Το παγούριείναι σχετικά εύκολη αγορά. Επιλέγετε το μέγεθος, το υλικό και ποιό χρώμα σας αρέσει. Όπως σε όλες τις αγορές όμως, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τη χρήση για την οποία το προορίζετε. Το θέλετε για τρέξιμο; για να το έχετε καθημερινά στην τσάντα σας; για το γραφείο; για το ποδήλατο; να το προσθέσετε στα υπόλοιπα είδη camping που έχετε; μήπως ψάχνετε ένα καλό υγιεινό παιδικό παγούρι από καλό πλαστικό χωρίς τοξικές ουσίες; Αν επομένως σκέφτεστε "τι παγούρι να αγοράσω;" είτε για τη δουλειά είτε για μια εκδρομή, τότε ο παρακάτω οδηγός μπορεί να σας φανεί χρήσιμος και να σας κάνει πιο εύκολη την απόφαση.

Για όποια χρήση και αν το θέλετε, το παγούρι καλό είναι να ικανοποιεί τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Να είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας υλικά.  Το νερό μέσα στο παγούρι βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με το υλικό του παγουριού. Αν το υλικό αυτό είναι κακής ποιότητας τότε είναι πολύ πιθανό να περιέχει επιβλαβείς ουσίες. Αυτές μπορεί να διαλυθούν σταδιακά στο νερό και στη συνέχεια να εισέλθουν στον οργανισμό. Οι ουσίες αυτές μπορεί να μην έχουν άμεση αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, λειτουργούν όμως σωρευτικά (ο οργανισμός δεν μπορεί να τις αποβάλλει) και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας μετά από κάποια χρόνια.
  2. Να είναι 100% στεγανό. Αυτό ισχύει για τα παγούρια που παίρνετε μαζί σε εκδρομές και ταξίδια, στο ποδήλατο ή στο τρέξιμο. Ειδικά σε μια μακρινή πεζοπορία θα είναι μεγάλη απογοήτευση αν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσετε ότι το παγούρι σας έχει αναποδογυρίσει μέσα στο σακίδιο και το νερό έχει χυθεί.
  3. Να είναι εύκολο στη χρήση. Το στόμιο ενός παγουριού πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση, με όσο γίνεται λιγότερα κινούμενα μέρη. Λιγότερα κινούμενα μέρη σημαίνει λιγότερες βλάβες. Αποφύγετε τα παγούρια με τα πολλά κλικ-κλακ και προτιμήστε απλά στόμια.
  4. Να έχει το σωστό μέγεθος. Εξαρτάται από τη χρήση. Ένα παγούρι για το ποδήλατο και ένα παιδικό παγούρι έχουν τελείως διαφορετικό μέγεθος. Σκεφτείτε πως θα χρησιμοποιήσετε το παγούρι σας ώστε να επιλέξετε το σωστό μέγεθος.
  5. Να μην ενοχλεί στην αφή ή/και τη γεύση. Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να πίνουν από μεταλλικό παγούρι ή δεν τους αρέσει αν το υλικό κατασκευής δεν είναι λείο στα χέρια τους. Μερικά παγούρια που είναι ηλεκτροστατικά βαμμένα και έχουν κοκκώδη επιφάνεια (powder coated) μπορεί να μην τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστα.

 

1. Χρήση

1.1 Ποδήλατο/Τρέξιμο

Επιλέξτε ένα ελαφρύ πλαστικό παγούρι για το τρέξιμο ή το ποδήλατο. Επειδή είστε συνεχώς σε κίνηση, το στόμιο θα πρέπει να είναι τέτοιο που να μπορείτε να πιείτε εν κινήσει με μια γρήγορη κίνηση του ενός χεριού. Αποφύγετε επομένως τα παγούρια που έχουν βιδωτό στόμιο. Φυσικά το παγούρι θα πρέπει να είναι 100% στεγανό για να μην χύνεται έξω το νερό καθώς κινείστε.

Τα παγούρια OTF της Nalgene αρέσουν πολύ σε ποδηλάτες, είναι πολύ ελαφριά και είναι κατασκευασμένα από πολύ καλής ποιότητας υλικά που δεν περιέχουν BPA.

Τα παγούρια OTF της Nalgene | www.lightgear.gr

Τα παγούρια OTF της Nalgene | www.lightgear.gr

1.2 Εργασία/Γραφείο

Ένα παγούρι νερό για το γραφείο ή την εργασία είναι απαραίτητο για να παραμένετε ενυδατωμένοι σε καθημερινή βάση. Επιλέξτε ένα παγούρι που να χωράει στην τσάντα ή το σακίδιο σας και να είναι πολύ όμορφο ώστε να ζηλέψουν οι συνάδελφοι σας (γιατί όχι;). :-)

Από τα πιο ωραία παγούρια είναι το Klean Kanteen Reflect που είναι πολύ όμορφο αισθητικά και είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας υλικά.

Το όμορφο ανοξείδωτο παγούρι Klean Kanteen Reflect με καπάκι από bamboo | www.lightgear.gr

Το όμορφο ανοξείδωτο παγούρι Klean Kanteen Reflect με καπάκι από bamboo | www.lightgear.gr

1.3 Εκδρομές

Στις εκδρομές το βάρος του εξοπλισμού παίζει σημαντικό ρόλο. Αν πρέπει να κρατήσετε το βάρος του εξοπλισμού σας πολύ χαμηλά τότε επιλέξτε ένα πλαστικό παγούρι.

Βέβαια, η διαφορά βάρους ενός πλαστικού παγουριού 500 ml και ενός ανοξείδωτου 500 ml δεν ξεπερνάει συνήθως τα 100 gr.

Επειδή τα ανοξείδωτα παγούρια έχουν πολλά πλεονεκτήματα (βλ. λίγο παρακάτω) ίσως αξίζει να θυσιάσετε 100 gr για να έχετε ένα καλύτερο παγούρι μαζί σας.

Παγούρι Ανοξείδωτο Nalgene 1100ml | lightgear.gr

Το ανοξείδωτο παγούρι της Nalgene | www.lightgear.gr

1.4 Παιδικά παγούρια

Τα παιδικά παγούρια είναι μικρά σε μέγεθος και δεν ξεπερνάνε συνήθως το μισό λίτρο. Επιλέξτε καλύτερα ένα ανοξείδωτο παγούρι γιατί, πρώτον, είναι πάρα πολύ ανθεκτικό (όσες φορές κι αν πέσει κάτω δεν θα πάθει τίποτα, το πολύ πολύ να βουλιάξει λίγο στο σημείο που θα χτυπηθεί). Κατά δεύτερον, είναι η πιο υγιεινή επιλογή μετά το γυάλινο παγούρι. Τώρα, αν θέλετε πλαστικό επιλέξτε ένα παγούρι χωρίς BPA ή άλλες τοξικές ενώσεις. Πως μπορείτε να το γνωρίζετε αυτό; ο μόνος τρόπος είναι να επιλέξετε κάποια γνωστή εταιρία που ενδιαφέρεται για την ποιότητα των προϊόντων της και τη φήμη της.

Δείτε τα παιδικά παγουράκια της Klean Kanteen και της Nalgene που είναι πολύ όμορφα αισθητικά και είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά.

Επίσης, δείτε το εξαιρετικό γυάλινο παγούρι της SIGG  το οποίο είναι τέλειο για λίγο μεγαλύτερα παιδάκια που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικά με το γυαλί. Το παγούρι αυτό προστατεύεται εξωτερικά με περίβλημα σιλικόνης, για ασφαλή μεταφορά στη τσάντα ή το σακίδιο.

 

2. Υλικό

2.1 Πλαστικό

Τα πλαστικά παγούρια είναι ελαφριά και πολύ οικονομικά. Είναι πολύ ανθεκτικά και διατίθενται σε άπειρα σχέδια και χρώματα. Για αυτούς τους λόγους τα πλαστικά παγούρια είναι τα πιο συνηθισμένα παγούρια που συναντά κανείς. Στα πλαστικά παγούρια συγκαταλέγονται και τα εύκαμπτα παγούρια που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε μια εκδρομή γιατί διπλώνουν σε πολύ μικρές διαστάσεις.

Πλεονεκτήματα:Είναι ελαφριά και πολύ οικονομικά, δεν σπάνε εύκολα και αντέχουν στις καταπονήσεις. Τα περισσότερα είναι τόσο ανθεκτικά που δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και αν το νερό παγώσει στο εσωτερικό τους. Μπορεί να είναι διαφανή για εύκολο έλεγχο της ποσότητας του νερού στο εσωτερικό. Μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Μειονεκτήματα:Το πλαστικό δεν είναι περιβαλλοντικά φιλικό υλικό. Παρόλο που ανακυκλώνεται, η ανακύκλωση του χρειάζεται ενέργεια και καταναλώνει φυσικούς πόρους. Είναι λιγότερο ανθεκτικά από τα ανοξείδωτα. Τα φτηνά πλαστικά παγούρια άγνωστων εταιριών είναι πιθανό  να περιέχουν BPA ή άλλες επιβλαβείς ενώσεις.

Λίγα λόγια για το BPA
Το BPA (ή Δισφαινόλη Α) είναι μια οργανική χημική ένωση που περιέχεται σε πολλά πλαστικά γιατί τους προσδίδει σημαντικές ιδιότητες όπως ανθεκτικότητα, διαφάνεια, ακαμψία και αντοχή στη θερμότητα. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι κάτω από ειδικές συνθήκες (π.χ. υψηλή θερμοκρασία, μεγάλος χρόνος αποθήκευσης νερού/τροφίμου, συνεχής χρήση), η ΒΡΑ μπορεί να εισχωρήσει στο τρόφιμο ή το νερό και εν συνεχεία στον ανθρώπινο οργανισμό επιφέροντας ενδοκρινολογικές διαταραχές.

2.2 Γυαλί

Τα γυάλινα παγούρια είναι τα πιο ασφαλή όλων. Το γυαλί είναι φυσικό προϊόν και ανακυκλώνεται εύκολα χωρίς να μολύνει το περιβάλλον. Στα γυάλινα παγούρια δεν υπάρχει κανένας φόβος να μολυνθεί το νερό από χημικές ουσίες που βρίσκονται στο γυαλί.

Πλεονεκτήματα: Τα γυάλινα παγούρια δεν αλλοιώνουν τη γεύση του νερού ούτε συγκρατούν μυρωδιές. Πλένονται εύκολα και δεν αφήνουν υπολείμματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να διαχυθούν επιβλαβείς ενώσεις στο νερό. Ανακυκλώνονται εύκολα και είναι 100% βιοαποικοδομήσιμα. Μπορεί να είναι διαφανή για εύκολο έλεγχο της ποσότητας του νερού στο εσωτερικό. Μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Μειονεκτήματα:Το γυαλί έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: σπάει εύκολα και δεν είναι ασφαλές στη μεταφορά, καθιστώντας το ακατάλληλο για εκδρομές ή για αθλητικές δραστηριότητες. Ακόμα και αν το προστατέψετε μέσα σε κάποια θήκη, μπορεί εύκολα να σπάσει με τους κραδασμούς του ταξιδιού.

2.3 Αλουμίνιο

Τα παγούρια από αλουμίνιο είναι οικονομικά και πολύ ελαφριά. Επειδή όμως το αλουμίνιο αντιδρά με όξινα υγρά (όπως οι χυμοί φρούτων) έχουν εσωτερικά μια εποξειδική επίστρωση (φιλμ) που το προστατεύει. Η εποξειδική αυτή επίστρωση μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ενώσεις (π.χ. BPA) οι οποίες είναι δυνατό να περάσουν στο νερό σταδιακά με τη χρήση ή αν το παγούρι χτυπηθεί και αποκολληθεί εσωτερικά το εποξειδικό φιλμ. Συνήθως τα παγούρια από αλουμίνιο έχουν στενό λαιμό, κάτι που δυσκολεύει το καθάρισμα ή να βάλετε παγάκια.

Πλεονεκτήματα: Είναι ελαφριά, οικονομικά και ανακυκλώνονται εύκολα.
Μειονεκτήματα:Είναι πιθανό να περιέχουν BPA στην εσωτερική τους επίστρωση. Δεν καθαρίζονται εύκολα. Δεν μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων. Δεν αρέσει σε όλους η αίσθηση να πίνει κανείς από μεταλλικό δοχείο. Μπορεί να λυγίσουν ή να χαλάσει τοπικά η εσωτερική επίστρωση αν το παγούρι πέσει κάτω.

2.4 Ανοξείδωτο ατσάλι

Τα παγούρια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι τα αμέσως πιο υγιεινά μετά τα γυάλινα. Το ανοξείδωτο ατσάλι (συνήθως τύπου 18/8) είναι πολύ ανθεκτικό και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μελέτες που να εντοπίζουν κινδύνους κατά τη χρήση του. Είναι τέλειο για τις εκδρομές και το camping, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατευθείαν πάνω στη φωτιά για βράσιμο νερού.

Επειδή το ατσάλι είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας, τα ανοξείδωτα παγούρια αποκτούν αμέσως τη θερμοκρασία του περιεχόμενου υγρού. Έτσι, αν ρίξετε παγωμένο νερό, το παγούρι θα παγώσει εξωτερικά ενώ αν ρίξετε καυτό νερό, δε θα μπορείτε να το πιάσετε γιατί θα καίει.

Πλεονεκτήματα: Τα ανοξείδωτα παγούρια δεν αλλοιώνουν τη γεύση του νερού ούτε συγκρατούν μυρωδιές. Πλένονται εύκολα και δεν αφήνουν υπολείμματα. Είναι πολύ ανθεκτικά και αντέχουν σε χτυπήματα και καταπονήσεις. Δεν υπάρχει κίνδυνος να διαχυθούν επιβλαβείς ενώσεις στο νερό. Ανακυκλώνονται εύκολα και είναι 100% βιοαποικοδομήσιμα. Μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν πάνω στη φωτιά. Μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Μειονεκτήματα:Είναι λίγο πιο βαριά από τα πλαστικά και αλουμινένια αλλά πιο ελαφριά από τα γυάλινα. Είναι πιο ακριβά. Δεν αρέσει σε όλους η αίσθηση να πίνει κανείς από μεταλλικό δοχείο. Μπορεί να λυγίσουν αν πέσουν κάτω. Θερμαίνονται πολύ το καλοκαίρι ή όταν αφεθούν κάτω από τον ήλιο.

 

3. Μέγεθος

Το μέγεθος ενός παγουριού κυμαίνεται από 250 ml έως και 2 lt. Μεγαλύτερες χωρητικότητες ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία "δοχεία" παρά στην κατηγορία "παγούρια".

Για παιδιά έως 3-4 ετών υπολογίστε ένα παγουράκι 250 - 400 ml, όχι παραπάνω γιατί οι διαστάσεις του θα είναι δύσκολες για τα μικρά χέρια του παιδιού.

Για παιδιά από 4-8 ετών υπολογίστε ένα παγούρι 250 - 600 ml.

Για ενήλικες, ένα παγούρι του 1 lt είναι συνήθως αρκετό και βολεύει σε πλήθος περιπτώσεων. Αν χρειάζεστε ένα οικογενειακό παγούρι για τις εκδρομές σας τότε επιλέξτε ένα μεγαλύτερο παγούρι κοντά στα δύο λίτρα.

 

4. Εμφιαλωμένα νερά

Γιατί να αγοράσει κανείς ένα παγούρι και να το κουβαλάει μαζί του όταν μπορεί να βρει νερό παντού τζάμπα ή με μισό ευρώ;

Το "νερό παντού τζάμπα" δεν ισχύει και πολύ. Πολλές καφετέριες, εστιατόρια και μαγαζιά δε δίνουν νερό εύκολα και απαιτούν την αγορά μπουκαλιού νερού. Επίσης, αρκετός κόσμος υποτιμάει τα 0,50€ που δίνει για ένα μπουκαλάκι νερό θεωρώντας το αμελητέο ποσό. Αν θεωρήσουμε όμως ότι κάποιος αγοράζει 1 μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό την εβδομάδα (γιατί δίψασε στο δρόμο ή στη δουλειά), τότε σε 1 μήνα ξοδεύει 2€ και σε 1 χρόνο σχεδόν 25€.

Και αυτό είναι το πιο συντηρητικό σενάριο: συνήθως είναι παραπάνω από 1 μπουκαλάκι νερού την εβδομάδα, ειδικά το καλοκαίρι. Ένα παγούρι της Nalgene των 750ml
ξεκινάει από 7€ περίπου και θα κρατήσει για χρόνια!

Εκτός αυτού υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, και ειδικά για τις συνθήκες μεταφοράς του. Έχουμε όλοι δει το καλοκαίρι τα φορτηγά γεμάτα εμφιαλωμένο νερό να κάθονται με τις ώρες κάτω από τον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει το μικροβιακό φορτίο του νερού και μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο πλαστικό.

 

5. Επίλογος

Τώρα είναι όλα λίγο πιο ξεκάθαρα και η επιλογή του σωστού παγουριού πιο εύκολη.

Η επιλογή, επομένως, ενός καλού παγουριού είναι και οικονομικά συμφέρουσα λύση αλλά και περιβαλλοντικά πιο σωστή. Αγοράζοντας κανείς ένα παγούρι, μειώνει τα πλαστικά απορρίμματα που τόσο δύσκολα αποικοδομούνται (ή που η ανακύκλωση τους είναι ενεργοβόρα) και δεν πέφτει στην παγίδα των προϊόντων "μιας χρήσης".

Είστε έτοιμοι να επιλέξετε το κατάλληλο παγούρι για εσάς; Αν ναι, τότε κοινοποιήστε το άρθρο στο Facebook  ή στο Twitter και βοηθήστε τις φίλες και τους φίλους σας να επιλέξουν το δικό τους!

Τι παγούρι προτιμάτε εσείς; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.