Αν σε κάποια εκδρομή έτυχε να συναντήσετε το δέντρο του λωτού, θα το θυμάστε σίγουρα αφού είναι δέντρο ιδιαίτερης ομορφιάς. Όταν ρίξει τα φύλλα του και παραμείνουν οι καρποί για την ωρίμανση, μοιάζει να είναι στολισμένο με άπειρα πορτοκαλοκόκκινα λαμπάκια. Ας πούμε λοιπόν λίγα πράγματα για τον λωτό και τους καρπούς του...

Το δέντρο του λωτού ανήκει στην οικογένεια Ebenaceae. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 6-10 μέτρα σε ύψος, το οποίο κατάγεται από την Κίνα. Σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλα υψόμετρα των τροπικών όλης της γης, στις υποτροπικές ζώνες και στη Μεσόγειο, κυρίως στην Ιταλία, τη Νότιο Γαλλία και την Ισπανία. Η πρώτη παραγωγός στον κόσμο είναι φυσικά η Κίνα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λωτού και οι καρποί τους διαφέρουν πολύ ως προς το σχήμα, το μέγεθος και τα θρεπτικά συστατικά τους. Γενικά ο καρπός ωριμάζει από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τον Δεκέμβριο.

 

Όταν ο λωτός ρίξει τα φύλλα του μοιάζει να είναι στολισμένο με άπειρα πορτοκαλοκόκκινα λαμπάκια | www.lightgear.gr

Όταν ο λωτός ρίξει τα φύλλα του μοιάζει να είναι στολισμένο με άπειρα πορτοκαλοκόκκινα λαμπάκια | www.lightgear.gr

 

Ο λωτός περιέχει μεγάλη ποσότητα τανίνης με αποτέλεσμα να έχει στυφή γεύση αρχικά. Ωστόσο, όταν ωριμάσει αποκτά ευχάριστη γλυκιά γεύση και μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Έτσι καταναλώνεται νωπός ή γίνεται μαρμελάδα, σιρόπι ή λικέρ. Επίσης μπορεί να απογειώσει τις σαλάτες και να συνοδεύσει το κοτόπουλο ή το χοιρινό με τη μορφή τσάτνεϊ.

 

Στην Ασία ο λωτός αποξηραίνεται και πωλείται ως ξηρό "σύκο λωτού" | www.lightgear.gr

Στην Ασία ο λωτός αποξηραίνεται και πωλείται ως ξηρό "σύκο λωτού" | www.lightgear.gr

 

Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη Α, και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο ώριμος καρπός περιέχει 13-19% γλυκόζη, οπότε πρέπει να αποφεύγεται από τους διαβητικούς. Για τον ίδιο όμως λόγο είναι ιδανική τροφή για αθλητές και άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Δεν είναι σωστό να τα μαθαίνετε όλα εσείς και οι φίλοι σας να μην γνωρίζουν τίποτα για το λωτό! Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους το μικρό αυτό ψήγμα γνώσης και να τους κοινοποιήστε  το άρθρο στο  Facebook ή στο Twitter.

Γνωρίζετε κάποια άλλη πληροφορία για τον λωτό; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.