
OUR BLOG
Πως να επιλέξετε ένα φορητό ψυγείο κάμπινγκ
Δημοσιεύτηκε στις: 22/03/2022Ένα φορητό ψυγείο κάμπινγκ, είτε αυτό είναι ηλεκτρικό, είτε είναι πιο απλό και λειτουργεί με πάγο ή παγοκυψέλες, μπορεί να βοηθήσει πολύ σε διάφορες περιπτώσεις. Το βλέπουμε συχνά δίπλα από σκηνές κάμπινγκ ή σε πικνικ στη φύση και βέβαια πολύ συχνά το καλοκαίρι στην παραλία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί κάποιος να θέλει να προσθέσει ένα φορητό ψυγείο στα υπόλοιπα είδη κάμπινγκ του. Οι κυριότεροι λόγοι είναι:
- Για να κρατάει δροσερά τα ποτά (νερό, μπύρες, χυμούς κλπ) το καλοκαίρι.
- Αντίστροφα, για να κρατάει ζεστά τα φαγητά σε μια εκδρομή το χειμώνα.
- Για τη μεταφορά και συντήρηση φαγητού σε μια εξόρμηση στη φύση ή σε ένα πικνικ.
- Για τη συντήρηση του γάλατος και του φαγητού του μωρού τους ζεστούς μήνες ή σε μια πολύωρη εκδρομή με το αυτοκίνητο.
- Για τη χρήση σε ένα πάρτυ, σε ένα bbq ή σε μια συγκέντρωση με φίλους, όπου συνήθως γεμίζει με πάγο και μπύρες ή αναψυκτικά.
- Για να αυξήσει το χρόνο παραμονής μιας παρέας σε μια παραλία ή σε ένα πικνικ, αφού όλα τα απαραίτητα φαγητά και ποτά θα βρίσκονται στο ψυγείο.
Γενικά, το φορητό ψυγείο κάμπινγκ μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορες ανάγκες μέσα στη χρονιά και ειδικά αν είστε άνθρωπος που επιδιώκει να απολαμβάνει τις εκδρομές με παρέα: τότε σίγουρα ένα φορητό ψυγείο θα σας αποζημιώσει. Σε όλα μας τα άρθρα "Πως να επιλέξετε" τονίζουμε πάντα ότι πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά θα πρέπει να σκεφτείτε ποια θα είναι η χρήση αλλά και η συχνότητα χρήσης του προϊόντος που θέλετε να αγοράσετε. Έτσι θα αποφύγετε να αγοράσετε κάτι ακριβό που τελικά το χρησιμοποιείτε μια φορά στα 5 χρόνια ή κάτι φτηνό που τελικά το χρησιμοποιείτε 5-6 φορές το χρόνο. Αν επομένως σκέφτεστε "τι ψυγείο να αγοράσω;" για το κάμπινγκ φέτος το καλοκαίρι, τότε ο παρακάτω οδηγός μπορεί να σας φανεί χρήσιμος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φορητών ψυγείων στην αγορά, σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχέδια, όμως οι βασικοί τύποι είναι 4. Ας τους δούμε παρακάτω:
1. Ψυγεία με πάγο ή παγοκυψέλες
Αυτά είναι τα κλασικά ψυγεία κάμπινγκ που μπορεί να είναι κατασκευασμένα από φελιζόλ (μπορείτε να βρείτε πάμφθηνα ψυγεία φελιζόλ ακόμα και σε επαρχιακό μίνι μάρκετ), από πλαστικό ABS , από πολυαιθυλένιο HDPE ή κάποιο άλλο θερμοπλαστικό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι κλασικές τσάντες-ψυγεία που βλέπουμε συνήθως στις παραλίες το καλοκαίρι. Σε αυτά τα ψυγεία η ψύξη προέρχεται από πάγο ή παγοκυψέλες.
Το πλεονέκτημα της παγοκυψέλης είναι ότι κρατάει λίγο παραπάνω χρόνο την ψύξη από τον πάγο και δεν τρέχουν πολλά νερά μέσα στο ψυγείο όταν αυτή αρχίζει και ξεπαγώνει. Αντίθετα, ο πάγος λειώνει και το ψυγείο γεμίζει με νερό. Μια άλλη πρακτική λύση είναι να βάλετε μπουκάλια με παγωμένο νερό μέσα, το οποίο καθώς λιώνει θα σας προμηθεύει και κρύο νερό. Αυτή η ψύξη μπορεί να κρατήσει από μερικές ώρες έως και μερικές μέρες, ανάλογα με:- Πόσο μεγάλο είναι το ψυγείο. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο πολύ αργεί να ζεσταθεί.
- Πόσο συχνά ανοίγετε το ψυγείο. Αν το ανοίγετε κάθε 10 λεπτά, η ψύξη δεν θα κρατήσει παρά μερικές ώρες.
- Πόσο πάγο ή πόσες παγοκυψέλες υπάρχουν μέσα στο ψυγείο. Όσο λιγότερος πάγος, τόσο λιγότερη ψύξη.
- Πόσο κρύα ήταν ήδη τα φαγητά ή τα ποτά όταν τα βάλατε στο ψυγείο. Όσο πιο κρύα ήταν τόσο περισσότερο θα κρατήσει η ψύξη.
- Αν το ψυγείο βρίσκεται στον ήλιο ή στην σκιά, σε ζεστό ή κρύο περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν αφήσετε το ψυγείο στο πορτ-παγκάζ το καλοκαίρι είναι λογικό να μειώσετε πολύ τη διάρκεια ψύξης.
- Τον τρόπο που έχουν τοποθετηθεί τα πράγματα εσωτερικά. Αν έχετε στουμπώσει το μισό ψυγείο του σπιτιού μέσα και δεν υπάρχει λίγος αέρας εσωτερικά, η διάρκεια της ψύξης θα είναι μειωμένη.
- Την ποιότητα κατασκευής του ψυγείου.

2. Ηλεκτρικά ψυγεία (12 / 220 Volt)
Αυτά είναι τα πιο απλά ηλεκτρικά ψυγεία και είναι κατασκευασμένα συνήθως από πλαστικό ABS , από πολυαιθυλένιο HDPE ή κάποιο άλλο θερμοπλαστικό. Σε αυτά τα ψυγεία η ψύξη προέρχεται από μια θερμοηλεκτρική πλάκα η οποία παρουσιάζει ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό (φαινόμενο Peltier): Μόλις διοχετεύσουμε ρεύμα 12V η πλάκα αυτή κρυώνει από τη μια πλευρά και ζεσταίνεται από την άλλη.
Ο σχεδιασμός αυτών των ψυγείων γίνεται έτσι ώστε η κρύα μεριά της πλάκας να είναι εσωτερικά του ψυγείου ενώ η ζεστή πλευρά να είναι εξωτερικά. Υπάρχει ένα μικρό ανεμιστηράκι που υποβοηθάει τη μεταφορά κρύου αέρα προς το εσωτερικό του ψυγείου, ενώ το ίδιο ανεμιστηράκι φροντίζει η ζέστη να φεύγει εκτός ψυγείου. Αν αντιστρέψει κανείς την πολικότητα γίνεται το ανάποδο: ο ζεστός αέρας πηγαίνει μέσα στο ψυγείο και ο κρύος φεύγει εκτός. Έτσι, με ένα απλό διακοπτάκι, μπορούμε να επιλέξουμε αν το περιεχόμενο θέλουμε να κρυώνει ή να ζεσταίνεται. Τα περισσότερα ψυγεία αυτού του τύπου πληρούν τις προδιαγραφές για να ρίξουν τη θερμοκρασία εσωτερικά έως και 25°C βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.Στην πράξη, η θερμοκρασία δύσκολα θα πέσει κάτω από 15-20°C από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα ψυγεία αυτά λειτουργούν συνήθως στα 12V (αναπτήρας αυτοκινήτου) αλλά πολλά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και σε κανονική τάση σπιτιού στα 220V. Αυτό είναι χρήσιμο στο οργανωμένο κάμπινγκ, στο τροχόσπιτο αλλά και στο σπίτι σε συγκεντρώσεις κλπ.
Επίσης, πολλά από αυτά έχουν λειτουργίες Eco/High/Night, ανάλογα τον κατασκευαστή. Αυτό ουσιαστικά μειώνει τις στροφές του ανεμιστήρα με αποτέλεσμα να μειώνεται λίγο ο ρυθμός της ψύξης αλλά και ο θόρυβος (χρήσιμο για το βράδυ στο κάμπινγκ). Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα ψυγεία αυτά δεν αποδίδουν αν δεν χρησιμοποιηθεί πάγος ή παγοκυψέλες. Το ότι είναι ηλεκτρικά δε σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε πάγο ή παγοκυψέλες. Εδώ έχουμε 2 σημαντικές διαφορές όμως:
- Δεν χρειάζεται τόσος πάγος ή τόσες παγοκυψέλες για την ίδια ψύξη
- Ο πάγος ή οι παγοκυψέλες θα λιώσουν πιο αργά όσο το ψυγείο βρίσκεται σε λειτουργία επομένως ο χρόνο ψύξης επιμηκύνεται
3. Ηλεκτρικά ψυγεία compressor (12 / 220 Volt / γκάζι)
Τα ψυγεία compressor είναι μια μικρογραφία ενός σύγχρονου ψυγείου σπιτιού. Είναι και αυτά κατασκευασμένα συνήθως από πλαστικό ABS , από πολυαιθυλένιο HDPE ή κάποιο άλλο θερμοπλαστικό. Μερικά ακριβότερα μοντέλα μπορεί να είναι κατασκευασμένο και από αλουμίνιο. Σε αυτά τα ψυγεία η ψύξη δημιουργείται από ηλεκτρικό συμπιεστή (compressor) ο οποίος καταφέρνει και ρίχνει τη θερμοκρασία ακόμα και στους -18°C. Εκτός αυτού, η ψύξη είναι ταχύτατη: συνήθως αρκούν 30 λεπτά λειτουργίας για να πέσει η θερμοκρασία από τους 30°C στους 0°C.
Τα ψυγεία αυτά δεν απαιτούν πάγο ή παγοκυψέλες με αποτέλεσμα όλος ο χώρος του ψυγείου να είναι εκμεταλλεύσιμος (φυσικά, όλο το σύστημα ψύξης και ο compressor καταλαμβάνουν ήδη ένα μέρος εσωτερικά του ψυγείου, το οποίο δεν φαίνεται). Οι διαφορές των ψυγείων αυτών με τα ηλεκτρικά ψυγεία που αναφέραμε παραπάνω είναι ήδη εμφανείς:- Δεν χρειάζεται πάγος ή παγοκυψέλες για την ψύξη.
- Η θερμοκρασία εσωτερικά του ψυγείου μπορεί να φτάσει ακόμα και τους -18°C.
- Η ψύξη είναι ταχύτατη καθώς αρκούν συνήθως 30 λεπτά λειτουργίας για να πέσει η θερμοκρασία από τους 30°C στους 0°C.
- Η θερμοκρασία ψύξης μπορεί να ρυθμιστεί ακριβώς.

4. Επίλογος
Ελπίζουμε τώρα να είναι όλα λίγο πιο ξεκάθαρα και η επιλογή του σωστού φορητού ψυγείου να γίνει λίγο πιο εύκολη. Τι ψυγείο προτιμάτε εσείς; Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση που θεωρείτε ότι πρέπει να διορθώσουμε; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.
Αφήστε Σχόλιο
Φορητά ψυγεία με συμπιεστή μονής ή διπλής ζώνης
Από: Ευδοκία Γεωργιάδου On 03/11/2023Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα φορητά ψυγεία μονής και διπλής ζώνης. Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός. Ευχαριστώ!!
Απαντήθηκε από: Fykas Spyros On 20/11/2023
Ψυγείο -καμπιγκ
Από: Δημήτρης On 07/05/2023Μια λύση για το ψυγείο σε μέρος που δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα είναι: Ηλιακός συλλέκτης, ρυθμιστής φόρτισης, μπαταρία 12 v ,ανταπτορας αυτοκινήτου σε σύνδεση στη μπαταρία και με το ψυγείο που βγάζει καλώδιο αυτοκινήτου το συνδέουμε στον ανταπτορα.