Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου – Αρχή 7η

Σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Οι βασικές αρχές του σωστού πεζοπόρου, σύμφωνα με τον οργανισμό Leave No Trace, είναι επτά. Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε την έβδομη και τελευταία αρχή.

1. Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εκδρομή σας

2. Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος

3. Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας

4. Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε

5. Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας

6. Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα

7. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς


7. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς

1. Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς και προστατέψτε την εμπειρία που απολαμβάνουν. Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν εκδρομή στη φύση για να απολαύσουν την ησυχία και την ηρεμία που προσφέρει. Η απομάκρυνση από τα μεγάλα αστικά κέντρα σε ένα μέρος ήσυχο, στο βουνό ή τη θάλασσα, προσφέρει μεγάλη ψυχική ξεκούραση στους σύγχρονους εργαζόμενους και οφείλετε να την περιφρουρείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο υπερβολικός θόρυβος, ελεύθερα κατοικίδια που τρέχουν από δω κι από κει, ραδιόφωνα και φωνές μειώνουν την απόλαυση όλων των επισκεπτών. Τα κατοικίδια ίσως ενοχλούν λιγότερο από όλα, αφού κι αυτά επιτέλους βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον που τόσο έχουν ανάγκη και είναι λογικό να τρέχουν ασταμάτητα πέρα δώθε.  Χρησιμοποιείστε ακουστικά αν θέλετε να ακούσετε ραδιόφωνο ή μουσική ώστε να μην ενοχλείτε τους γύρω σας. Ειδικά στις κατασκηνώσεις και τα camping, είναι απαράδεκτο το φαινόμενο δυνατής μουσικής και γλεντιού δίπλα από σκηνές ατόμων που προσπαθούν κοιμηθούν. Μεταφέρετε

2. Κρατάτε χαμηλά το θόρυβο σε ότι κάνετε. Χρησιμοποιείστε ακουστικά αν θέλετε να ακούσετε ραδιόφωνο ή μουσική ώστε να μην ενοχλείτε τους γύρω σας. Ειδικά στις κατασκηνώσεις και τα camping, είναι απαράδεκτο το φαινόμενο δυνατής μουσικής, ομαδικών παιχνιδιών και γλεντιού δίπλα από σκηνές ατόμων που προσπαθούν να κοιμηθούν. Μεταφέρετε το γλέντι σας σε ένα απομονωμένο σημείο λίγο μακρύτερα από το χώρο των σκηνών. Για παράδειγμα καθήστε κοντά στην παραλία όπου σκάει το κύμα και πνίγει τους θορύβους ή πίσω από δέντρα για λόγους ηχομόνωσης. Αποφύγετε τα βράχια, καθώς η αντήχηση είναι μεγάλη και ο θόρυβος ταξιδεύει σε μεγάλη απόσταση. Σε απόμερες περιοχές, όπου σπάνια βλέπει κανείς κόσμο και η φύση δεν είναι συνηθισμένη στους ανθρώπινους θορύβους, θα πρέπει να έχετε ακόμα περισσότερη θέληση και διάθεση να αποφεύγετε τους περιττούς θορύβους.

3. Προσπαθήστε να κινείστε σε μικρά γκρουπ ατόμων. Έχετε υπόψη σας ότι το αίσθημα της απομόνωνσης και της ηρεμίας, ειδικά σε ανοιχτές περιοχές, είναι πιο έντονο όταν τα γκρουπ ατόμων είναι μικρά, ο θόρυβος ελάχιστος και η συμπεριφορά όλων χωρίς φωνές και εξάρσεις. Για να νιώσετε ακόμα περισσότερη ηρεμία, προγραμματίστε την εκδρομή σας σε μη τουριστικές περιόδους (off season).

4. Κινηθείτε προσεκτικά στα μονοπάτια. Αν συναντήσετε βοσκούς ή ανθρώπους πάνω σε άλογα ή γαϊδάρους, κινηθείτε προσεκτικά προς το πλάι, στην κατηφορική πλευρά του μονοπατιού. Ο λόγος είναι ότι στην ανηφορική πλευρά μπορεί να εγκλωβιστείτε και να μην καταφέρετε να ανέβετε τα πρανή της πλαγιάς, στην περίπτωση που στριμωχτείτε από ένα κοπάδι ανεξέλεγκτων ζώων. Αν κινείστε με ποδήλατο, κατεβείτε από το ποδήλατο και κρατήστε το ανάμεσα σε εσάς και το κοπάδι των ζώων. Χαιρετήστε με χαμηλή φωνή, ειδικά απέναντι σε καβαλάρηδες, καθώς τα άλογα μπορεί να τρομάξουν εύκολα. Ξεκουραστείτε σε σημεία δίπλα από το μονοπάτι, όπου το έδαφος είναι σταθερό, και απολαύστε τη θέα, χαρούμενοι για όσα έχετε καταφέρει. Αν θέλετε να κατασκηνώσετε επιλέξτε μια τοποθεσία μακριά από το μονοπάτι όπου δε θα είστε ορατοί στους υπόλοιπους εκδρομής. Θυμηθείτε ότι ακόμα και η θέα μιας σκηνής στο φυσικό περιβάλλον, μπορεί να είναι αρνητική για αρκετούς εκδρομείς που θέλουν να δουν μονο φύση και τίποτα άλλο.

5. Αποφύγετε έντονα χρώματα.  Φωτεινά και έντονα φωσφορούχα χρώματα, σακίδια ή σκηνές θα πρέπει να αποφεύγονται. Ειδικά σε ανοιχτές περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους, σκηνές τέτοιων χρωμάτων φαίνονται από μακριά και αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δίνουν την αίσθηση πολυκοσμίας στην περιοχή. Επιλέξτε φυσικά χρώματα, όπως πράσινο και καφέ, που δεν επιβαρύνουν οπτικά το περιβάλλον.

6. Κινηθείτε προσεκτικά με το ποδήλατο. Πριν προσπεράσετε άλλους εκδρομείς, μειώστε ταχύτητα και γνωστοποιήστε τους τις προθέσεις σας ευγενικά. Αποφύγετε την γρήγορη κατάβαση μονοπατιών σε περιοχές που περπατάνε πεζοπόροι και άλλοι εκδρομείς, γιατί μπορεί να συμβεί ατύχημα.

7. Κρατήστε υπό έλεγχο τα κατοικίδια σας. Τα σκυλιά που τρέχουν πέρα δώθε σε ένα camping. στην παραλία, ή σε ένα μονοπάτι μπορεί να τρομάξουν άλλους εκδρομείς ή να αφήσουν τα περιττώματά τους στο μονοπάτι ή, χειρότερα, δίπλα από τη σκηνή άλλων.

8. Μην κάνετε αλλαγές στο τοπίο ή σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις. Κλείστε πάλι πίσω σας το πορτάκι ενός φράχτη σε ένα μονοπάτι. Σε πολλά μέρη υπάρχουν φράχτες γύρω από δασωμένες περιοχές για να εμποδίζουν τα κατσίκια να μπουν στο δάσος και να το "αποψιλώσουν". Μην πειράζετε βρύσες ή άλλες βάνες σε σημεία υδροληψίας, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα.

Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε το φυσικό περιβάλλον υγιές, όμορφο και ανοιχτό σε όλους για αναψυχή, ξεκούραση και αναζωογόνηση. Θυμηθείτε ότι τα όμορφα αυτά μέρη τα οποία επισκέπτεστε πρέπει να παραμείνουν όμορφα και για τις επόμενες γενιές και επομένως πρέπει να τα διαφυλάξετε όσο μπορείτε.

Η μετάφραση από τα αγγλικά και ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από το lightgear και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Leave No Trace (www.lnt.org).

Αφήστε Σχόλιο