Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου – Αρχή 5η

Σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Οι βασικές αρχές του σωστού πεζοπόρου, σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace, είναι επτά. Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε την πέμπτη αρχή.

1. Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εκδρομή σας

2. Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος

3. Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας

4. Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε

5. Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας

6. Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα

7. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς


5. Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας

H χρήση της φωτιάς σε μια κατασκήνωση είναι κάτι πολύ παλιό και ξεκινάει από την ανάγκη για ζέστη και τροφή. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να διανοηθεί να κατασκηνώσει χωρίς να ανάψει μια φωτιά στο χώρο της κατασκήνωσης. Εκτός αυτού, είναι και μια απαραίτητη ικανότητα που πρέπει να κατέχει κάθε κατασκηνωτής. Όση ομορφιά όμως έχει μια αναμμένη φωτιά στην κατασκήνωση ή στην παραλία, άλλο τόσο άσχημο είναι το θέαμα των παρατημένων εστιών στην παραλία ή αλλού. Αν η φωτιά εξυπηρετεί μόνο την ανάγκη για μαγείρεμα τότε αυτή μπορεί να αποφευχθεί καθώς αυτό μπορεί να επιευχθεί με ένα γκαζάκι ή με τις πολλές εστίες που υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Οι εστίες που υπάρχουν στην αγορά έχουν συνήθως ως καύσιμα κάποια από τα παρακάτω: μίγμα προπανίου/βουτανίου, παραπροϊόντα πετρελαίου ή ξύλο. Είναι σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού ενός σωστού κατασκηνωτή που θέλει να περάσει αρκετές μέρες στη φύση χωρίς να αφήσει τίποτα πίσω του (Leave No Trace). Οι εστίες αυτές είναι γρήγορες και ευέλικτες με ελάχιστες απαιτήσεις σε καύσιμο ή ξύλο. Επιπλέον, λειτουργούν κάτω από σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες, κάτι που τις κάνει ακόμα πιο σημαντικές στον εξοπλισμό ενός κατασκηνωτή.

Πρέπει να ανάψω φωτιά; Είναι το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να κάνετε πριν ακόμα ξεκινήσετε την εκδρομή σας. Εντοπίστε τους πιθανούς περιορισμούς που μπορεί υπάρχουν:

 1. Ποιός είναι ο κίνδυνος φωτιάς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη συγκεκριμένη περιοχή που πρόκειται να επισκεφτείτε; Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ή τοπικοί κανονισμοί στην περιοχή (για παράδειγμα, σε Εθνικούς Δρυμούς απαγορεύεται η φωτιά)
 2. Υπάρχει αρκετό ξύλο στην περιοχή ώστε η χρήση του να μην γίνει αισθητή;
 3. Αν βρίσκεστε σε άνυδρη ή ανεμοδαρμένη περιοχή (αλπική ζώνη, ερημικές περιοχές και ξερονήσια) τότε η ανάπτυξη των δέντρων είναι πολύ δύσκολη και δεν μπορεί να υποστηρίξει την ζήτηση ξύλου που υπάρχει από τον οποιοδήποτε κατασκηνωτή. Στις περιοχές αυτές μην ανάβετε φωτιά, εκτός κι αν είναι ανάγκη.
 4. Τα μέλη της ομάδας σας είναι ικανά να ανάψουν μια φωτιά και μετά να τη σβήσουν χωρίς να αφήσουν ίχνη; (Leave No Trace);


Πώς μπορείτε να μειώσετε τις επιπτώσεις όταν χρησιμοποιείτε φωτιά στην κατασκήνωση

Αν θέλετε να ανάψετε φωτιά κατασκηνώστε σε περιοχές όπου το ξύλο υπάρχει άφθονο. όπως προαναφέρθηκε, σε υψηλότερα υψόμετρα, άνυδρες και ανεμοδαρμένες περιοχές, όπου το ξύλο αρχίζει και λιγοστεύει, επιλέξτε να μην ανάψετε φωτιά. Μια σωστή εστία φωτιάς, σύμφωνα με τους κανόνες Leave No Trace ,δεν αφήνει καμία ένδειξη ότι υπήρξε.

 1. Ο καλύτερος τρόπος να ανάψετε φωτιά είναι μέσα σε προϋπάρχουσα εστία στο χώρο που έχετε κατασκηνώσει. Μη σνομπάρετε την υπάρχουσα εστία επειδή έχουν μαυρίσει οι πέτρες, επειδή πιστεύετε ότι μπορείτε να φτιάξετε καλύτερη ή επειδή δεν φτιαγμένη ακριβώς στο σημείο που θα θέλατε. Επισκευάστε τη αν έχουν πέσει οι πέτρες και ξαναχρησιμοποιήστε τη. Κρατήστε τη φωτιά σε χαμηλά επίπεδα και μη ρίχνετε άσκοπα ξύλο αν δεν τη χρησιμοποιείτε. Αφήστε τα ξύλα να καούν εντελώς μέχρι να γίνουν στάχτη και μετά σβήστε τη με νερό, όχι άμμο ή χώμα. Το σβήσιμο με άμμο ή χώμα δεν εξασφαλίζει το σβήσιμο της φωτιάς και μπορεί με έναν ξαφνικό αέρα η φωτιά να αναζωπυρωθεί. Αποφύγετε να ανάβετε φωτιά δίπλα σε βράχια τα οποία θα μείνουν ύστερα μαυρισμένα για πολλά χρόνια.
 2. Ένας άλλος τρόπος για να ανάψετε φωτιά με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι να στρώσετε ένα πλαστικό ή ένα πανί πρώτα στο έδαφος, στη συνέχεια να προσθέσετε 10-15cm χώμα ή άμμο και πάνω εκεί να ανάψετε τη φωτιά σας. Όταν η φωτιά σβήσει εντελώς και όλα τα ξύλα γίνουν στάχτη μπορείτε να τα μαζέψετε εύκολα και να τα διασκορπίσετε στο σημείο που μαζέψατε το χώμα. Αυτός ο τρόπος πραγματικά δεν αφήνει κανένα ίχνος πίσω του και είναι σύμφωνο με τις αρχές του Leave No Trace.
 3. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό βαθύ τηγάνι ή ταψί και να ανάψετε εκεί μέσα τη φωτιά σας. Το σκεύος θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 10cm για να συγκρατήσει με ασφάλεια τη φωτιά. Υπερυψώστε το σε μερικές πέτρες ή χαλίκι για να μην καταστρέψετε λόγω υψηλής θερμότητας την όποια βλάστηση που βρίσκεται από κάτω.


Συλλογή ξύλου

Όλα τα δέντρα που είναι όρθια, είτε ζωντανά είτε ξερά, αποτελούν το σπίτι πολλών εντόμων και πουλιών, επομένως δεν πρέπει να τα πειράζετε. Τα πεσμένα δέντρα επίσης προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά ζώα και πουλιά ενώ αυξάνουν την δυνατότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό στο έδαφος. Επίσης ανακυκλώνουν τα θρεπτικά στοιχεία πίσω στο έδαφος καθώς αυτά αποσυντίθενται με τον καιρό. Μην αφαιρείτε ή σπάτε τα κλαδιά από τα δέντρα καθώς αυτό μειώνει τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Θυμηθείτε πόσο άσχημο είναι όταν περνάτε από ένα όμορφο δάσος ή ένα ωραίο σημείο και βλέπετε ότι κάποια κλαδιά έχουν κοπεί από τον άνθρωπο. Επιπλέον, προσέξτε τα παρακάτω:

 1. Αποφύγετε τη χρήση τσεκουριών και πριονιών για να κόψετε κλαδιά δέντρων, είτε αυτά είναι ζωντανά είτε πεσμένα. Προτιμήστε πεταμένα ξύλα που έχουν ήδη σπάσει με φυσικό αίτιο και βρίσκονται ήδη στο έδαφος.
 2. Χρησιμοποιήστε μικρά κομμάτια ξύλου, όχι μεγαλύτερα σε διάμετρο από ένα καρπό ενήλικα, ώστε να μπορείτε να τα σπάσετε με το χέρι.
 3. Μαζέψτε ξύλο από μια μεγάλη περιοχή γύρω από την κατασκήνωση και όχι από ένα συγκεκριμένο σημείο. Χρησιμοποιήστε τα ξύλα που έχει φέρει η θάλασσα στην ακτή και είναι στεγνά.
 4. Μην κουβαλήσετε ξύλα από το σπίτι. Χρησιμοποιήστε το ξύλο της περιοχής αφού πρώτα το μαζέψετε υπεύθυνα σύμφωνα με τις αρχές του Leave No Trace.
 5. Αφήστε το ξύλο να καεί μέχρι να γίνει στάχτη και σπάστε σε μικρά κομμάτια τυχόν κάρβουνα που έχουν μείνει. Βρέξτε τα καλά με νερό και διασκορπίστε τα γύρω από την κατασκήνωση.
 6. Αντικαταστήστε το χώμα εκεί που σκάψατε ή ανάψατε φωτιά και επαναφέρετε το φυσικό τοπίο στην αρχική του μορφή.
 7. Επιστρέψτε το ξύλο εκεί που το βρήκατε αν δεν το χρησιμοποιήσετε.
 8. Μαζέψτε τυχόν σκουπίδια που δημιουργήσατε γύρω από τη φωτιά. Πλαστικά πιάτα και αλουμινόχαρτα είναι κοινό θέαμα σε χρησιμοποιημένες εστίες και είναι απαράδεκτο. Μαζέψτε τα και πετάξτε τα στα σκουπίδια, ανακυκλώνοντας ότι μπορείτε.


Ασφάλεια γύρω από τη φωτιά

 1. Φροντίστε να υπάρχει αμέριστη επίβλεψη σε παιδιά ή νέους που χρησιμοποιούν ή βρίσκονται γύρω από εστίες φωτιάς.
 2. Ακολουθήστε όλες τι οδηγίες χρήσης στο γκαζάκι και στις εστίες φωτιάς
 3. Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα γκαζάκια φιάλες γκαζιού
 4. Αφήστε τα ξύλα ή άλλα καύσιμα μακριά από τη φωτιά και όχι δίπλα
 5. Σβήστε εντελώς οποιαδήποτε φωτιά ανάψετε.


Η μετάφραση από τα αγγλικά και ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από το lightgear και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Leave No Trace (www.lnt.org).

Αφήστε Σχόλιο