Ντυθείτε σωστά στις εκδρομές σας

Ο σωστός εξοπλισμός και η καλή παρέα είναι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες για να περάσει κανείς καλά σε μια εκδρομή. Η τοποθεσία της εκδρομής, παρόλο που συνήθως αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να πάει κάποιος εκδρομή, συνήθως έρχεται τρίτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που η τοποθεσία ήταν καταπληκτική όμως η παρέα δεν "έδεσε" ή ο εξοπλισμός ήταν ελλειπής (π.χ. δεν υπήρχαν αδιάβροχα σε μια καταρρακτώδη βροχή). Το αποτέλεσμα είναι μια κακή εκδρομή. Αντίστοιχα, υπάρχουν περιπτώσεις που το μέρος δεν ήταν κάτι φοβερό, όμως η παρέα "κόλλησε" και ο εξοπλισμός ήταν αυτός που έπρεπε. Το αποτέλεσμα εδώ είναι μια αξέχαστη εκδρομή που θυμούνται όλοι για πολύ καιρό. Τα ρούχα ανήκουν στο κομμάτι του εξοπλισμού και επομένως είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας μιας εκδρομής.

Ο σωστός τρόπος ντυσίματος γίνεται σε 3 στρώματα (layers), δηλαδή με 3 ρούχα (αναφερόμαστε πάντα στον κορμό του σώματος και όχι στα πόδια).  Είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος τρόπος ντυσίματος που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση σε εκδρομές στη φύση. Το μεγάλο πλεονέκτημα  αυτού του τρόπου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα για γρήγορες προσαρμογές ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και την ένταση της δραστηριότητας.

1. Πρώτο Στρώμα (base layer)

Το πρώτο στρώμα είναι αυτό που έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα. Η δουλειά του είναι να απομακρύνει την υγρασία και τον ιδρώτα από το σώμα. Όταν ο ιδρώτας παραμένει σε επαφή με το σώμα πάνω σε ένα βρεγμένο ρούχο, τότε ο οργανισμός αρχίζει να κρυώνει και αρχίζει αμέσως να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να κρατήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Έτσι, αν ο οργανισμός παραμείνει για ώρα σε επαφή με το βρεγμένο ρούχο, αρχίζει και εξαντλείται και οι αντοχές του μειώνονται επικίνδυνα.

Το πρώτο στρώμα επομένως απομακρύνει την υγρασία και τον ιδρώτα από το σώμα και το μεταφέρει στο δεύτερο στρώμα. Το ύφασμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι βαμβακερό αλλά συνθετικό (ίσως με μικρές προσμείξεις βαμβακιού). Το βαμβάκι είναι εντελώς ακατάλληλο  σε αυτή την περίπτωση γιατί δεν στεγνώνει με τίποτα. Υπάρχουν πλέον αρκετά υφάσματα που έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από το βαμβάκι και δεν μυρίζουν με τον ιδρώτα όπως πιστεύουν πολλοί.

2. Δεύτερο Στρώμα (middle layer)

Το δεύτερο στρώμα είναι αυτό που δημιουργεί την απαραίτητη μόνωση δημιουργώντας ένα μικρό κενό αέρα πολύ κοντά στο σώμα ακριβώς πάνω από το πρώτο στρώμα. Ο αέρας αυτός λειτουργεί ως ένα θερμοκρασιακό φράγμα που μειώνει τις απώλειες θερμότητας του σώματος προς το περιβάλλον.

Τα συνηθέστερα υφάσματα για το δεύτερο στρώμα (ή αλλιώς στρώμα μόνωσης) είναι τα fleece, μάλλινα υφάσματα (ειδικά από το μαλλί Merino), πούπουλα, Polartec, Thinsulate κ.α. Τα δύο τελευταία είναι είδη fleece.

Το δεύτερο στρώμα μπορεί να αφαιρεθεί αν ο καιρός είναι ζεστός και δεν χρειάζεστε μόνωση. Αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα του ντυσίματος σε 3 στρώματα, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

3. Τρίτο Στρώμα (shell layer)

Το τρίτο στρώμα είναι το γνωστό τζάκετ ή μπουφάν. Η λειτουργία του είναι να κρατήσει έξω τον αέρα και το νερό σε περίπτωση βροχής ή χιονιού, αφήνοντας ταυτόχρονα το σώμα να αναπνέει. Ο σχεδιασμός πολλών σύγχρονων τζάκετ είναι πραγματικά εκπληκτικός καθώς συνδυάζει τις παρακάτω αντικρουόμενες λειτουργίες:

1. Επιτρέπουν στην υγρασία που είναι παγιδευμένη στο δεύτερο στρώμα να διαφύγει προς τα έξω, ώστε να αναπνέει ο οργανισμός (breathable) και τα υφάσματα να στεγνώνουν γρήγορα.
2. Δεν επιτρέπουν στο νερό και τον άνεμο να περάσει μέσα. Το σώμα έτσι παραμένει στεγνό και η μόνωση που έχει δημιουργηθεί στο δεύτερο στρώμα δεν κρυώνει λόγω ανέμου.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες και υφάσματα, τα σύγχρονα τζάκετ καταφέρνουν να διώχνουν την υγρασία προς τα έξω, παραμένοντας ταυτόχρονα αδιάβροχα!

Ντύσιμο σε 3 στρώματα | www.lightgear.gr Ντύσιμο σε 3 στρώματα | www.lightgear.gr

4. Κεφάλι και λαιμός

Από το λαιμό και το κεφάλι χάνεται αρκετή θερμότητα ειδικά όταν αφεθούν εκτεθειμένα στον αέρα. Φορέστε ένα σκούφο, ένα fleece λαιμού (ή ένα μαντήλι λαιμού για τις πιο ζεστές μέρες) ώστε να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον. Φροντίστε το τζάκετ σας να έχει κουκούλα για να προστατευτείτε από τυχόν βροχή.

5. Χέρια και πόδια

Τα χέρια συνήθως μένουν ακάλυπτα για λόγους λειτουργικότητας και ευκολίας. Καλό είναι να φοράτε γάντια όταν ο καιρός είναι κρύος για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας του οργανισμού σας. Προτιμήστε λεπτά γάντια που θα κρατήσουν τα χέρια σας ζεστά χωρίς να σας αφαιρέσουν βαθμούς λειτουργικότητας. Αν ο καιρός είναι άσχημος ή αναμένεται κακοκαιρία φορέστε πιο χοντρά γάντια. Υπάρχουν πολύ όμορφα και ιδιαίτερα πρακτικά γάντια με ειδική επιφάνεια στον δείκτη και τον αντίχειρα για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις οθόνες αφής σε κινητά, GPS και tablets.

Στα πόδια αποφύγετε τις βαμβακερές κάλτσες που κρατάνε την υγρασία και προτιμήστε συνθετικά υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα. Τα ορειβατικά σας παπούτσια οφείλουν να είναι διαπνεόμενα και αδιάβροχα, όπως περίπου και το τρίτο στρώμα στα ρούχα σας.

6. Επίλογος

Το σωστό λοιπόν ντύσιμο σε μια εκδρομή έχει ως στόχο τη γρήγορη απομάκρυνση της υγρασίας από όλα τα μέρη του σώματος με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός μονωτικού στρώματος αέρα για προστασία από το κρύο. Δοκιμάστε τα παραπάνω στην επόμενη εκδρομή σας και διαπιστώστε πόσο πιο άνετα θα περπατήσετε μεγαλύτερες αποστάσεις με πολύ λιγότερη κούραση.

Πως ντύνεστε εσείς στις εκδρομές σας; Το γνωρίζατε το ντύσιμο σε 3 στρώματα;

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο