Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου – Αρχή 3η

Σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Οι βασικές αρχές του σωστού πεζοπόρου, σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace, είναι επτά. Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε την τρίτη αρχή.

1. Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εκδρομή σας

2. Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος

3. Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας

4. Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε

5. Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας

6. Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα

7. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς

3. Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας

1. Ότι βγάλατε από το σακίδιό σας πρέπει να το ξαναβάλετε μέσα.  Για αυτό το λόγο πριν ξεκινήσετε την εκδρομή σας, αφαιρέστε συσκευασίες που δεν χρειάζονται. Για παράδειγμα, αφαιρέστε τη χάρτινη συσκευασία που περικλείει τις κονσέρβες τόνου, το πλαστικό περιτύλιγμα από τους τοματοχυμούς ή το κουτί της οδοντόκρεμας που μόλις αγοράσατε. Όλα αυτά σας αυξάνουν το βάρος αλλά κυρίως δημιουργούν περιττά σκουπίδια στην εκδρομή σας. Επιθεωρήστε το χώρο που κατασκηνώσατε και τα μέρη που σταματήσατε για ξεκούραση και μαζέψτε τυχόν σκουπίδια ή συσκευασίες που σας έχουν πέσει κάτω. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζέψει όλα τα σκουπίδια, τις άδειες συσκευασίες και φυσικά τα αποτσίγαρα. Έχετε μια έξτρα σακούλα σκουπιδιών μαζί σας για να δώσετε και στους φίλους σας αν τυχόν δεν έχουν φέρει. Μαζέψτε τυχόν υπολλείμματα τροφής που έχετε ρίξει κάτω και θάψτε τα σε ένα μικρό λάκκο ή πάρτε τα μαζί σας. Μην ξεχνάτε ότι από το ίδιο μέρος θα περάσουν και άλλοι εκδρομείς και δεν είναι σωστό να δουν τα πασατέμπο, τα αποτσίγαρα ή τις φλούδες από τα φρούτα σας πεταμένα εδώ και εκεί.

2. Τα οργανικά απορρίματα και ειδικά τα ανθρώπινα περιττώματα πρέπει να θάβονται σε λάκους τουλάχιστον 15-20cm βάθους και σε απόσταση μεγαλύτερη από 60m από πηγές νερού, χώρους κατασκήνωσης και μονοπάτια.  Χρησιμοποιήστε ένα μικρό πτυσσόμενο φτυαράκι για να ανοίξετε το λάκκο. Προτιμήστε μαλακό αφράτο χώμα, το οποίο διευκολύνει την αποσύνθεση των απορριμάτων. Αφού τα ρίξετε μέσα στο λάκκο, σκεπάστε τον μετά με χώμα ώστε να μην φαίνεται. Η φύση θα κάνει τη δουλειά της. Η πρόχειρη κάλυψη των απορριμάτων κάτω από μια μεγάλη πέτρα, χωρίς την κατασκευή λάκκου,  δε βοηθάει καθόλου στην βιοαποικοδόμησή τους και θεωρείται απαράδεκτη.

3. Μαζέψτε τα χαρτιά υγείας ή τις σερβιέτες που χρησιμοποιήσατε. Κρατήστε τα όλα σε ένα ερμητικά κλεισμένο σακουλάκι για να μη μυρίζουν και πετάξτε τα στον επόμενο κάδο απορριμάτων που θα συναντήσετε. Το θάψιμο δεν είναι λύση καθώς αργεί πολύ η αποσύνθεση του χαρτιού ενώ είναι πολύ πιθανό τα ζώα να τα ξεθάψουν. Επίσης, είναι πιθανό να έρθουν στην επιφάνεια με μια δυνατή βροχή ή ακόμα και με δυνατούς ανέμους. Τέλος, ούτε το κάψιμο είναι λύση καθώς σπάνια καίγονται ολόκληρα και επιπλέον, όσο προσεκτικοί και να είστε, δημιουργείται κίνδυνος πυρκαγιάς.

4. Πλύντε τα κουζινικά σας σκεύη τουλάχιστον 60m μακριά από πηγές, ποτάμια ή λίμνες με βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό.  Με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζονται τα ζώα που συχνά βρίσκονται στα μέρη αυτά για να πιουν νερό ή να αναπαραχθούν. Ξεκινήστε το πλύσιμο των σκευών σας αμέσως μετά το τέλος του φαγητού για να μην προλάβει να ξεραθεί το φαγητό και σας δυσκολέψει στον καθαρισμό. Έτσι, θα καταναλώσετε λιγότερο νερό αλλά και λιγότερο απορρυπαντικό ή σαπούνι. Για το προσωπικό σας πλύσιμο πρέπει να ακολουθήσετε τον ίδιο κανόνα: πλυθείτε μακριά από πηγές και μέρη όπου συχνάζουν ζώα, κατά προτίμηση σε μέρος με τη λιγότερη βλάστηση ώστε να επηρεάσετε όσο το δυνατόν λιγότερα φυτά.

Η μετάφραση από τα αγγλικά και ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από το lightgear και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Leave No Trace (www.lnt.org).

One thought on “Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου – Αρχή 3η”

  • Δημήτρης
    Δημήτρης 03/04/2014 at 16:08

    Υπερβολικοί οι αμερικάνοι, ως συνήθως. Να πάνε στη Γαύδο για ελεύθερο τον Αύγουστο και θα δουν τι σημαίνει χαρτί υγείας...

    Reply
Αφήστε Σχόλιο