Πεζοπορία στις Μυκήνες

Ο ΕΟΣ Αχαρνών έχει προγραμματίσει πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή στις Μυκήνες, με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και πεζοπορία μέχρι την Πρόσυμνα. Η εκδρομή έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 15 Μαρτίου και έχει πολύ ενδιαφέρον καθώς συνδυάζει την ιστορία μαζί με την αγάπη για τη φύση και την πεζοπορία. Αξίζει να σας μεταφέρουμε λίγες πληροφορίες για τις Μυκήνες όπως τις διαβάσαμε σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο (Wikipedia, Τ.Ε.Ι. Πειραιά, κ.α.) και θυμηθήκαμε τα σχολικά μας χρόνια.

Περίπου 2 χιλιάδες χρόνια πριν οι Μυκήνες (Μυκήναι ή Μυκήνη) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα ένα ισχυρό στρατιωτικό Ορεφρούριο που κυριαρχούσε σε μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου και της Ν. Ελλάδας.

Οι Μυκήνες ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών βρίσκεται περίπου 90 km νοτιοδυτικά της Αθήνας, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Οι Μυκηναίοι ήρθαν σε στενή επαφή με τους Κρητικούς και επηρεάστηκαν πολύ από το Μινωικό πολιτισμό. Ο Mυκηναϊκός πολιτισμός είναι κυρίως γνωστός από τις Μυκήνες, αν και ανάκτορά τους έχουν ανασκαφεί στην Τίρυνθα και στην Πύλο.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών δεσπόζει η περίφημη Πύλη των Λεόντων, η είσοδος στη μυκηναϊκή ακρόπολη, η οποία φέρει το αρχαιότερο δείγμα μνημειακής γλυπτικής στην Ευρώπη, στο τρίγωνο πάνω από το υπέρθυρο. Είναι κατασκευασμένη πάνω σε ισχυρό τείχος του τέλους του 13ου π.Χ. αι., που λόγω του μεγέθους και της κατασκευής του ονομάζεται κυκλώπειο και περιβάλλει την ακρόπολη.

Η Πύλη Των Λεόντων | www.lightgear.gr Η Πύλη Των Λεόντων | www.lightgear.gr

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διαδρομή ακολουθεί τα ίχνη ενός αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκηνών με το λεκανοπέδιο της Πρόσυμνας. Από εκεί περνούσε η συντομότερη οδός (Κοντοπορεία) που συνέδεε το Άργος με την Κόρινθο. Ο δρόμος περνάει από πολλά σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ερείπια μυκηναϊκού οικισμού στο λόφο Μαστό, θολωτό μυκηναϊκό τάφο, ρωμαϊκά λουτρά, ελληνιστικό πύργο, βυζαντινή εκκλησία).

Ο δρόμος κατασκευάσθηκε περίπου στο 1.300 π.Χ., και η εξαιρετική κατασκευή του δείχνει την μεγάλη σημασία που είχε για τις Μυκήνες η διαμόρφωση μιας οδικής αρτηρίας για τη γρήγορη και άνετη μεταφορά βασικών προϊόντων (κτηνοτροφία, λάδι, κρασί κ.λπ.) από την Πρόσυμνα και τις γύρω περιοχές.

Μυκηναϊκός Δρόμος | www.lightgear.gr Μυκηναϊκός Δρόμος | www.lightgear.gr

Η υψομετρική διαφορά δεν υπερβαίνει τα 800 m, και οι ώρες πορείας είναι περίπου 4.

Βαθμός Δυσκολίας: Α'

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 11 km. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ΕΟΣ Αχαρνών. 

Αφήστε Σχόλιο