Καθαρισμός και επεξεργασία νερού στην ύπαιθρο

Όσες φορές κι αν το έχετε διαβάσει, αξίζει να το επαναλάβουμε άλλη μια φορά: Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό! Όχι μόνο στις εκδρομές και στις πεζοπορίες σας αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητά σας. Είναι χιλιοδιαπιστωμένο ότι η συνεχής ενυδάτωση βοηθάει τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά.

Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί εξίσου εύκολα σε κρύο ή ζεστό καιρό, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Η διαφορά είναι ότι όταν κάνει κρύο η αφυδάτωση δεν γίνεται τόσο γρήγορα αντιληπτή. Ο γενικός κανόνας για να διαπιστώσετε αν έχετε αφυδατωθεί είναι το χρώμα των ούρων σας: αν είναι διαφανή/υποκίτρινα τότε είστε ενυδατωμένος. Όσο πιο κίτρινο προς πορτοκαλί είναι το χρώμα τόσο περισσότερο αφυδατωμένος είστε.

Αν είστε σε μια εκδρομή και ξεμείνετε από νερό θα πρέπει άμεσα να βρείτε νερό από κάποια πηγή, ρέμα, ποτάμι ή λίμνη. Αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι το νερό που έχετε βρει είναι μολυσμένο χημικά αποφύγετέ το. Ένα τέτοιο νερό μπορεί να περιέχει φυτοφάρμακα (βρίσκεται κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις;), βαριά μέταλλα (υπάρχει κάποιο εργοστάσιο κοντά;) ή διάφορα άλλα λύματα οικισμών, βιοτεχνιών ή βιομηχανίας. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και ειδικές τεχνικές καθαρισμού και απολύμανσης του νερού. Αποφύγετε επίσης νερό που έχει κάποιο χρώμα ή νερό στο οποίο βλέπετε να επιπλέουν διάφορα αντικείμενα (ακόμα και αν είναι τρεχούμενο).

Συνήθως το νερό που βρίσκει κανείς στο βουνό ή σε μια εκδρομή στην ύπαιθρο το πολύ πολύ να περιέχει λίγο χώμα και πιθανόν βακτήρια, όπως το Giardia, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Φυσικά, σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, ένα δυνατό βακτήριο όπως το V.Cholera μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θανατηφόρες ασθένειες, όπως η χολέρα.

Είναι σαφές ότι το νερό που φαίνεται καθαρό στο μάτι μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια και να βάλει σε κίνδυνο την υγεία σας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι το νερό που βρήκατε είναι ασφαλές να το πιείτε.

Φιλτράρισμα νερού

Μετά την εύρεση και συλλογή του νερού, είναι πιθανό να χρειαστεί να το φιλτράρετε. Όλες οι μέθοδοι καθαρισμού και απολύμανσης του νερού προϋποθέτουν ότι το νερό σας είναι διαυγές και όχι θολό. Αν είναι θολό, σημαίνει ότι περιέχει μέσα αιωρούμενα σωματίδια (π.χ. λάσπη, σκόνη, φύλλα κ.λπ) και θα πρέπει πρώτα να φιλτραριστεί έως ότου γίνει διαυγές. Αν δεν μπορείτε να το φιλτράρετε τότε αφήστε το σε ένα δοχείο να ξεθολώσει μόνο του μέχρι να κατακαθίσουν τα αιωρούμενα σωματίδια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο το διαυγές νερό στο πάνω μέρος του δοχείου.

Βρασμός νερού

Ο πιο σίγουρος τρόπος απολύμανσης του νερού είναι ο βρασμός. Βάλτε το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει για 1 λεπτό. Σε θερμοκρασίες άνω των 70°C σκοτώνονται το 99,999% των βακτηρίων, πρωτοζώων και ιών που υπάρχουν στο νερό (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Σε υψόμετρα άνω των 2000 μέτρων αυξήστε το χρόνο βρασμού σε 3 λεπτά.

Χημική κατεργασία

Απολύμανση νερού με μερικές σταγόνες κοινής χλωρίνης | www.lightgear.gr Απολύμανση νερού με μερικές σταγόνες κοινής χλωρίνης | www.lightgear.gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά δισκία απολύμανσης νερού που υπάρχουν (όπως για παράδειγμα τα δισκία της Micropur). Τα δισκία απολύμανσης νερού έχουν συγκεκριμένη δοσολογία ανάλογα με την ποσότητα του νερού προς απολύμανση (π.χ. 1 δισκίο για κάθε λίτρο νερού). Το νερό και εδώ θα πρέπει να είναι διαυγές, δηλαδή θα πρέπει να έχει φιλτραριστεί πριν ρίξετε μέσα το δισκίο απολύμανσης.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, όπου δεν έχετε ούτε φίλτρα, ούτε μπορείτε να ανάψετε φωτιά, ούτε έχετε δισκία απολύμανσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την απλή, κλασική χλωρίνη (χωρίς άρωμα ή άλλους πρόσθετους καθαριστικούς παράγοντες). Αν έχετε μια χλωρίνη περιεκτικότητας 6% σε NaOCl (υποχλωριώδες νάτριο), τότε 2 μόνο σταγόνες αρκούν για να απολυμάνουν 1 λίτρο νερό. Σε θολό νερό θα χρειαστεί να ρίξετε τη διπλή ποσότητα. Ανακατέψτε και αφήστε τη να δράσει για 30 λεπτά περίπου.

Αν  έχετε φίλους και φίλες που χάνονται για μέρες στο βουνό πεζοπορώντας, τότε κάντε τους μια κοινοποίηση στο Facebook ή στο Twitter! Εδώ υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες που αξίζει να τις γνωρίζουν!

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο