Να πάρω αδιάβροχο στην εκδρομή μου;

1. Γενικά

Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση μετερεωλογίας, ούτε δίπλωμα Πανεπιστημίου, για να διαπιστώσετε ότι κάποια στιγμή, σε κάποιο μέρος, ο καιρός θα σας χαλάσει (ή σας έχει ήδη χαλάσει) τα σχέδια μιας εκδρομής. Ακόμα και η πρόγνωση της τελευταίας στιγμής από το Meteo ή από άλλο αντίστοιχο μετεωρολογικό site μπορεί να πέσει έξω.

Ειδικά σε ορεινούς προορισμούς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευμετάβλητες, εξαιτίας των ορεινών όγκων που επηρεάζουν άμεσα τα ρεύματα αέρα. Για την καλύτερη αντιμετώπιση απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία και λίγη παρατηρικότητα στον ουρανό.

2. Προετοιμασία

Είναι αδύνατο να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι καιρό πρόκειται να κάνει, ακόμα και σε μια απλή μονοήμερη πεζοπορία. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις ως προς την πρόβλεψη του καιρού, γιατί η Μετεωρολογία πλέον έχει στη διάθεσή της καλύτερα μοντέλα πρόβλεψης και περισσότερα στοιχεία που αφορούν τη μεταβολή του καιρού.

1. Ρουχισμός

Φροντίστε να συμπεριλάβετε στις αποσκευές σας ένα ελαφρύ αδιάβροχο (ή ένα αδιάβροχο πόντσο). Είναι μικρά σε διαστάσεις, ζυγίζουν λιγότερο από 100-200 gr και δε θα σας κουράσουν. Είναι πολύ χρήσιμα σε μια ξαφνική μπόρα αφού θα προστατεύσουν και εσάς αλλά και τον εξοπλισμό σας (κινητό, πορτοφόλι, κλειδιά κ.λπ.). Επίσης, αποκτήστε τη συνήθεια να ντύνεστε με στρώματα και προτιμήστε ελαφριά υφάσματα ώστε να αφαιρείτε και να προσθέτετε ρούχα ανάλογα με τον καιρό αλλά και την ένταση της δραστηριότητας. Τέλος, επιλέξτε υλικά που δεν απορροφούν την υγρασία και αποφύγετε τα βαμβακερά που αν βραχούν στεγνώνουν πάρα πολύ δύσκολα.

2. Ιστορικά στοιχεία

Δείτε το ιστορικό καιρού που έχει ο τόπος προορισμού σας τις ημέρες που πρόκειται να τον επισκεφτείτε. Στη σελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μπορείτε να επιλέξετε την κοντινότερη πόλη στον προορισμό σας και να δείτε τις μέσες θερμοκρασιακές τιμές ή άλλα στοιχεία. Αυτό δίνει μια γενική εικόνα για τον καιρό που πρόκειται να αντιμετωπίσετε αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει ότι οι μετεωρολογικές παράμετροι θα ακολουθήσουν το μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

3. Τοπική γνώση

Ένα τηλεφώνημα στον τοπικό Ορειβατικό Σύλλογο ή σε άλλον φυσιολατρικό σύλλογο της περιοχής θα σας βοηθήσει όσο τίποτε άλλο. Ενημερώστε τους για την εκδρομή που σκέφτεστε να κάνετε και είναι σίγουρο ότι θα ακούσετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το τι θα συναντήσετε και τι πρέπει να προσέξετε με τον καιρό.

4. Μείνετε συντονισμένοι

Έχετε μαζί σας ένα ραδιοφωνάκι (ή τα ακουστικά του κινητού σας για να λειτουργήσει το ραδιόφωνο του κινητού) ώστε να ενημερώνεστε κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας. Ο καιρός μεταβάλλεται συνεχώς και είναι πιθανό η πρόγνωση που πήρατε στο σπίτι πριν την αναχώρηση, να έχει αλλάξει. Χρήσιμοι είναι επίσης κάποιοι μετεωρολογικοί σταθμοί τσέπης που δίνουν μια γενική πρόβλεψη καιρού για τις επόμενες 8-12 ώρες και ειδοποιούν αν καταγράψουν απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Έξυπνη Συμβουλή: Αν έχετε μαζί σας ένα αλτίμετρο και παρατηρήσετε αύξηση στο υψόμετρο, χωρίς όμως να έχετε μετακινηθεί, σημαίνει ότι μειώθηκε η ατμοσφαιρική πίεση στο σημείο που βρίσκεστε και είναι πιθανή μια επιδείνωση του καιρού στις επόμενες ώρες.

3. Ψηλά στον ουρανό

Ο ουρανός και τα σύννεφα παρέχουν ενδείξεις για τον καιρό που πρόκειται να ακολουθήσει. Οι βασικοί τύποι των συννέφων φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Βασικοί Τύποι Συννέφων | www.lightgear.gr Βασικοί Τύποι Συννέφων | www.lightgear.gr

Cirrus: Λεπτά σύννεφα, πολύ ψηλά στον ουρανό σαν λευκές πινελιές σε μπλε καμβά. Κάθε πινελιά έχει συνήθως μια μικρή τούφα στην άκρη: είναι το σημείο όπου γίνεται η στερεοποίηση των υδρατμών σε κρυστάλλους πάγου. Τα σύννεφα cirrus μπορεί να είναι η πρώτη προειδοποίηση ότι ο καιρός μάλλον θα χειροτερεύσει το επόμενο 48ωρο.

Cirrocumulus: Τα σύννεφα αυτά συνήθως εμφανίζονται μετά τα cirrus και έχουν πολλές μικρές τούφες ή ελαφρώς κυματιστές γραμμές. Δεν παρουσιάζουν μεγάλη αντίθεση με το μπλε του ουρανού και επομένως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εύκολα το πάχος τους. Συνήθως το πάχος είναι τόσο λεπτό πουφαίνονται οι κινήσεις του ήλιου και του φεγγαριού. Μεγάλα cirrocumulus σε συνδυασμό με τα cirrus και τα cirrostratus μάλλον σημαίνει ότι ο καιρός θα χειροτερεύσει τις επόμενες 8-12 ώρες. Αντίθετα, αν τα cirrocumulus είναι σε μερικά μόνο σημεία του ουρανού ή εμφανιστούν μετά από βροχή, σημαίνουν βελτίωση του καιρού.

Cirrostratus: Τα σύννεφα αυτά καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι του ουρανού και είναι τόσο λεπτά και διαφανή που σχεδόν περνάνε απαρατήρητα. Είναι σαν μια ελαφριά ομίχλη ψηλά στον ουρανό και πολύ συχνά γίνονται αντιληπτά μόνο επειδή μειώνεται λίγο η θερμότητα που φτάνει από τον ήλιο. Δημιουργούν συνήθως ένα φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο με έναν ανεπαίσθητο κόκκινο κύκλο στο εσωτερικό του.

Nimbostratus: Γκρίζα ή μπλε σκούρα σύννεφα που βρίσκονται χαμηλά στον ουρανό. Είναι σύννεφα που παράγουν μεγάλες ποσότητες βροχής ή χιονιού και είναι πολύ πυκνά που δεν αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν. Συνήθως δίνουν έντονη βροχή ή χιόνι, χωρίς καταιγίδες, για μικρότερη χρονική διάρκεια από ότι τα cumulonimbus.

Cumulonimbus: Τα σύννεφα αυτά έχουν πολύ μεγάλο ύψος και είναι ίσως τα πιο εντυπωσιακά στον ουρανό. Μπορεί να πάρουν το σχήμα ενός τεράστιου μανιταριού ή ακόμα και ιπτάμενου δίσκου και είναι εμφανή από πολλά χιλιόμετρα μακριά. Παράγουν μεγάλες ποσότητες βροχής ή χιονιού και είναι πολύ πυκνά που δεν αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν. Συνήθως παράγουν έντονη βροχή ή χιόνι για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από ότι τα nimbostratus. Παράλληλα μπορεί να εμφανιστούν έντονες καταιγίδες και αστραπές.

Cumulus: Τα σύννεφα αυτά είναι τα γνωστά αφράτα άσπρα σύννεφα ("προβατάκια") που βλέπουμε συχνά στον ουρανό. Γενικά, τα cumulus είναι ένδειξη καλοκαιρίας. Αν όμως τα "προβατάκια" αυτά αρχίζουν και αναπτύσσονται κατακόρυφα προς το πάνω, τότε μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία cumulonimbus και ο καιρός να χαλάσει.

4. Επίλογος

Εξασκηθείτε λίγο στην παρατήρηση του ουρανού και σύντομα θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι μπορείτε να προβλέπετε με σχετική ακρίβεια τις μεταβολές του καιρού για τις επόμενες ώρες. Εκτός του ότι είναι συναρπαστικό, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην επόμενη εκδρομή σας.

Φυσικά, το παρόν άρθρο δεν μπορεί να είναι παρά ένα μικρό ερέθισμα για να ξεκινήσετε να διαβάσετε περισσότερα πάνω στις τεχνικές πρόγνωσης του καιρού.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν το κοινοποιούσατε στους φίλους σας στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+. Ο λόγος είναι ότι κάποιος από τους φίλους σας ίσως βρει χρήσιμες και ενδιαφέρουσες τις παραπάνω πληροφορίες.

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

One thought on “Να πάρω αδιάβροχο στην εκδρομή μου;”

Αφήστε Σχόλιο