Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου – Αρχή 4η

Σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Οι βασικές αρχές του σωστού πεζοπόρου, σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace, είναι επτά. Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε την τέταρτη αρχή.

1. Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εκδρομή σας

2. Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος

3. Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας

4. Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε

5. Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας

6. Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα

7. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς

4. Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε

1. Διαφυλάξτε το παρελθόν: παρατηρήστε και εξετάστε τα πολιτισμικά και ιστορικά μνημεία, χωρίς να τα αγγίζετε. Παρόλο που οι προθέσεις σας μπορεί να είναι αγνές και να είστε πολύ προσεκτικοί, προξενείτε ζημιά στο μνημείο χωρίς να το καταλαβαίνετε. Τα φυσικά έλαια του χεριού σας μπορεί βλάψουν έστω και λίγο το το μνημείο που θέλετε να πιάσετε. Εκτός αυτού μπορεί να προκληθεί και σοβαρή ζημιά όπως τον Ιούνιο του 2013 σε ένα μουσείο στην Ιταλία. Τότε ένας αμερικάνος τουρίστας έσπασε κατά λάθος ένα δάκτυλο από ένα άγαλμα επειδή προσπάθησε να το μετρήσει! Τέτοιου είδους ζημιές είναι πραγματικά ανεπανόρθωτες.  Θυμηθείτε ότι το κάθε αρχαίο μνημείο και γενικότερα έργο τέχνης είναι μοναδικό και δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ άλλο ίδιο. Διαφυλάξτε τα λοιπόν και για τους επόμενους επισκέπτες που θα θέλουν να τα χαρούν μετά από πολλά πολλά χρόνια.

2. Αφήστε τις πέτρες, τα φυτά και όλα τα φυσικά αντικείμενα όπως τα βρήκατε και μην φτιάχνετε κατασκευές, έπιπλα ή ανοίγετε αυλάκιαΜην σκάβετε αυλάκια γύρω από τις σκηνές και μην κατασκευάζετε διάφορα αυτοσχέδια αντικείμενα όπως καρέκλες, κούνιες, τραπεζάκια ή άλλες υποτυπώδεις κατασκευές. Αν καθαρίσετε το χώρο της σκηνής σας από πέτρες, φύλλα κ.λπ, φροντίστε να τον επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση πριν φύγετε. Σε πολυσύχναστα μέρη, όπου οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι πιο έντονες, πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί και πιο επιμελείς. Φεύγοντας από τέτοια μέρη είναι σωστό να καθαρίσετε το χώρο που βρισκόσασταν (π.χ. εστίες φωτιάς) και να αποσυναρμολογήσετε τυχόν κατασκευές που έχετε κάνει (π.χ. κούνιες, τραπέζια κ.λπ.). Έχετε πάντα στο μυαλό σας τη φράση: "Οι καλοί χώροι κατασκήνωσης βρίσκονται, δεν φτιάχνονται"(good campsites are found and not made). Σε μερικές περιπτώσεις ίσως είναι καλύτερα να αφήσετε την εστία φωτιάς για τους επόμενους επισκέπτες και να μην τη διαλύσετε, αν γνωρίζετε ότι οι επόμενοι επισκέπτες θα χρειαστούν φωτιά. Μάθετε να αξιολογείτε κάθε φορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

3. Αποφύγετε τη μεταφορά μη ιθαγενών φυτών ή ζώων στην περιοχή που επισκέπτεστε. Με άλλα λόγια, μην επεμβαίνετε στη φύση εισάγοντας ένα είδος σε μια περιοχή που αυτό δεν ευδοκιμεί. Είναι πολλά τα παραδείγματα όπου έγινε εισαγωγή κάποιου είδους σε μια περιοχή που δεν ευδοκιμούσε με αποτέλεσμα να διαταραχτεί έντονα η φυσική ισορροπία του τόπου.

3. Αποφύγετε την οποιαδήποτε ζημιά σε δέντρα, λουλούδια και φυτά. Μην κόβετε λουλούδια για να τα βάλετε σε ένα βάζο στο σπίτι σας. Όσο όμορφα και να είναι θα ξεραθούν και θα πεταχτούν μετά από λίγες μέρες. Αφήστε τα στη φύση να ολοκληρώσουν με φυσικό τρόπο τον κύκλο τους. Αποφύγετε να καρφώνετε καρφιά σε δέντρα για να κρεμάσετε κάτι ή να κόβετε κλαδιά για οποιοδήποτε λόγο. Και οι δυο ενέργειες πληγώνουν σοβαρά το δέντρο και απαιτούν πολύ καιρό και ενέργεια από το δέντρο για να επουλωθούν, μειώνοντας έτσι την ανάπτυξη του. Ακόμα και τα ξερά κλαδιά των κέδρων ή των αλμυρικιών σε κατάξερες παραλίες εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Δημιουργούν σκιά στο έδαφος γύρω από το δέντρο και μειώνουν την εξάτμιση της υγρασίας του που τόσο πολύ χρειάζεται το δέντρο. Τέλος, χαρακιές πάνω σε δέντρα του τύπου "Γ+Μ=Love ForEver" εννοείται ότι είναι απαράδεκτες.

Η μετάφραση από τα αγγλικά και ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από το lightgear και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Leave No Trace (www.lnt.org).