Αφού έχετε επιλέξει λοιπόν τον κατάλληλο υπνόσακο (σύμφωνα με τις οδηγίες που διαβάσατε εδώ), τώρα μένει να δείτε πως να τον φροντίζετε, δηλαδή πώς να τον καθαρίζετε και πως να τον αποθηκεύετε σωστά.

Με 2-3 βασικές οδηγίες που θα διαβάσετε παρακάτω, ο υπνόσακός σας θα παραμείνει σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια, χάνοντας ελάχιστα τις μονωτικές του ιδιότητες χρόνο.

Χρήσιμες συμβουλές καθαρισμού

Το βασικό που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι ο υπνόσακος δεν πρέπει να πλένεται συχνά, δηλαδή δεν χρειάζεται κάθε φορά που γυρνάτε από μια εκδρομή να τον βάζετε στο πλυντήριο. Ένα πλύσιμο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ένα πλύσιμο μετά τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις σας θα πρέπει να είναι αρκετό. Αν τον χρησιμοποιείτε συχνά σκεφτείτε να αγοράσετε ένα σεντόνι υπνόσακου το οποίο προστατεύει τον υπνόσακο και το οποίο μπορείτε να πλένετε όσο συχνά θέλετε.

Αν ο υπνόσακός σας έχει λερωθεί τοπικά προσπαθήστε πρώτα να τον καθαρίσετε τοπικά με λίγο απορρυπαντικό και χλιαρό νερό, πριν αποφασίσετε να τον βάλετε στο πλυντήριο.

Αν αποφασίσετε τελικά να τον πλύνετε στο πλυντήριο τότε ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Συμβουλευτείτε το ταμπελάκι οδηγιών του υπνόσακου. Εκεί θα αναγράφεται αν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασίας πλύσης κλπ.
 2. Για πουπουλένιους υπνόσακους προμηθευτείτε κάποιο ειδικό προϊόν καθαρισμού (π.χ. της Granger's ή της Nikwax).
 3. Επιλέξτε το πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα (π.χ. μάλλινα) και κρύο ή χλιαρό νερό (μέχρι 40°C), χωρίς στύψιμο.
 4. Προσθέστε κάποιο ήπιο απορρυπαντικό ώστε να φύγει εύκολα με το ξέβγαλμα. Αν μετά το ξέβγαλμα βλέπετε ακόμα αφρούς θα πρέπει να κάνετε και δεύτερο ξέβγαλμα.
 5. Μην βάζετε μαλακτικό, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μειώσει την μονωτική απόδοση του υπνόσακου.
 6. Όταν τελειώσει το πλυντήριο αφαιρέστε προσεκτικά τον υπνόσακο από μέσα, σηκώνοντάς τον, χωρίς να τον τραβήξετε. Έτσι προστατεύετε τις ραφές και το μονωτικό υλικό εσωτερικά.
 7. Πιέστε με τα χέρια σας τον υπνόσακο για να φύγουν τα πολλά νερά. Μην στύβετε τον υπνόσακο περιστρέφοντάς τον γιατί ζορίζετε τις ραφές και το μονωτικό υλικό εσωτερικά! Πιέστε τον απλά να φύγουν τα πολλά νερά.
 8. Απλώστε τον υπνόσακο οριζόντια πάνω σε μια απλώστρα για να στεγνώσει. Μην τον κρεμάτε σαν σεντόνι γιατί το βάρος του νερού, όταν βγει από το πλυντήριο χωρίς να έχει γίνει στύψιμο, είναι αρκετό και τον επιβαρύνει.
 9. Αν έχετε στεγνωτήριο μπορείτε να τον βάλετε στο στεγνωτήριο να στεγνώσει. Στους πουπουλένιους υπνόσακους προσθέστε μέσα στο στεγνωτήριο και 2-3 μπαλάκια του τένις που διευκολύνουν το καλό στέγνωμα και "αφράτεμα" των πούπουλων.

Για ακόμα πιο ήπιο καθαρισμό, μπορείτε να πλύνετε τον υπνόσακο στην μπανιέρα σας

Χρήσιμες συμβουλές αποθήκευσης

Το βασικό που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι ο υπνόσακος δεν πρέπει να αποθηκεύεται συμπιεσμένος. Επίσης πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει 100%, πριν τον βάλετε στη ντουλάπα σας. Οι 2 αυτοί βασικοί κανόνες ισχύουν και για συνθετικούς αλλά και για πουπουλένιους υπνόσακους.

[caption id="attachment_311" align="aligncenter" width="600"]Ο υπνόσακος αποδίδει καλύτερα στο χρόνο όταν δεν τον αποθηκεύετε συμπιεσμένο | www.lightgear.gr Ο υπνόσακος αποδίδει καλύτερα στο χρόνο όταν δεν τον αποθηκεύετε συμπιεσμένο | www.lightgear.gr[/caption]
 1. Τοποθετήστε τον υπνόσακό σας χαλαρά, χωρίς να συμπιέζεται πολύ, μέσα σε μια βαμβακερή, αεριζόμενη θήκη. Μια παλιά, ευρύχωρη μαξιλαροθήκη ή ένας βαμβακερός σάκος (που συνήθως χρησιμοποιείται για τα άπλυτα) είναι μια καλή πρόταση.
 2. Αποθηκεύστε τον υπνόσακό σας σε μια ντουλάπα και όχι σε κάποιο πατάρι όπου μπορεί να έχει υγρασία.

Τώρα το μόνο που λείπει είναι να προγραμματίσετε την επόμενη εκδρομή σας! Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον ή έχετε φίλους και φίλες που θα τους είναι χρήσιμες οι παραπάνω συμβουλές, τότε κάντε μια κοινοποίηση στο Facebook ή στο Twitter!

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.