Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου – Αρχή 2η

Σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Οι βασικές αρχές του σωστού πεζοπόρου, σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace, είναι επτά. Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε την δεύτερη αρχή.

1. Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εκδρομή σας

2. Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος

3. Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας

4. Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε

5. Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας

6. Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα

7. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς

2. Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος

1. Σταθερό έδαφος είναι συνήθως τα καταγεγραμμένα και συντηρημένα μονοπάτια, οι ήδη χρησιμοποιημένοι χώροι κατασκήνωσης, τα βραχώδη εδάφη, τα εδάφη με μικρές πέτρες ή χαλίκι και τα εδάφη με στεγνό χορτάρι ή χιόνι. Αυτό δε σημαίνει ότι σε ένα βραχώδες μονοπάτι δεν υπάρχει κίνδυνος να γλυστρήσετε ή να ξεκολλήσει καμιά πέτρα από πάνω σας. Όπως επίσης και σε ένα βρεγμένο πέτρινο καλντερίμι είναι πολύ εύκολο να γλυστρήσετε. Είναι όμως πολύ πιο σωστά εδάφη για μετακίνηση σε σχέση με ένα λασπωμένο μονοπάτι ή με ένα σαθρό και απότομο μονοπάτι με μεγάλες πέτρες. Η μετακίνηση σε μια εκδρομή μπορεί να γίνει με κάποιο όχημα (αυτοκίνητο, μηχανή, ποδήλατο κ.λπ) ή πιο απλά με τα πόδια (πεζοπορία, τρέξιμο, κ.λπ). Παρόλο που εκ πρώτης όψεος ακούγεται αυτονόητο, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι όποιο είδος μετακίνησης επιλέξετε αυτή πρέπει να γίνει σε όσο το δυνατόν πιο σταθερό έδαφος. Για παράδειγμα, αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα σαθρό μονοπάτι που σας γλυτώνει δρόμο και σε ένα κανονικό, πατημένο μονοπάτι, πρέπει να επιλέξετε το κανονικό, πατημένο μονοπάτι. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει λίγα χιλιόμετρα παραπάνω ή πιο βαρετή διαδρομή, είναι πολύ πιο ασφαλές και πρέπει να το προτιμήσετε. Εκτός από ασφαλές, ένα τέτοιο μονοπάτι είναι λιγότερο κουραστικό αφού το πόδι δεν βυθίζεται ή δεν γλυστράει εύκολα στο σταθερό έδαφος. Επίσης, τα ζώα έχουν συνηθίσει την παρουσία ανθρώπων σε ένα πατημένο μονοπάτι και δεν ενοχλούνται τόσο πολύ όσο αν ακολουθήσετε μια δική σας διαδρομή εκτός μονοπατιού.

2. Αποφύγετε να κατασκηνώσετε πλησιέστερα από 40m σε κοίτες ποταμών, λίμνες ή την ακτή της θάλασσας.  Στη χώρα μας η κατασκήνωση γίνεται συνήθως κοντά στη θάλασσα. Αν στήσετε τη σκηνή σας πολύ κοντά στη θάλασσα η υγρασία είναι αρκετά υψηλή και ο ύπνος σας μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστος. Επιπλέον, είναι πιθανό να φυσήξει βραδυνό αεράκι το οποίο να ρίξει τη θερμοκρασία αρκετά και να κρυώνετε το βράδυ ή να αρχίσει να ταλαιπωρεί τη σκηνή σας κάνοντας αρκετό θόρυβο. Είναι καλύτερα να διατηρήσετε μια απόσταση τουλάχιστον 40m από το σημείο που σκάει το κύμα, κατά προτίμηση σε μέρος προφυλαγμένο από τον ήλιο και τον αέρα. Ο οργανισμός Leave No Trace προτείνει τουλάχιστον 60m, τα οποία όμως μας φαίνονται υπερβολικά για τις σχετικά ήπιες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

3. Οι καλοί χώροι κατασκήνωσης συνήθως προϋπάρχουν ήδη από προηγούμενους επισκέπτες. Αποφύγετε να κάνετε αλλαγές στο περιβάλλον προκειμένου να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό χώρο κατασκήνωσης. Μην κόβετε ή σπάτε κλαδιά, ξεριζώνετε θάμνους για να ανοίξετε χώρο καθώς αυτό τραυματίζει τα φυτά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σίγουρα μεγαλύτερο από το χρόνο που θα κατασκηνώσετε.

4. Σωστή συμπεριφορά σε πολυσύχναστες περιοχές. Αν είστε μεγάλη παρέα προσπαθήστε να περπατάτε ο ένας πίσω από τον άλλον στο κέντρο του μονοπατιού. Με αυτόν τον απλό τρόπο δεν τσαλαπατάτε περισσότερα φυτά απ'ότι χρειάζεστε για τη μετακίνησή σας. Περπατώντας ο ένας πίσω από το άλλον, επιβαρύνετε μικρότερο κομμάτι χλωρίδας και πανίδας. Αν υπάρχει μονοπάτι, επιλέξτε να περπατήσετε στο κέντρο του και όχι στα άκρα που μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλή ή να έχουν έστω και λίγη βλάστηση που μπορεί να τσαλαπατήσετε. Αν χρειαστεί να κατασκηνώσετε σε μια πολυσύχναστη περιοχή, προσπαθήστε να κρατήσετε το χώρο κατασκήνωσης όσο το δυνατόν μικρότερο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, αφιερώστε το χρόνο και τις δραστηριότητές σας (π.χ. μαγείρεμα) στα σημεία εκείνα που η βλάστηση είναι λιγότερη. Έτσι, επιβαρύνετε το περιβάλλον το λιγότερο δυνατό και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μικρότερος.

5. Σωστή συμπεριφορά σε απάτητα / παρθένα μέρη. Στην περίπτωση αυτή, αν η ομάδα είναι μεγάλη (π.χ. ορειβατικός ή πεζοπορικός σύλλογος) συστήνεται να διαχωριστεί σε μικρότερες ομάδες ώστε να μην δημιουργηθεί μεγάλος χώρος κατασκήνωσης. Γενικά, καλύτερα να αποφύγετε την επίσκεψή σας σε τέτοια μέρη όπου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Η μετάφραση από τα αγγλικά και ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από το lightgear και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Leave No Trace (www.lnt.org).

Αφήστε Σχόλιο