Κατάβαση στο φαράγγι του Βουραϊκού

Αν δεν έχετε περπατήσει στο φαράγγι του Βουραϊκού, ετοιμαστείτε να το κάνετε φέτος την Κυριακή στις 11 Μαΐου με τον Σύλλογο Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης Καλαβρύτων. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης Καλαβρύτων ιδρύθηκε το 1931, και από το 1980 διοργανώνει κάθε χρόνο, τη 2η Κυριακή του Μαΐου το Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Η πεζοπορία κατά μήκος του φαραγγιού ακολουθεί τις ράγες του γνωστού Οδοντωτού σιδηρόδορομου, ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και καταλήγοντας στο Διακοπτό. Η διαδρομή είναι κατηφορική με συνολικό μήκος 22 χλμ και περνάει πάνω από γεφύρια και τούνελ που έχουν κατασκευαστεί πολλά χρόνια πριν, πάντα δίπλα στο ποτάμι του Βουραϊκού με τα ορμητικά νερά (αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4). Υπολογίστε περίπου 6 ώρες από τα Καλάβρυτα έως το Διακοπτό.

Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Καλαβρύτων | www.lightgear.gr Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Καλαβρύτων | www.lightgear.gr

Αν δεν θέλετε να περπατήσετε και τα 22χλμ, μπορείτε να ανεβείτε με τον Οδοντωτό έως την Ζαχλωρού και να ξεκινήσετε την κατάβασή σας από εκεί. Αυτό σας γλυτώνει περίπου 9 χλμ. Υπολογίστε περίπου 4 ώρες από την Ζαχλωρού έως το Διακοπτό.

Ο οδοντωτός την συγκεκριμένη ημέρα πραγματοποιεί όλα τα δρομολόγια κανονικά και κινείται σε πολύ χαμηλές ταχύτητες ενώ, κατ'εξαίρεση, σταματάει σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς για να εξυπηρετήσει τους πεζοπόρους.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο Ορειβατικός Σύλλογος έχει φροντίσει ώστε να βρείτε τα απαραίτητα (νερό, σνακ) για να μπορέσετε να πάρετε μια ανάσα και να ξεκουραστείτε σε κάποιο όμορφο σημείο της διαδρομής. Στο σακίδιο σας βάλτε οπωσδήποτε ένα μπουκάλι νερό και έχετε μαζί σας ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου για ναπροστατευθείτε από τον ήλιο. Φορέστε κατά προτίμηση μποτάκια και αποφύγετε χαμηλά παπούτσια καθώς το περπάτημα πάνω στο χοντρό χαλίκι / πέτρα κατά μήκων των γραμμών θέλει σταθερό πάτημα.

Γενικά, η διαδρομή είναι απλή χωρίς εμπόδια ή δυσκολίες και μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης. Σε όλη τη διαδρομή θα υπάρχουν έμπειροι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού, για παν ενδεχόμενο.

Η δήλωση συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού είναι δωρεάν.

Αφήστε Σχόλιο