Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου - Αρχή 1η

Είναι πλέον αρκετά γνωστό το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η υπερθέρμανση και η υπερεκμετάλλευση του πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια. Αρκετός κόσμος το έχει συνειδητοποιήσει πλέον και υιοθετεί πρακτικές που επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο την πανίδα και τη χλωρίδα.

Είναι πραγματικά απίστευτο: Το σύνολο της πανίδας και της χλωρίδας που κατάφερε να επιζήσει τα τελευταία 3-4 εκατομμύρια χρόνια (!) και να προσαρμοστεί με θαυμαστό τρόπο στις προκλήσεις του περιβάλλοντος, αποτυγχάνει πλέον να προσαρμοστεί εξαιτίας των ταχύτατων αλλαγών που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η εξάπλωση των ανθρώπων τα τελευταία 50 χρόνια. Δεν είναι όμως η εξάπλωση και η αύξηση του πληθυσμού της γης που απειλούν την βιοποικιλότητα στον πλανήτη μας, αλλά κυρίως ο ανεξέλεγκτος και άπληστος χαρακτήρας που έχει λάβει αυτή η εξάπλωση.

Ευτυχώς, η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω στα περιβαλλοντικά προβλήματα αυξάνεται και οι πολίτες όλων των χωρών σταδιακά συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις τους στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες. Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την καθημερινή μας ρουτίνα, αλλά υπάρχουν και πρέπει να μας προβληματίζουν ακόμα και στις εκδρομές μας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Οι βασικές αρχές του σωστού πεζοπόρου, σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace, είναι επτά. Αξίζει να αφιερώσουμε ένα άρθρο για κάθε μια από τις επτά αρχές, καθώς μας υπενθυμίζουν ότι εκτός από το να περάσουμε καλά και να δούμε ένα καινούριο μέρος, έχουμε και ευθύνες απέναντι στη φύση και τους συνανθρώπους μας. Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε την πρώτη αρχή με τίτλο:

1. Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εκδρομή σας

Η σειρά των άρθρων που θα ακολουθήσουν είναι:

2. Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος

3. Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας

4. Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε

5. Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας

6. Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα

7. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς

 

1. Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εκδρομή σας

1. Μάθετε εκ των προτέρων αν υπάρχουν ειδικοί τοπικοί κανονισμοί ή διατάξεις για το μέρος που θα επισκεφτείτε. Για παράδειγμα, ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου προστατεύεται από ειδικές διατάξεις καθώς εκτός από φυσικό μνημείο, θεωρείται επιπλέον ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος. Έτσι, απαγορεύεται η διανυκτέρευση μέσα στο δρυμό ή το άναμμα φωτιάς για μαγείρεμα. Αυτού του είδους οι πληροφορίες πρέπει να σας είναι γνωστές κατά το σχεδιασμό της εκδρομής σας, ώστε να αποφύγετε περιττό εξοπλισμό και τυχόν εκνευρισμό φτάνοντας στον προορισμό σας. Επίσης, ελέγξτε αν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί ή τοπικές εκδηλώσεις στις ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν. Μπορεί για παράδειγμα μια τοπική αργία ή μια τοπική γιορτή να σας χαλάσει τα σχέδια (ή να σας τα απογειώσει!) αν δεν την είχατε υπολογίσει στα σχέδιά σας.

2. Προετοιμαστείτε για ακραία καιρικά φαινόμενα και έκτακτες ανάγκες. Ο καιρός στο βουνό είναι απρόβλεπτος και είναι πιθανό οι μετεωρολογικές προβλέψεις να πέσουν έξω. Μια ξαφνική νεροποντή μπορεί να σας χαλάσει την εκδρομή αν δεν έχετε προβλέψει να φέρετε αδιάβροχα μαζί σας ή δεύτερες και τρίτες αλλαξιές ρούχων. Επίσης, ελέγξτε τι συμβαίνει όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή που σας ενδιαφέρει. Σε ορεινά μέρη, όπως για παράδειγμα κοντά στην πανέμορφη Νεράιδα Αγράφων, τα ποτάμια φουσκώνουν πολύ το χειμώνα με αποτέλεσμα κάποια περάσματα να είναι αδιαπέραστα.

Επίσης, σε μια πεζοπορία είναι πιθανό να συμβεί κάποιο ατύχημα, όπως για παράδειγμα, ένα στραμπούληγμα λόγω κούρασης, συνήθως λίγο πριν το τέλος της εκδρομής. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε να το αντιμετωπίσετε σωστά μέχρις ότου μεταφέρετε τον τραυματία στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Αρκετοί σύλλογοι και οργανισμοί παρέχουν δωρεάν μαθήματα πρώτων βοηθειών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με πιο γνωστό τον Ερυθρό Σταυρό. Η συμμετοχή σας σε ένα τέτοιο σεμινάριο είναι απαραίτητη αν πηγαίνετε συχνά εκδρομές στη φύση.

Πολύ συχνά επίσης παρουσιάζονται στομαχικές ή εντερικές διαταραχές, λόγω της αλλαγής τοποθεσίας και διατροφικών συνήθειων, που αντιμετωπίζονται όμως σχετικά εύκολα αν έχετε προσθέσει τα αντίστοιχα φάρμακα (π.χ. Imodium) σε ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών που έχετε πάρει μαζί σας.

3. Προγραμματίστε το ταξίδι σας σε ημερομηνίες που δεν αναμένεται πολύς κόσμος και αποφύγετε την πολυκοσμία. Θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα όπου και να πάτε και θα φτάσετε στον προορισμό σας ευκολότερα και με λιγότερα νεύρα. Ταυτόχρονα, δεν επιβαρύνεται με πολύ κόσμο και δεν διαταράσσεται η φυσική ισορροπία του τόπου που θα επισκεφτείτε. Αυτό φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς πολλές φορές ο κόσμος πραγματοποιεί τις εκδρομές του στη φύση σε περιπτώσεις αργιών, τριημέρων κ.λπ.

4. Πραγματοποιήστε την επίσκεψη σας με ολιγάριθμες ομάδες ατόμων. Αν η ομάδα σας είναι πολυάριθμη, σκεφτείτε μήπως την χωρίσετε σε μικρότερες ομάδες. Μια μικρή ομάδα 4-5 ατόμων είναι πολύ πιο ευκίνητη και ελεγχόμενη και δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα την πανίδα και τη χλωρίδα του μέρους που θα επισκεφτείτε. Αντίθετα, μια πολυάριθμη ομάδα των 15-20 ατόμων παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες σε μια πεζοπορία. Ο μεγάλος αριθμός ατόμων έχει αυξημένες ανάγκες διατροφής και στέγασης και απαιτεί συχνά πιο πολύπλοκο εξοπλισμό σε μια εκδρομή. Πολύ συχνά επίσης, οι φωνές και η επικοινωνία μεταξύ τόσων ατόμων διαταράσσουν την ισορροπία της φύσης και των ζώων που ζουν κοντά.

5. Συσκευάστε καλύτερα το φαγητό σας για να μειώσετε τα απορρίμματα. Είναι πιθανό στο μέρος που θα πάτε να μην έχει κάδους ανακύκλωσης, καθότι μπορεί να είναι μακριά από τέτοιες εγκαταστάσεις. Προσπαθήστε να μην μεταφέρετε μαζί σας υλικά συσκευασίας που ανακυκλώνονται και που μπορεί να τα πετάξετε σε ένα συνηθισμένο κάδο σκουπιδιών. Αν έχετε αυτοκίνητο κρατήστε τα υλικά που ανακυκλώνονται στο πορτ-παγκάζ και πετάξτε τα στον κοντινότερο κάδο ανακύκλωσης που θα συναντήσετε. Για παράδειγμα, αφαιρέστε τη χάρτινη συσκευασία από τις κονσέρβες τόνου και μην την κουβαλάτε στο σακίδιό σας. Αφήστε τη στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο για να την ανακυκλώσετε. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται, έστω και λίγο, το βάρος που κουβαλάτε και επιπλέον δεν πετάτε το χαρτί κάπου που δε θα ανακυκλωθεί.

6. Χρησιμοποιήστε χάρτη και πυξίδα για την εκδρομή σας και αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε μαρκαδόρους, σωρούς από πέτρες ή άλλους τρόπους σήμανσης για να σημαδέψετε την πορεία σας. Η σήμανση στα μονοπάτια γίνεται από ειδικές ομάδες ανθρώπων, συνήθως ορειβατικούς συλλόγους, που γνωρίζουν την περιοχή και τηρούν μια συγκεκριμένη διαδικασία σήμανσης που έχει συγκεκριμένους κανόνες. Η επέμβαση σε αυτή τη σήμανση μπορεί να σας διευκολύνει βραχυπρόθεσμα αλλά μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στους επόμενους επισκέπτες και να τους μπερδέψει. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε απομακρυσμένα ορεινά μέρη.

Η μετάφραση από τα αγγλικά και ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από το lightgear και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Leave No Trace (www.lnt.org).

Αφήστε Σχόλιο