www.lightgear.gr Η ροδιά | www.lightgear.gr

Η φλούδα του ροδιού περιέχει περίπου 30% ταννίνες και το αφέψημά της χρησιμοποιείται ενάντια στα παράσιτα του πεπτικού συστήματος (ταινία). Επίσης χρησιμεύει ως φυτική βαφή.

Θα θέλατε να μάθουν κι οι φίλοι σας τις παραπάνω πληροφορίες για την ροδιά; Αν ναι, τότε κοινοποιήστε τους το άρθρο στο Facebook ή στο Twitter.

Τι άλλη πληροφορία για τη ροδιά είναι χρήσιμη να γνωρίζουμε; Ξεχάσαμε κάτι να αναφέρουμε; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο