Περπατώντας στο φαράγγι της Σαμαριάς

Με ιδιαίτερη χαρά μάθαμε ότι την Κυριακή 11 Μαΐου, ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης Φαραγγιών διοργανώνει μονοήμερη διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς. Η διοργάνωση αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία για όσους δεν έχουν επισκεφτεί το φαράγγι της Σαμαριάς καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να το διασχίσουν με έμπειρα άτομα που είναι γνώστες του αντικειμένου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, με μήκος 18 χλμ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός από το 1962. Το πλάτος του φαραγγιού κυμαίνεται από 150 μέτρα στο φαρδύτερο σημείο έως 3 μέτρα στο στενότερο. Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο του Ομαλού (υψόμετρο: 1200 μέτρα) και καταλήγει στη θάλασσα, στην Αγία Ρουμέλη. Είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μονοπάτι για Έλληνες και ξένους τουρίστες, το οποίο συντηρείται καλά και είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο.

Διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς | www.lightgear.gr Διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς | www.lightgear.gr

Το μονοπάτι ακολουθεί αρχικά την κοίτη ενός ποταμού κατά μήκος ενός πανέμορφου δάσους με καταπληκτική θέα. Στα μισά του φαραγγιού βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο χωριό με το όνομα "Σαμαριά", από όπου έχει πάρει το όνομά του το φαράγγι ενώ εκεί βρίσκεται μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα, με ωραίες τοιχογραφίες, αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία.

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της εκδρομής είναι το σημείο που ονομάζεται "Σιδερόπορτες", όπου το φαράγγι κλείνει απότομα σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από θεόρατα βράχια ύψους 600 μέτρων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΔΦ η διάσχιση του φαραγγιού υπολογίζεται ότι μπορεί να διαρκέσει από 3,5 έως 7 ώρες, κάτι που συνήθως εξαρτάται από τη συμμετοχή αλλά και τη δυναμικότητα της ομάδας. Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μήκος της γίνεται υπό σκιά, ενώ υπάρχουν πολλές πηγές και σημεία που μπορεί κάνεις να ξεκουραστεί.

Εφοδιάστε λοπόν το σακίδιο σας με νερό, καπέλο, αντηλιακό, μια αλλαξιά ρούχα, φωτογραφική μηχανή και ένα σνακ για να τσιμπήσετε στην διαδρομή. Μπατόν και παπούτσια πεζοπορίας κρίνονται απαραίτητα για να ευχαριστηθείτε την εκδρομή. Μην ξεχάσετε το μαγιό σας και μια πετσέτα για να βουτήξετε στο τέλος στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης, στο Λιβυκό Πέλαγος.

Το κόστος συμμετοχής κατ’ άτομο είναι 42€ για τους ενήλικες και 35€ για τα παιδιά έως 15 ετών. Στο κόστος περιλαμβάνεται η μεταφορά με λεωφορείο στον Ομαλό από το Ηράκλειο, το εισιτήριο εισόδου στο φαράγγι, το εισιτήριο για το καραβάκι από την Αγία Ρουμέλη προς τη Χώρα Σφακίων και η μεταφορά από εκεί στο Ηράκλειο. Σην πεζοπορία μπορούν να λάβουν μέρος όλοι αρκεί να μην έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η αναχώρηση από το Ηράκλειο θα γίνει στις 5:10 το πρωί της Κυριακής, έξω από το ξενοδοχείο Αστόρια, στην πλατεία Ελευθερίας και σύμφωνα με τον ΠΟΔΦ η αναχώρηση θα γίνει χωρίς καθυστέρηση. Η επιστροφή στο Ηράκλειο υπολογίζεται περίπου στις 20:30 το βράδυ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και η εξόφληση είναι απαραίτητα μέχρι τη Πέμπτη 8 Μαΐου.

Αφήστε Σχόλιο