Ο ύπνος στο camping κατά γενικό κανόνα είναι απολαυστικός. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι άνθρωποι απολαμβάνουν το camping και τη διανυκτέρευση σε μια σκηνή δίπλα στη θάλασσα ή μέσα σε ένα όμορφο δάσος. Οι ήχοι της φύσης και των ζώων και η απουσία των καθημερινών ήχων της πόλης σε συνδυασμό με την κούραση μιας πεζοπορίας, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για έναν τέλειο, βαθύ ύπνο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι έχετε εξοπλιστεί σωστά και δεν κοιμάστε πάνω στα βράχια με το μπουφάν σας.Επομένως, η πρώτη βασική προϋπόθεση για να κοιμηθείτε καλά στην ύπαιθρο είναι ο σωστός εξοπλισμός. Για έναν καλό ύπνο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας μερικά βασικά πραγματάκια. Κατ'αρχήν, έναν υπνόσακο κατάλληλο για τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που πιθανόν να συναντήσετε.  Κατά δεύτερον, ένα υπόστρωμα, κατά προτίμηση φουσκωτό ή αυτοφούσκωτο λόγω καλύτερης μόνωσης. Και τρίτον, μια σκηνή που να είναι κατάλληλη για τον χειρότερο καιρό που πιθανόν να συναντήσετε. Υποθέτοντας ότι αυτά υπάρχουν, διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για έναν τέλειο ύπνο στο camping.

1. Σωστή επιλογή θέσης κατασκήνωσης

Πριν την "πέσετε" για ύπνο φροντίστε να στήσετε τη σκηνή σας σε επίπεδο έδαφος, χωρίς προεξοχές και πέτρες και χωρίς ξερά κλαδιά από πάνω σας. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται για να βρείτε ή να φτιάξετε το χώρο σας. Μην βιαστείτε να στήσετε γρήγορα για να ξεμπερδεύετε, ειδικά αν πρόκειται να μείνετε αρκετές μέρες.Προγραμματίστε το χρόνο της εκδρομής σας έτσι ώστε να προλάβετε να στήσετε τη σκηνή σας με το φως της μέρας. Έτσι, θα μπορέσετε να ελέγξετε καλά το περιβάλλον γύρω σας και θα έχετε και χρόνο να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα!

2. Έχετε ένα φακό δίπλα σας

Μόλις πέσει ο ήλιος τα πάντα σκοτεινιάζουν, και ακόμα περισσότερο μέσα στη σκηνή. Έχετε πάντα ένα φακό δίπλα σας ή κρεμάστε ένα μικρό φως στο κέντρο της σκηνής σας. Οι περισσότερες σκηνές πλέον έχουν ειδική υποδοχή στο πάνω μέρος για να κρεμάσετε ένα φως.

Έχετε ένα φακό δίπλα σας | www.lightgear.grΈχετε ένα φακό δίπλα σας | www.lightgear.gr

3. Φέρτε το μαξιλάρι σας

Το μαξιλάρι συνήθως ξεχνιέται στο σπίτι. Ίσως επειδή είναι λίγο ογκώδες και πιάνει χώρο, ο περισσότερος κόσμος πάντως το αφήνει σπίτι του. Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στο camping, σας προτείνουμε να πάρετε μαζί και το μαξιλάρι σας, γιατί θα σας βοηθήσει σημαντικά στο να έχετε έναν καλό ύπνο. Διαφορετικά, πάρτε μαζί σας μόνο μια μαξιλαροθήκη την οποία μπορείτε να γεμίζετε κάθε φορά με 2-3 μπλουζάκια και να την χρησιμοποιείτε σαν μαξιλάρι.

4. Καθημερινή ρουτίνα

Παρόλο που η διανυκτέρευση σε μια σκηνή ξεφεύγει από την καθημερινή σας ρουτίνα, φροντίστε να συνεχίσετε τις υπόλοιπες βραδινές σας ρουτίνες. Για παράδειγμα, πλύντε τα δόντια σας ακριβώς όπως θα κάνατε και σπίτι ή φάτε ένα φρούτο αν αυτό συνηθίζετε να κάνετε τα βράδια πριν τον ύπνο. Η συνέχιση μιας καθημερινής ρουτίνας στο camping κάνει πιο οικείο το χώρο γύρω σας και σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε καλύτερα για τον ύπνο σας. Ειδικά για τα παιδιά ή για άπειρους κατασκηνωτές, η συμβουλή αυτή μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα καθησυχαστική και αποτελεσματική.

5. Πάρτε μαζί σας 2-3 θερμαντικά

Ρίξτε 1-2 θερμαντικά μέσα στον υπνόσακο σας, 15-20 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Μόλις αποφασίσετε να πάτε για ύπνο, ο υπνόσακός σας θα είναι ήδη ζεστός να σας. Αν ο καιρός είναι σχετικά κρύος, η αίσθηση του ζεστού υπνόσακου είναι πραγματικά απολαυστική.

6. Προγραμματίστε έγκαιρα το δείπνο σας

Αποφύγετε να κοιμηθείτε αμέσως μετά το βραδινό σας φαγητό στο camping. Αφήστε να περάσουν 1-2 ώρες και έτσι είναι πιο πιθανό ότι θα κοιμηθείτε χωρίς βραδινή διακοπή για τουαλέτα. Αποφύγετε επίσης τον καφέ και το αλκοόλ και προτιμήστε κάποιο ηρεμιστικό βότανο που καλμάρει τα νεύρα και είναι χαλαρωτικό (π.χ. χαμομήλι, λουίζα). Το αλκοόλ παρόλο που ζαλίζει και φέρνει υπνηλία, δεν βοηθάει στον καλό, βαθύ και συνεχόμενο ύπνο.

7. Πόσιμο νερό 

Έχετε πάντα μαζί σας ένα παγούρι με νερό γιατί μπορεί να διψάσετε το βράδυ.

8. Τα τρόφιμα και τα σκουπίδια έξω από τη σκηνή

Τυχόν τρόφιμα που έχετε μαζί σας, θα πρέπει να τα συσκευάσετε καλά και να τα απομονώσετε είτε στον προθάλαμο της σκηνής είτε έξω από τη σκηνή εντελώς. Επειδή όμως οι μυρωδιές προσελκύουν ζώα το βράδυ, φροντίστε να κλείσετε καλά όποιες συσκευασίες έχετε.Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τα σκουπίδια που έχετε. Ένα απλό δέσιμο της σακούλας δεν είναι αποτελεσματικό καθώς πολλά ζώα θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να φτάσουν στην πηγή των μυρωδιών...Μια λύση, αν το αυτοκίνητο σας είναι κοντά, είναι να τα αφήσετε στο αυτοκίνητο. Διαφορετικά, μπορείτε να έχετε ένα σακίδιο, ένα σακ βουαγιάζ ή ένα πλαστικό κουτί για αυτή τη χρήση. Σε μεγάλες παρέες, όπου τα τρόφιμα και ο εξοπλισμός κουζίνας είναι μεγάλος (ή οι μέρες διανυκτέρευσης πολλές), χρησιμοποιούνται μικρές σκηνές 1-2 ατόμων μόνο για αυτό το λόγο. Επίσης, υπάρχουν αρκετά έπιπλα camping (ντουλάπια, ραφιέρες, κ.λπ) τα οποία είναι χρήσιμα για την αποθήκευση τροφίμων.

9. Ντυθείτε ελαφρά με στεγνά ρούχα

Φορέστε στεγνά ρούχα πριν κοιμηθείτε και μην το παρακάνετε επειδή νιώθετε ότι θα κρυώνετε. Αν μπείτε με πολλά ρούχα μέσα στον υπνόσακο, μειώνεται η θερμική του απόδοση γιατί μειώνεται ο διαθέσιμος αέρας στον υπνόσακο.Τυχόν βρεγμένα ρούχα (π.χ. κάλτσες) πρέπει οπωσδήποτε να τα αφαιρέσετε και μπορείτε να τα κρεμάσετε στο πάνω μέρος της σκηνής.

Ντυθείτε ελαφρά με στεγνά ρούχα | www.lightgear.grΝτυθείτε ελαφρά με στεγνά ρούχα | www.lightgear.gr

10. Φροντίστε την τουαλέτα σας

Μερικοί κατασκηνωτές, ειδικά γυναίκες, συστήνουν να πηγαίνετε τουαλέτα 20-30 λεπτά πριν τον ύπνο και μετά μια δεύτερη φορά αμέσως πριν τον ύπνο. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να πρέπει να σηκωθείτε για τουαλέτα το βράδυ. Οι πιο hardcore κατασκηνωτές (ισχύει μόνο για τους άντρες) έχουν ένα παγούρι μαζί τους (με κατάλληλη σήμανση για να μην το μπερδεύουν..) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσουν μέσα στη σκηνή, αποφεύγοντας έτσι να βγουν το βράδυ για τουαλέτα.

11. Πεζοπορήστε, σκαρφαλώστε, κολυμπήστε, κουραστείτε!

Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θα κοιμηθείτε καλά στη σκηνή σας φροντίστε να γεμίσετε τη μέρα σας με δραστηριότητες ώστε το βράδυ να ξαπλώσετε κουρασμένος. Αν ξαπλώσετε ξεκούραστος, είναι λογικό ότι μπορεί να αργήσει λίγο να σας πάρει ο ύπνος.

12. Ωτοασπίδες για παν ενδεχόμενο

Πάρτε μαζί σας ένα ζευγάρι ωτοασπίδες για παν ενδεχόμενο. Μπορεί να σας ενοχλεί ένα ροχαλητό από μια διπλανή σκηνή ή ακόμα και η ίδια η παρέα σας που αποφάσισε να ξενυχτήσει για να δει τα αστέρια, ενώ εσείς δίπλα προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Μπορεί επίσης να είναι ένας σκύλος που γαβγίζει, ένας μετασχηματιστής της ΔΕΗ που τρίζει από την υγρασία ή τα αυτοκίνητα από κάποιον μακρινό δρόμο που δεν είχατε εντοπίσει την ημέρα (κακώς!). Βάλτε τις ωτοασπίδες και ξεγνοιάστε!Αν  έχετε φίλους και φίλες που ξαγρυπνούν στο camping ή που δεν έρχονται στο camping επειδή "δεν μπορούν να κοιμηθούν σε σκηνή", αξίζει να τους κοινοποιήσετε το παρόν άρθρο στο Facebook ή στο Twitter! Τώρα δε θα έχουν άλλες δικαιολογίες!Εσείς τι τρόπους έχετε βρει για να απολαμβάνετε τον ύπνο σας στο camping; Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.