Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου – Αρχή 6η

Σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Οι βασικές αρχές του σωστού πεζοπόρου, σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace, είναι επτά. Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε την έκτη αρχή.

1. Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εκδρομή σας

2. Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος

3. Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας

4. Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε

5. Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας

6. Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα

7. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς


6. Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα

1. Παρατηρείτε τα ζώα από μακριά. Μην τα ακολουθείτε και μην τα πλησιάζετε. Γνωρίστε τη φύση παρατηρώντας τη ήσυχα. Μην διαταράσσετε τη χλωρίδα ή την πανίδα απλά και μόνο για να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα. Θυμηθείτε ότι εσείς είστε ο φιλοξενούμενος στο σπίτι τους. Η παρατήρηση των ζώων από μακριά δεν τα τρομάζει και δεν τα αναγκάζει να απομακρυνθούν. Μεγάλες ομάδες ανθρώπων συχνά προκαλούν μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές στην χλωρίδα και τη πανίδα, για αυτό φροντίστε να κινείστε σε μικρά γκρουπ. Σε περίπτωση που το γκρουπ σας είναι μεγάλο, χωρίστε το σε μικρότερα γκρουπ για να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν τα πολλά άτομα (θόρυβος, καταπάτηση βλάστησης, περισσότερα απορρίματα, τεχνητός φωτισμός κ.λπ). Προσπαθήστε να έχετε μια ήρεμη κίνηση χωρίς φωνές και θορύβους που δημιουργούν άγχος και φόβο στα ζώα. Απότομες κινήσεις, τρεχαλητά και κυνηγητό φοβίζουν τα ζώα και τα αναγκάζουν να απομακρυνθούν. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις (αρκούδες, φίδια) όπου ο λίγος θόρυβος βοηθάει τα ζώα να απομακρυνθούν ήρεμα χωρίς να τρομάξουν και γίνουν επιθετικά. Σε ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνας, παγετός), όπου η επιβίωση είναι πολύ δύσκολη, μπορεί ακόμα και μικρές ενοχλήσεις σε κάποιο ζώο να οδηγήσουν στην εξουθένωσή του και στο θάνατό του.

2. Ποτέ μη ταΐζετε τα άγρια ζώα. Το τάισμα άγριων ζώων επιφέρει βλάβες στην υγεία τους, αλλάζει απότομα τις διατροφικές τους συνήθειες και τα κάνει ευάλωτα σε θηρευτές και άλλους κινδύνους. Μην αγγίζετε ή έρχεστε σε επαφή με άγρια ζώα. Μην τα πιάνετε για να δείτε πως είναι (π.χ. χελώνες). Εκτός του ότι είναι αγχωτικό για το ανυπεράσπιστο ζώο, είναι πιθανό το ζώο να φέρει ασθένειες και τσιμπούρια, ικανά να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Άρρωστα ή χτυπημένα ζώα μπορεί να σας δαγκώσουν, να σας χτυπήσουν με το ράμφος τους ή να σας γρατζουνίσουν και να αναγκαστείτε να επισκεφτείτε νοσοκομείο. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα μικρά ζώα ή νεοσσούς τα οποία αν τα αγγίξετε υπάρχει πιθανότητα να τα εγκαταλείψουν οι γονείς τους λόγω της ανθρώπινης μυρωδιάς που μένει πάνω στο ζώο. Αν εντοπίσετε άρρωστα ή χτυπημένα ζώα, ενημερώστε την τοπική κοινότητα και τον αρμόδιο φορέα (π.χ. Δασαρχείο, Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία κ.λπ.)

3. Προστατέψτε τα άγρια ζώα και το φαγητό σας, αποθηκεύοντας το σωστά. Διαχειριστείτε σωστά τα απορρίμματά σας. Ο ευσυνείδητος πεζοπόρος και κατασκηνωτής παρατηρεί τα ζώα από μακριά χωρίς να τα ενοχλεί, προσέχοντας να μην τους στερήσει τον απαραίτητο χώρο που χρειάζονται. Αποθηκεύστε σωστά το φαγητό σε αεροστεγή δοχεία που δεν μυρίζουν και φροντίστε να κρατάτε τα σκουπίδια σας μακριά από την πρόσβαση ζώων. Μην αφήσετε σακούλα με σκουπίδια έξω από τη σκηνή σας το βράδυ. Θα είναι σίγουρα ανοιγμένη και σκισμένη το πρωί από κάποιο νυχτόβιο ζώο.

4. Αν έχετε φέρει μαζί σας το κατοικίδιό σας, θα πρέπει να το ελέγχετε συνεχώς, αλλιώς αφήστε το σπίτι. Μην αφήνετε τη γάτα ή το σκύλο σας ελεύθερο σε μέρη όπου η παρουσία τους δεν είναι συνηθισμένη. Μπορεί να προκαλέσουν γρήγορα το θάνατο πολλών ανυποψίαστων ζώων, μεταβάλλοντας βραχυπρόσθεσμα την φυσική ισορροπία της περιοχής.

5. Αποφύγετε να πλησιάζετε τα ζώα σε ευαίσθητες στιγμές όπως ζευγάρωμα, κατασκευή φωλιάς, ανατροφή μικρών ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα ζώα είναι πολύ πιο ευάλωτα στις περιόδους αυτές και αν τα ενοχλήσετε είναι πιθανό να διαταράξετε την λειτουργία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση αυτών ή των μικρών τους.

6. Επιτρέψτε την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ζώων σε πηγές νερού. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα πρέπει να έχουν τον απαραίτητο χώρο ώστε να νιώθουν ασφαλή για να πλησιάσουν το νερό. Όπως έχουμε προαναφέρει, οι κατασκηνώσεις δε θα πρέπει να είναι πλησιέστερα από 40m από οποιαδήποτε πηγή νερού (ποτάμι, λίμνη, πηγή κ.λπ). Είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι ελαχιστοποιείται η ενόχληση στα ζώα και εξασφαλίζει ότι θα έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο αυτό αγαθό. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας αποφύγετε να πατάτε μέσα σε λιμνούλες με νερό, ακόμα και αν το νερό είναι λίγο. Μπορεί να φαίνεται λίγο σε εσάς, αλλά, ειδικά σε άνυδρες περιοχές, το λίγο αυτό νερό μπορεί να είναι πολύτιμο για εκατοντάδες ζώα. Ειδικά σε νυχτερινή πεζοπορία, πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί καθώς πολλά ζώα πηγαίνουν να πιούν νερό το βράδυ.

7. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις άνυδρες περιοχές και στα ξερονήσια. Στις άνυδρες, ερημικές περιοχές, ο ταξιδιώτης πρέπει να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Στις περιοχές αυτές τα ζώα πραγματικά αγωνίζονται για να επιβιώσουν και η οποιαδήποτε απροσεξία από τον ταξιδιώτη μπορεί να είναι καταστροφική για αυτά. Το πλύσιμο και η προσωπική υγιεινή πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά ώστε να μην μένουν κατάλοιπα ή μολυσμένα νερά, που θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τα διψασμένα ζώα. Η κολύμβηση σε λίμνες και ποτάμια είναι γενικά αποδεκτή, αρκεί να υπάρχει αρκετό νερό. Σε περιοχές όπου το νερό είναι λίγο, μην κολυμπάτε και μην εισέρχεστε σε αυτό. Εκτός του ότι μπορεί να είναι ανθυγιεινό για εσάς, είναι πιθανό να το μολύνετε και να επηρεάσετε πολλά ζώα που εξαρτώνται από αυτό.

Η μετάφραση από τα αγγλικά και ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από το lightgear και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Leave No Trace (www.lnt.org).

Αφήστε Σχόλιο