Οι εκδρομές με το ποδήλατο (bikepacking), είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, μετά το περπάτημα, για να γνωρίσει κανείς ένα τόπο. Όσο πιο αργό είναι το μέσο μεταφοράς, τόσο πιο πολύ "βυθίζεται" κανείς στο περιβάλλον του και τόσο καλύτερα το γνωρίζει. Το ποδήλατο έχει το πλεονέκτημα της άμεσης επαφής με το γύρω περιβάλλον και τους ανθρώπους, όπως ακριβώς και η πεζοπορία, με την επιπλέον δυνατότητα όμως να μπορεί να καλύπτει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Ίσως ήρθε η ώρα να βγάλετε το αραχνιασμένο ποδήλατο από την αποθήκη, να του κάνετε ένα απλό σέρβις και να το ετοιμάσετε για τις πρώτες εκδρομές. Γιατί όχι;

Το ποδήλατο έχει αποκτήσει πολλούς νέους φίλους και βλέπει πλέον κανείς μια μικρή αλλαγή στη νοοτροπία: το ποδήλατο εδραιώνεται όλο και περισσότερο ως μέσο μεταφοράς και λιγότερο ως παιχνίδι. Η αλλαγή αυτή φέρνει σταδιακά και τις αντίστοιχες αλλαγές στο τρόπο που μετακινούμαστε καθημερινά, με ποδηλατόδρομους (όπως το εκτεταμένο πλέον δίκτυο στην  Καρδίτσα), με τη δωρεάν χρήση ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης κ.λπ.

Εκδρομές με ποδήλατο (φώτο: www.twowheeltravelblog.com) | www.lightgear.gr

 

Εκδρομές με ποδήλατο (φώτο: www.twowheeltravelblog.com) | www.lightgear.gr

 

Αν χρησιμοποιείτε ήδη το ποδήλατό σας στην εργασία ή στις βόλτες σας καθημερινά, θα έχετε ήδη την απαραίτητη εξοικείωση που χρειάζεται για προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να οργανώσετε την πρώτη σας εκδρομή με το ποδήλατο. Μια εκδρομή με το ποδήλατο σας επιτρέπει να καλύψετε αρκετά χιλιόμετρα με πρόσβαση σε δύσκολα μέρη, όπως δύσβατους χωματόδρομους και μονοπάτια που είναι απρόσιτα για τα άλλα οχήματα. Μερικές βασικές συμβουλές για τις πρώτες σας εκδρομές:

 1. Το ποδήλατο πρέπει να είναι κατάλληλο για το έδαφος για το οποίο προορίζεται
 2. Χρησιμοποιήστε λίγο πιο ελαφριά ταχύτητα για να μην κουραστείτε γρήγορα
 3. Προσπαθήστε να έχετε χαμηλό κέντρο βάρους για ευκολότερη ισορροπία
 4. Βάλτε στόχο μικρές ποδηλατικές αποστάσεις 50-80 km στην αρχή για να μην απογοητευτείτε
 5. Έχετε μαζί σας ένα ή δύο παγούρια με νερό για να μην αφυδατωθείτε

Ποιες όμως είναι οι βασικές προϋποθέσεις για μια εκδρομή με ποδήλατο;

1. Κατάλληλο ποδήλατο

Το κατάλληλο ποδήλατο για το κατάλληλο έδαφος. Μην ανησυχείτε όμως αν δεν έχετε το τέλειο ποδήλατο δρόμου για να βγείτε στην παλιά εθνική ή αν δεν έχετε το τέλειο ποδήλατο βουνού για να οργώσετε την Πάρνηθα. Το βασικό είναι το κέφι και η όρεξη για ποδηλασία και ο εξοπλισμός έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το ποδήλατο δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο για να κάνετε μια απλή εκδρομή. Περισσότερο σημαντική είναι η διάθεση για ποδηλασία και λίγη περιπέτεια.

Αν προτιμάτε ορεινές διαδρομές και μονοπάτια είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα ποδήλατο βουνού (mountain bike). Αντίθετα, αν σας αρέσουν οι μακρινές διαδρομές σε άσφαλτο και τα ταξίδια από χωριό σε χωριό τότε ίσως είναι καλύτερα να προμηθευτείτε ένα ποδήλατο δρόμου με πιο λεπτά λάστιχα και λιγότερη τριβή.

Αρκετοί ποδηλάτες πάντως διαμορφώνουν μόνοι τους το αγαπημένο τους ποδήλατο ώστε να είναι κατάλληλο για εκδρομή, να χρειάζεται τη λιγότερη δυνατή συντήρηση και να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρύ και άνετο. Όποιο ποδήλατο και να επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι έχει τις κατάλληλες υποδοχές για να φορτωθεί με τσάντες και σχάρες μπροστά και πίσω.

2. Μεταφορά φορτίου

Τα πιο συνηθισμένα μέσα μεταφοράς φορτίου για τα ποδήλατα είναι τα παρακάτω:

 1. Πλαϊνές τσάντες πίσω τροχού
 2. Πλαϊνές τσάντες μπροστά τροχού
 3. Τσάντες σχάρας πίσω τροχού
 4. Τσάντες τιμονιού
 5. Τσάντες σκελετού
 6. Τσαντάκια σέλας
 7. Ποδηλατικά σακίδια πλάτης

Ο πρώτος γενικός κανόνας είναι ότι το φορτίο σε ένα ποδήλατο πρέπει να τοποθετείται όσο γίνεται πιο χαμηλά και πιο κεντρικά στον άξονα κίνησης.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση βάρους στο σώμα του ποδηλάτη και καλύτερα αυτό το βάρος να μεταφέρεται πάνω στο ποδήλατο. Αν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ποδηλατικό σακίδιο, αυτό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ (το ποδηλατικό σακίδιο είναι πολύ χρήσιμο για ευαίσθητα σε κραδασμούς αντικείμενα π.χ. laptop).

Οι δύο αυτοί κανόνες διευκολύνουν τον χειρισμό και την ισορροπία του ποδηλάτου και αυξάνουν την άνεση του ποδηλάτη.

Οι πλαϊνές τσάντες στους τροχούς είναι προαιρετικές για μια απλή ποδηλατική εκδρομή 1-2 ημερών. Είναι περισσότερο κατάλληλες για βαριά αντικείμενα και για εξοπλισμό πολυήμερων εκδρομών. Χωράνε μεν πολλά πράγματα, αλλά μειώνουν λίγο την ευελιξία του ποδηλάτου και αυξάνουν τις καταπονήσεις στον τροχό. Συνήθως είναι 100% στεγανές και ασφαλείς σε περίπτωση κακοκαιρίας. Αν σκέφτεστε ένα μικρό ποδηλατικό τουρ, τότε στις πλαϊνές τσάντες μπορούν να χωρέσει ο βασικός εξοπλισμός διανυκτέρευσης: μια σκηνή κάμπινγκ 1-2 ατόμων, ένας υπνόσακος και ένα φουσκωτό υπόστρωμα.

Πλαϊνές τσάντες ποδηλάτου, 100% στεγανές, κατάλληλες για πολυήμερες εκδρομές | www.lightgear.gr

Πλαϊνές τσάντες ποδηλάτου, 100% στεγανές, κατάλληλες για πολυήμερες εκδρομές | www.lightgear.gr

Οι τσάντες που τοποθετούνται στην σχάρα στον πίσω τροχό χρησιμοποιούνται και αυτές για μεγάλα αλλά όχι τόσο βαριά αντικείμενα όσο οι πλαϊνές τσάντες μεταφοράς.  Μικρά αντικείμενα που απαιτούν άμεση πρόσβαση είναι καλό να τοποθετηθούν στην τσάντα του τιμονιού (χάρτης, κινητό, πορτοφόλι, GPS, αλλαξιά ρούχα, κ.α.).

Ένα μικρό τσαντάκι κάτω από τη σέλα χωράει τα απαραίτητα ανταλλακτικά για μια μικρή εκδρομή (μια σαμπρέλα, ένα σετ επισκευής, ένα πολυεργαλείο ποδηλάτου κ.λπ.). Στο σκελετό του ποδηλάτου υπάρχουν 1-2 παγούρια με νερό και μια μικρή ελαφριά τρόμπα.

Μικρό τσαντάκι σέλας με τα απαραίτητα ανταλλακτικά και εργαλεία | www.lightgear.gr

Μικρό τσαντάκι σέλας με τα απαραίτητα ανταλλακτικά και εργαλεία | www.lightgear.gr

Πολύ χρήσιμα είναι 1-2 ελαστικά χταπόδια που ασφαλίζουν το φορτίο πάνω στο ποδήλατο και δίνουν τη δυνατότητα να φορτωθεί το ποδήλατο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

3. Χρήσιμα σε μια εκδρομή

Είναι βέβαιο ότι στις πρώτες σας ποδηλατικές εκδρομές θα κουβαλήσετε μαζί σας πράγματα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Δεν πειράζει, αυτό το στάδιο είναι αναπόφευκτο καθώς ανακαλύπτετε την ποδηλατική σας "ταυτότητα" και τα προσωπικά σας γούστα στην ποδηλασία.

Είναι απαραίτητο πάντως να έχετε μαζί σας τα παρακάτω:

 1. Κράνος
 2. Κιτ επισκευής σαμπρέλας
 3. Σαμπρέλα
 4. Μικρή τρόμπα
 5. Πολυεργαλείο ποδηλάτου
 6. Κλειδαριά ασφάλισης ποδηλάτου
 7. Φωτισμός ποδηλάτου (μπρος και πίσω)
 8. Παγούρι με νερό (καλύτερα 2 παγούρια)
 9. Πλαϊνό καθρέπτη για να βλέπετε τα αυτοκίνητα πίσω σας
 10. Βασικό φαρμακείο

Σε μεγαλύτερες εκδρομές, είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας:

 1. Ένα σετ τακάκια για τα φρένα
 2. Μια ντίζα φρένων
 3. Λιπαντικό για την αλυσίδα
 4. Μονωτική ταινία
 5. 2-3 δεματικά
 6. Ένα πρόχειρο πανί για να καθαρίσετε τα χέρια σας σε περίπτωση επισκευής
 7. 1-2 ανταλλακτικές ακτίνες

Δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να καλύψουμε όλο το υλικό που υπάρχει πάνω στο θέμα "Εκδρομές με ποδήλατο". Υπάρχουν εξειδικευμένα site και πολύ πιο αναλυτικά άρθρα που αναλύουν με λεπτομέρεια τον εξοπλισμό και τις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος. Εμείς απλά δίνουμε την αρχική ώθηση και μερικές βασικές πληροφορίες που ενδιαφέρουν αρκετούς αναγνώστες μας.

Ιδιαίτερα χρήσιμες οδηγίες βρήκαμε σε διάφορα ποδηλατικά sites αλλά και στο εξαιρετικό και γνωστό σε όλους ποδηλατικό forum podilates.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον παρακαλούμε πολύ κοινοποιήστε το στους φίλους σας στο Facebook και στο Twitter , γιατί είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους φίλους ή τις φίλες σας να βρει χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες.

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.