-
-
Εξοπλισμός
-
-
Εξοπλισμός
-
-
Εκδρομές
-
-
Εκδρομές
-
-
Σακίδια - Τσάντες
-
-
Σακίδια - Τσάντες
-
- Ρουχισμός
-
Ρουχισμός
-
- Προσφορές
- Brands
- Άρθρα
Eλαφριά είδη για τις εκδρομές σας
Σύνδεση/Εγγραφήkeyboard_arrow_right

Εθν. Αντιστάσεως 139,
Άγιος Δημήτριος, 17236

+30 215 5018408
info@lightgear.gr

Δε - Τρ - Τε - Πα: 9:00 - 17:00,
Πε: 9:00 - 20:00

OUR BLOG
Μερικές συμβουλές για την τοποθέτηση της αιώρας σας
Δημοσιεύτηκε στις: 02/04/2019Ο πιο συνηθισμένος τρόπος τοποθέτησης μιας αιώρας είναι ανάμεσα σε δύο δέντρα. Η σωστή τοποθέτηση της αιώρας οφείλει να παρέχει ασφάλεια σε εσάς που τη χρησιμοποιείτε αλλά και προστασία στα δέντρα. Άλλωστε αυτά είναι που σας παρέχουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη! Ταυτόχρονα, να σέβεται τους γύρω κατασκηνωτές (αν υπάρχουν) και να μην κλείνουν περάσματα, μονοπάτια ή τη μοναδική θέση με θέα. Σε αυτό το μικρό άρθρο θα καταγράψουμε μόνο μερικές συμβουλές και σκέψεις για την ασφαλή τοποθέτηση της αιώρας, την προστασία των δέντρων αλλά και το σεβασμό προς τους γύρω σας και το περιβάλλον.
Συμβουλή 1.
Επιλέξτε δέντρα που να έχουν διάμετρο κορμού πάνω από 20cm περίπου. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα δέντρα είναι αρκετά δυνατά για να συγκρατήσουν το βάρος της αιώρας. Αν επιλέξετε μικρότερο δέντρο υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ή να λυγίσει πολύ ο κορμός του και να προκληθεί ζημιά σε αυτό. Επίσης, μην επιλέγετε νεκρά δέντρα παρόλο που μπορεί να έχουν κορμούς μεγάλης διαμέτρου, γιατί είναι εντελώς απρόβλεπτη η αντοχή τους.
Συμβουλή 2.
Χρησιμοποιήστε κάποιου είδους προστασία εκεί που θα δέσετε τα σκοινιά ή τους ιμάντες της αιώρας σας. Μπορείτε να βάλετε ένα χοντρό χαρτόνι από μια πεταμένη κούτα, ένα χοντρό λάστιχο από μια παλιά σαμπρέλα ή ένα παλιό ύφασμα που δεν σας πειράζει να χαλάσει. Από πάνω από την προστασία μπορείτε πλέον να δέσετε τα σκοινιά ή τους ιμάντες σας. Έτσι θα προστατέψετε το φλοιό του δέντρου από την τριβή των σκοινιών.
Συμβουλή 3.
Προτιμήστε ιμάντες και όχι σκοινιά για την τοποθέτηση της αιώρας σας. Οι ιμάντες είναι πιο φιλικοί προς τον φλοιό του δέντρου και δεν τον τραυματίζουν όπως μπορεί να τον τραυματίσει ένα σκοινί. Οι περισσότερες εταιρίες αιώρων προσφέρουν σκοινιά τοποθέτησης αλλά σταδιακά κάποιες αρχίζουν να προσφέρουν και ιμάντες για την τοποθέτηση αιώρων.
Συμβουλή 4.
Μην καρφώνετε ή βιδώνετε πράγματα στο δέντρο, επειδή σας βολεύει να κρεμάσετε τα πράγματά σας. Δεν είναι τοίχος.
Συμβουλή 5.
Αν έχετε βρει κάποιο σημείο δίπλα σε ποτάμι ή σε κάποια βάθρα, απομακρυνθείτε λιγάκι και στήστε την αιώρα σας λίγο πιο πέρα. Η παρουσία σας πολύ κοντά σε πηγές νερού (ειδικά όταν αυτές είναι σπάνιες στην περιοχή που είστε) φοβίζει και επηρεάζει πολύ περισσότερους οργανισμούς από ότι φαντάζεστε.
Συμβουλή 6.
Χρησιμοποιήστε κάποιο carabiner ή μάθετε να κάνετε καντηλίτσα ή κάποιον άλλο κόμπο για να τοποθετήσετε την αιώρα σας. Μην κάνετε κάποιο τυχαίο κόμπο γιατί μετά θα λύνεται δύσκολα.
Συμβουλή 7.
Μόλις κάτσετε, η αιώρα θα χαμηλώσει αρκετά, επομένως φροντίστε να μην ακουμπάει στο έδαφος. Ρυθμίστε την έτσι ώστε το χαμηλότερο σημείο της να είναι περίπου 50cm από το έδαφος. Η στήριξη στο δέντρο γίνεται περίπου στο 1,5 m ύψος, αλλά αυτό εξαρτάται πολύ από την απόσταση των 2 δέντρων και το μήκος της αιώρας.
Συμβουλή 8.
Ελέγξτε αν υπάρχουν πέτρες, κλαδιά ή αγκάθια στο χώρο που θα τοποθετήσετε την αιώρα σας. Αφαιρέστε τα καλού κακού για να μη σας ενοχλούν και για να μην χτυπήσετε.
Συμβουλή 9.
Μην στήνετε την αιώρα σας σε περάσματα ή μονοπάτια επειδή σας βολεύει, επειδή "ήρθατε πρώτοι" ή επειδή με αυτόν τον τρόπο οριοθετείτε τον χώρο σας. Είναι συχνό το φαινόμενο σε χώρους camping κόσμος να φράζει περάσματα με 2 και 3 αιώρες ώστε να δημιουργήσει το δικό του χώρο και να αποκλείσει τους άλλους. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται όχι μόνο με αιώρες φυσικά αλλά και με σκηνές camping. Η λογική του "ήρθα πρώτος" σε ένα χώρο που υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια είναι γελοία.
Συμβουλή 10.
Αν απολαμβάνετε πολλές ώρες στην αιώρα σας τότε σίγουρα θα έχετε σκεφτεί να βάλετε (ή έχετε ήδη βάλει) κάποιου είδους σκίαση. Ένα μεγάλο σεντόνι, ένα παρεό ή μια μεγάλη πετσέτα είναι ότι πιο συνηθισμένο στους χώρους κατασκήνωσης. Για κάτι πιο ανθεκτικό και ποιοτικό (με UV προστασία και μια μικρή αδιαβροχοποίηση) προτιμήστε ένα ειδικό πανί σκίασης (tarp) το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες σας λίγο καλύτερα.
Συμβουλή 11.
Ελέγξτε το βάρος αντοχής της αιώρας σας και μην το ξεπερνάτε.
Έχετε φίλους που χρησιμοποιούν αιώρα; Θα χαρούμε πολύ να τους ενημερώσετε στο Facebook ή στο Twitter !
Έχουμε ξεχάσει κάτι; Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.
Αφήστε Σχόλιο
lightgear
Από: Lightgear On 21/07/2021Δείτε τους ιμάντες της Amazonas, που δεν θα "τραυματίσουν" το κάγκελο και είναι εύκολη στην τοποθέτηση.
Έλενα αλιμπερτη
Από: Έλενα αλιμπερτη On 20/07/2021Θέλω να τη δέσω σε κάγκελα. Ιδέες;
Σταυρος
Από: Σταυρος On 21/05/2019Σωστές συμβουλές κ όμορφα δομημένο άρθρο!θα ήθελα να προσθέσω κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό.ο προσανατολισμός του σώματος όταν ξαπλωνουμε στην αιώρα είναι διαγώνιος.λογω της ανάρτησης της αιωρας μεταξύ 2 δέντρων δημιουργείται ένα σχήμα σαν τσέπη.η ανοιχτό φασόλι όπως λες ένας φίλος.αυτο αναγκάζει το σώμα να βρίσκεται σε μια καμπύλη ύψιλον.στάση η οποια καταπονεί τη μέση κ σίγουρα είναι άβολη μετα από κάποιο χρονικό διάστημα.δοκιμαστε να ξαπλώσετε στην αιώρα διαγωνια.οπως ακριβώς το διαβάζετε!!!θα παρατηρήσετε οτι η καμπύλη μειώνεται εξαιρετικά κ οριζοντιωνεται ο πάτος της αιωρας.σε χειμερινή η έστω φθινοπωρινή εξορμυση θα παρατηρεισετε αισθητή διαφορα στο κρύο που αισθάνεται το σώμα λόγω του ρεύματος κατω από την αιώρα.φυσικα υπάρχουν διαφωτιστικοτατα βιντεο στο νετ.