Pétanque ή Boules: Το παιχνίδι των αρχαίων

Το pétanque (ή αλλιώς boules) είναι ένα παιχνίδι με πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε με την παρέα σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σετ pétanque και έναν χώρο με επίπεδο έδαφος διαστάσεων τουλάχιστον 12 x 3 m. Είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί αρκετή δεξιοτεχνία, κάτι που δεν φαίνεται στην αρχή, όταν κάποιος παρατηρεί τους άλλους να παίζουν.

Διαβάστε την ιστορία του παιχνιδιού και στην συνέχεια τους κανόνες και θα διαπιστώσετε ότι το pétanque απαιτεί επιδεξιότητα και φαντασία. Πιθανόν τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι που κάνουν ένα παιχνίδι αθάνατο στο χρόνο.

H ιστορία του παιχνιδιού

Στην αρχαία Ελλάδα από τον 6ο αιώνα π.Χ. υπήρχε το κλασικό παιχνίδι ρίψης νομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από επίπεδες πέτρες και αργότερα από πέτρινους βόλους, με στόχο να φτάνουν όσο το δυνατόν μακρύτερα. Αργότερα οι Ρωμαίοι εμπλούτισαν το παιχνίδι προσθέτοντας και μια μπάλα-στόχο την οποία προσπαθούσαν να πλησιάσουν με τους πέτρινους βόλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή η εκδοχή του παιχνιδιού έφτασε στην Προβηγκία από Ρωμαίους στρατιώτες,  ναυτικούς αλλά και περιπλανώμενους ταξιδιώτες.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι πέτρινες μπάλες αντικαταστάθηκαν από ξύλινες και το παιχνίδι άρχισε να παίζεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στη Νότια Γαλλία γύρω στο 1910 το παιχνίδι εξελίχθηκε στο jeu provençal, τον πρόγονο του σημερινού pétanque.

Σύγχρονη εκδοχή του παιχνιδιού

Το pétanque το συναντάμε σήμερα στη Γαλλία με την ονομασία boules και στην Ιταλία με την ονομασία bacci. Μάλιστα η Παγκόσμια Ομοσπονδία του pétanque πλέον απαριθμεί πάνω από 600.000 μέλη σε 52 χώρες. Παρόλο που δεν αποτελεί ακόμα Ολυμπιακό άθλημα, η συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα του pétanque κάνει συνεχείς προσπάθειες για να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς του 2024!

Το pétanque παίζεται σε ανοιχτό χώρο, πάντα με παρέα! | www.lightgear.gr Το pétanque παίζεται σε ανοιχτό χώρο, πάντα με παρέα! | www.lightgear.gr

Πού παίζεται

Σε ανοιχτό και σχετικά επίπεδο χώρο (π.χ. πάρκο). Οι πολύ σκληρές επιφάνειες από τσιμέντο ή άσφαλτο και οι πολύ μαλακές (άμμος ή γρασίδι) δεν συνιστώνται. Επίσης δεν συνιστώνται οι επιφάνειες από χοντρό και ακανόνιστο χαλίκι.

Ο λόγος που το παιχνίδι αυτό δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας είναι πιθανότατα η έλλειψη κατάλληλων χώρων. Οι ελεύθεροι χώροι είναι ελάχιστοι και όσοι έχουν απομείνει καταπατούνται αυθαίρετα από μηχανές, αυτοκίνητα, τραπεζάκια καφετέριας, σκουπίδια κ.α.

Κανόνες

Το pétanque  παίζεται από 2 ομάδες του ενός, δύο ή τριών ατόμων. Στα μονά και διπλά παιχνίδια κάθε παίκτης έχει 3 μεταλλικές μπάλες, ενώ στο τριπλό κάθε παίκτης χρησιμοποιεί μόνο 2 μπάλες.

Ρίχνουμε κέρμα για να δούμε ποιος θα παίξει πρώτος. Ο πρώτος παίκτης σχεδιάζει έναν κύκλο διαμέτρου 35-50 εκατοστών, μακριά από εμπόδια. Αυτό μπορεί να γίνει με κιμωλία ή με σκοινί ή απλά με ένα ξύλο στο χώμα. Αν θέλετε να είστε 100% ακριβείς θα βρείτε στο εμπόριο έτοιμους πλαστικούς κύκλους σε κόκκινο χρώμα με διάμετρο 50 εκατοστά.

Ο παίκτης στέκεται με τα δύο πόδια μέσα στον κύκλο και πετάει τη μπάλα-στόχο (cochonnet ή bouchon ή jack). Δικαιούται να την πετάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση αρκεί να φτάσει σε απόσταση 6-10 μέτρων από τον κύκλο. Συνήθως ο παίκτης κάθεται σε βαθύ κάθισμα ή είναι αρκετά χαμηλωμένος γιατί αυτό του δίνει καλύτερο έλεγχο στο πέταγμα της μπάλας και στη στόχευση. Επίσης, το πέταγμα της μπάλας γίνεται με ανάποδο spin, για καλύτερο έλεγχο της απόστασης και του σημείου που θα καταλήξει η μπάλα.

Έπειτα ο ίδιος ή άλλος παίκτης από την ίδια ομάδα πάλι μέσα από τον κύκλο θα ρίξει την πρώτη μεταλλική μπάλα με στόχο να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη μπάλα-στόχο. Ακολουθεί ένας παίκτης από την αντίπαλη ομάδα που θα προσπαθήσει να ρίξει τη μεταλλική μπάλα του ακόμα πιο κοντά στο στόχο, ακόμα κι αν χτυπήσει τη μπάλα του αντιπάλου.

Όποιος πλησιάσει περισσότερο τη μπάλα-στόχο κερδίζει πόντο. Τότε η αντίπαλη ομάδα συνεχίζει να ρίχνει μέχρι είτε να κερδίσει πόντο είτε να μείνει χωρίς μπάλες.

Όταν η μία ομάδα έχει ρίξει όλες τις μπάλες της, ξεκινάει να παίζει η δεύτερη ομάδα όλες τις δικές της. Έτσι  ολοκληρώνεται ο γύρος και αθροίζονται οι πόντοι. Κερδίζει το γύρο η ομάδα που έχει την κοντινότερη μπάλα στο στόχο. Επίσης παίρνει έναν πόντο για κάθε μπάλα που βρίσκεται πιο κοντά στο στόχο από την αντίστοιχη του αντιπάλου. Σε κάθε γύρο μόνο μία ομάδα μπορεί να σκοράρει πόντους.

Για να ξεκινήσει νέος γύρος, ένας παίκτης της νικήτριας ομάδας σχεδιάζει νέο κύκλο γύρω από τη μπάλα-στόχο (χωρίς να τη μετακινήσει από τη θέση στην οποία βρίσκεται από τον προηγούμενο γύρο) και την ξαναρίχνει.

Νικήτρια είναι η ομάδα που θα συγκεντρώσει πρώτη 13 πόντους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός γύρων που πρέπει να παιχτεί.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές

Το pétanque είναι ένα παιχνίδι για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Επειδή παίζεται σε ανοιχτό χώρο, αποτελεί ιδανικό μέσο για κοινωνικοποίηση, ενώ παράλληλα παραμένει ανταγωνιστικό. Επιπλέον, αν και βασίζεται σε πολύ απλούς κανόνες, είναι ένα παιχνίδι επιδεξιότητας και τεχνικής με πολύπλοκες στρατηγικές. Το πιο διασκεδαστικό του στοιχείο όμως είναι ότι επιβραβεύει και την πονηριά, αφού επιτρέπει στους παίκτες να «πειράξουν» τις μπάλες του αντιπάλου.

Μάλιστα κάθε ομάδα έχει δύο είδη παικτών: τους pointers που προσπαθούν να πλησιάσουν το στόχο με τη μπάλα τους και τους shooters που προσπαθούν να εκτοξεύσουν μακριά από το στόχο τις μπάλες της αντίπαλης ομάδας. Το καλύτερο χτύπημα (γνωστό ως carreau) είναι εκείνο που πετυχαίνει και τα δύο!

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον και θέλετε να αγοράσετε ένα pétanque ή έχετε φίλους και φίλες που θα τους άρεσε να παίξουν, τότε κάντε μια κοινοποίηση στο Facebook ή στο Twitter!

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο