Οι 5 βασικές διαφορές μεταξύ τιτανίου και ανοξείδωτου ατσαλιού

Σκέφτεστε λοιπόν να αγοράσετε ένα κατσαρολάκι για το camping και δεν ξέρετε τι να επιλέξετε: το πιο οικονομικό από ανοξείδωτο ατσάλι ή το πιο ακριβό αλλά ελαφρύτερο το οποίο είναι από τιτάνιο; Πολλά άλλα προϊόντα έρχονται και μας βάζουν το ίδιο δίλημμα: κούπες από ανοξείδωτο ατσάλι και κούπες από τιτάνιο, μαχαιροπίρουνα ανοξείδωτα και μαχαιροπίρουνα τιτανίου κ.α.. Αν δούμε μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών υλικών πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσουμε να τα κατανοήσετε λίγο καλύτερα.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι το τιτάνιο ανακαλύφθηκε το 1971 από τον Άγγλο ερευνητή Ουίλιαμ Γκρέγκορ. Το όνομα όμως αποδόθηκε από το Γερμανό χημικό Μάρτιν Χάινριχ Κλάπροθ το 1794 και προέρχεται από τους Τιτάνες της ελληνικής μυθολογίας, τα υπερφυσικά πλάσματα με τις απίστευτες δυνάμεις.

Τα εξαιρετικά προϊόντα τιτανίου της Vargo | www.lightgear.gr Τα εξαιρετικά προϊόντα τιτανίου της Vargo | www.lightgear.gr

1. Το τιτάνιο είναι 3 φορές πιο ακριβό από το ανοξείδωτο ατσάλι 

Ένα προϊόν κατασκευασμένο από τιτάνιο είναι περίπου 3 φορές πιο ακριβό από ένα ίδιο το οποίο έχει κατασκευαστεί από ανοξείδωτο ατσάλι. Λέμε 3 φορές πιο ακριβό "περίπου" γιατί υπάρχουν διάφορα κράματα ανοξείδωτου ατσαλιού και τιτανίου και επομένως υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στις τιμές.

Οι μεταλλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εξαγωγή του τιτανίου από το έδαφος περιλαμβάνουν πολλά στάδια κατεργασίας και αυτός είναι ένας λόγος που το τιτάνιο έχει αυξημένο κόστος. Επίσης, αφού εξορυχθεί, απαιτούνται στη συνέχεια πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την κατεργασία του και επομένως υψηλή κατανάλωση ενέργειας, κάτι το οποίο πάλι ανεβάζει το κόστος του.

2. Το τιτάνιο είναι 2 φορές πιο ελαφρύ από το ανοξείδωτο ατσάλι

Αυτό συμβαίνει γιατί έχει μικρότερη πυκνότητα, δηλαδή λιγότερα γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Όπως και στην τιμή, έτσι και στο βάρος, λέμε 2 φορές πιο ελαφρύ "περίπου" γιατί υπάρχουν διάφορα κράματα ανοξείδωτου ατσαλιού και τιτανίου και επομένως υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στα βάρη.

Η ιδιότητα αυτή του τιτανίου το κάνει ιδανικό για χρήση στην βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών.

Αν επομένως πρωταρχικό σας μέλημα είναι η μείωση του βάρους του εξοπλισμού σας, τότε αξίζει να επενδύσετε σε προϊόντα από τιτάνιο. Στα προϊόντα camping και πεζοπορίας, το τιτάνιο κατέχει ξεχωριστή θέση γιατί πραγματικά αξίζει να κουβαλάει κανείς το μικρότερο δυνατό βάρος.

3. Τα σκεύη τιτανίου, επειδή είναι πιο λεπτά, διαχέουν πιο γρήγορα τη θερμότητα στο φαγητό από τα ανοξείδωτα

Για παράδειγμα, αν έχετε μια κατσαρόλα τιτανίου και μαγειρεύετε στο γκαζάκι σας, η φλόγα θερμαίνει έντονα μια μικρή περιοχή του πάτου της κατσαρόλας (δημιουργία hot spot) και η θερμότητα μεταφέρεται ταχύτατα στο φαγητό σας. Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, επειδή ο πάτος της είναι λίγο πιο παχύς, η θερμότητα μεταφέρεται λίγο πιο αργά στο φαγητό σας. Αυτό σημαίνει ότι το μαγείρεμα σε ένα κατσαρολάκι τιτανίου απαιτεί συχνότερο ανακάτεμα, γιατί το φαγητό είναι πιο εύκολο να "κολλήσει".

4. Το τιτάνιο είναι μέταλλο ενώ το ανοξείδωτο ατσάλι είναι κράμα

Το τιτάνιο (Ti) είναι μέταλλο ενώ το ανοξείδωτο ατσάλι είναι κράμα σιδήρου (Fe), άνθρακα (C) και χρωμίου (Cr). Υπάρχουν βέβαια και κράματα τιτανίου, συνήθως με βανάδιο (V) και αλουμίνιο (Al).

5. Το τιτάνιο είναι πιο ισχυρό αναλογικά με το βάρος του σε σχέση με το ανοξείδωτο ατσάλι

Εδώ γίνεται το μπέρδεμα. Τελικά ποιο είναι πιο ανθεκτικό; το τιτάνιο ή το ανοξείδωτο ατσάλι;

Η απάντηση είναι ότι το τιτάνιο είναι πιο ισχυρό αναλογικά με το βάρος του σε σχέση με το ανοξείδωτο ατσάλι.

Για παράδειγμα, ένα μαχαίρι που ζυγίζει 50 gr και είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, είναι πολύ πιο ανθεκτικό από ένα μαχαίρι ίδιου βάρους κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Προσοχή! Αναφερόμαστε πάντα στο ίδιο βάρος.

Αν αφήσουμε όμως το βάρος στην άκρη, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι πιο ανθεκτικό και πιο ισχυρό και χρησιμοποιείται εκεί που ασκούνται υψηλές δυνάμεις και θέλουμε μεγάλη αντοχή. Για αυτό το λόγο τα υψηλής ποιότητας μαχαίρια επιβίωσης (στρατιωτικών προδιαγραφών, full tang) είναι κατασκευασμένα από τα πιο ισχυρά κράματα ανοξείδωτου ατσαλιού.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον ή έχετε φίλους και φίλες που θα τους είναι χρήσιμες οι παραπάνω συμβουλές, τότε κάντε μια κοινοποίηση στο Facebook ή στο Twitter!

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

2 thoughts on “Οι 5 βασικές διαφορές μεταξύ τιτανίου και ανοξείδωτου ατσαλιού”

Αφήστε Σχόλιο