Περιήγηση στα χωριά του Πηλίου

Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα το Πήλιο, η εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας είναι η ιδανική ευκαιρία για να το κάνετε. Ο ΕΟΣ Δράμας προγραμματίζει εκδρομή στο Πήλιο το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου, με όμορφες πεζοπορίες και περιηγήσεις σε γραφικά χωριά, χτισμένα πάνω σε κατάφυτες πλαγιές που κοιτάνε από ψηλά το Αιγαίο. Το πρόγραμμα της εκδρομής είναι καλά μελετημένο και αρκετά ευέλικτο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και όσοι δε θέλουν να περπατήσουν πολύ αλλά έχουν τη διάθεση να γνωρίσουν τις ομορφιές του βουνού των Κενταύρων.

Αξίζει να αναφέρουμε δυο λόγια για την περιοχή του Πηλίου καθώς είναι μοναδική για τις ομορφιές της όλο το χρόνο. Οι πολλές παραλίες του Πηλίου, που προσελκύουν πλήθος κόσμου κάθε χρόνο, έχουν πεντακάθαρα νερά και όμορφες αμμουδιές ή παραλίες με βότσαλο με απίθανους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς (π.χ. Μυλοπόταμος).  Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα στις πιο κρύες και κυματώδεις παραλίες του Αιγαίου και στις πιο ήρεμες και ζεστές παραλίες του Παγασητικού κόλπου.

Όμορφος δασικός δρόμος στο Πήλιο | www.lightgear.gr Όμορφος δασικός δρόμος στο Πήλιο | www.lightgear.gr

Τα χωριά του Πηλίου είναι σκαρφαλωμένα σε κατάφυτες πλαγιές του βουνού, είναι πανέμορφα, με πολύ καλές υποδομές και καλοσυντηρημένα.  Καλντερίμια περασμένων αιώνων συντηρούνται ακόμα και σήμερα με την πηλιορείτικη πέτρα και είναι πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία να τα περπατήσει κανείς.

Επίσης, το Πήλιο έχει αμέτρητα μονοπάτια (εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πολύ καλά σηματοδοτημένα από εθελοντές και μέλη του υπερδραστήριου ΕΟΣ Βόλου), φαράγγια και βουνοκορφές που μπορεί κανείς να περπατάει για ώρες. Τα μονοπάτια είναι συνήθως καλντερίμια που συνέδεαν παλιότερα δυο χωριά και περνάνε μέσα από κατάφυτα δάση από οξιές, βελανιδιές, πλατάνια και αγριοκαστανιές συνθέτοντας ένα εκπληκτικό μίγμα χλωρίδας.

Παραλιακό χωριό του Πηλίου (πηγή: ethnos.gr) | www.lightgtear.gr Παραλιακό χωριό του Πηλίου (πηγή: ethnos.gr) | www.lightgtear.gr

Πρόγραμμα Εκδρομής

Σάββατο 13 Ιουνίου

Αναχώρηση από Δράμα στις 6 το πρωί για Χάνια Πηλίου.

Στις 12:00 θα ξεκινήσει η ομάδα που έχει αποφασίσει να κάνει την διάσχιση Χάνια –Τσαγκαράδα. Η άφιξη στην Τσαγκαράδα υπολογίζεται περίπου στις 6 το απόγευμα (6 Ώρες Πορείας). Όσοι δεν θέλουν να περπατήσουν μπορούν να πάνε κατευθείαν στην Τσαγκαράδα με το λεωφορείο του ΕΟΣ Δράμας.

Στην Τσαγκαράδα έχει προγραμματιστεί περιήγηση στα παλιά καλντερίμια του χωριού που υπολογίζεται να διαρκέσει 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Το ίδιο απόγευμα θα υπάρχει και η επιλογή πεζοπορίας στο καλντερίμι που οδηγεί από την Νταμούχαρη στον Αη Γιάννη, περνώντας από το Παπά Νερό. Η μικρή αυτή πεζοπορία, που έχει συνεχώς θέα το Αιγαίο, υπολογίζεται να διαρκέσει 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

Διανυκτέρευση στον Άη Γιάννη. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει και βραδινό μπάνιο στην όμορφη παραλία του χωριού.

Κυριακή 14 Ιουνίου

Αναχώρηση στις 9 το πρωί για το χωριό Κισσός. Η ανάβαση είναι 2 ώρες, με αρκετά μεγάλη κλίση. Επίσκεψη στην εκκλησία της Αγ. Μαρίνας (τρίκλητη βασιλική του χτισμένη το 1650 μ.Χ.!), από τις πιο διάσημες εκκλησίες του Πηλίου.

Θα ακολουθήσει πεζοπορία μέχρι τον πανέμορφο καταρράκτη "Τύμπανο" και βουτιά για όσους τολμήσουν να μπουν στα παγωμένα νερά του.

Στη συνέχεια της ημέρας έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη Πορταριά και τέλος στη Μακρινίτσα για τον τελευταίο καφέ της μέρας, με θέα τον Βόλο.

Η επιστροφή στην Δράμα υπολογίζεται γύρω στις 12:00 το βράδυ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στον ΕΟΣ Δράμας.

Αφήστε Σχόλιο