1. Γενικά

Ένα σακίδιο - μάρσιπος είναι τέλειο για να απολαύσετε τις εκδρομές σας στην ύπαιθρο μαζί με το παιδί. Τα σύγχρονα σακίδια - μάρσιποι είναι πολύ καλά μελετημένα, με εργονομικό σχεδιασμό για την άνεση και ασφάλεια του παιδιού. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι αφήνουν τα χέρια ελεύθερα ώστε η πεζοπορία και οι περισσότερες κινήσεις να γίνονται με μεγάλη άνεση.

Τα σακίδια - μάρσιποι προϋποθέτουν ότι το παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να κάθεται μόνο του χωρίς βοήθεια. Αν δεν είστε σίγουροι για την δυνατότητα του παιδιού να κάτσει όρθιο, ρωτήστε καλύτερα τον παιδίατρο σας. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ελέγξετε είναι το βάρος του παιδιού: τα περισσότερα σακίδια - μάρσιποι είναι σχεδιασμένα να αντέχουν βάρος έως 20 kg. Γενικά, τα περισσότερα σακίδια - μάρσιποι είναι κατάλληλα για ηλικίες από 6 μηνών έως 3 χρονών.

Σακίδιο Μάρσιπος Littlelife Freedom S4 | www.lightgear.gr

 

 

Τα σακίδια - μάρσιποι είναι ιδανικά για ταξίδια, πεζοπορίες αλλά και βόλτες στην πόλη. Εξαιτίας του πρόσθετου βάρους που βρίσκεται στην πλάτη σας, είναι πιο εύκολο να χάσετε την ισορροπία σας σε σαθρά ή απότομα εδάφη. Επομένως, η χρήση ενός τέτοιου σακιδίου - μάρσιπος πρέπει να αποφεύγεται όταν το έδαφος είναι ακατάλληλο ή η δραστηριότητα αρκετά έντονη (π.χ. ορειβασία, σκι, ποδηλασία κ.λπ).

2. Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τα περισσότερα σακίδια - μάρσιποι έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Το βασικότερο που πρέπει να προσέξετε είναι η σωστή εφαρμογή και η δυνατότητα ρύθμισης των ιμάντων και της πλάτης ανάλογα με το μέγεθος του κορμού σας. Η σωστή εφαρμογή θα κάνει τη χρήση του σακιδίου - μάρσιπος ευκολότερη και δεν θα σας κουράσει ιδιαίτερα ακόμα και αν κουβαλάτε πολύ βάρος.

Τα σακίδια - μάρσιποι έχουν συνήθως εξωτερικό σκελετό αλουμινίου που προσδίδει αντοχή και ακαμψία στο σακίδιο, δηλαδή περισσότερη ασφάλεια και αντοχή σε μεγαλύτερο βάρος. Επίσης, τα περισσότερα σακίδια - μάρσιποι διαθέτουν ένα πλαίσιο στήριξης στο κάτω μέρος το οποίο μερικές φορές είναι αναδιπλούμενο για να μην πιάνει χώρο. Το πλαίσιο στήριξης είναι ουσιαστικά μια επέκταση του αλουμινένιου σκελετού που φέρει το σακίδιο - μάρσιπος. Το πλαίσιο στήριξης χρησιμεύει για την ασφαλή στήριξη του σακιδίου - μάρσιπος στο έδαφος κατά την είσοδο του παιδιού.

Σκίαστρο για τα σακίδια μάρσιπος Littlelife | www.lightgear.gr

 

Τις περισσότερες φορές το σακίδιο - μάρσιπος συνοδεύεται από διάφορα αξεσουάρ που αποδεικνύονται χρήσιμα στις εκδρομές. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

1. Κάλυμμα βροχής. Συνήθως είναι αφαιρούμενο ώστε να μαζεύεται εύκολα όταν ο καιρός είναι καλός και διαφανές ώστε να μην μειώνει την ορατότητα του παιδιού.

2. Σκίαστρο. Απαραίτητο αξεσουάρ για την Ελλάδα όπου ο ήλιος είναι πολύ δυνατός το καλοκαίρι. Αφαιρείται εύκολα όταν δεν χρειάζεται.

3. Έξτρα αποθηκευτικός χώρος. Μερικά σακίδια παρέχουν επιπλέον εξοπλισμό αποθήκευσης για τα καθημερινά χρήσιμα αντικείμενα που θα χρειαστεί το παιδί η οι γονείς.

Θήκη για το σακίδιο μάρσιπος Littlelife Ranger S2 | www.lightgear.gr

 

3. Ρυθμίσεις

Αρχικά, ρυθμίστε την πλάτη του σακιδίου - μάρσιπος όπως ακριβώς θα κάνατε και με ένα κανονικό σακίδιο πλάτης. Τοποθετήστε αν θέλετε μερικά βιβλία μέσα ώστε να δείτε πόσο καλά εφαρμόζει πάνω σας με βάρος. Ρυθμίστε το έτσι ώστε ο φαρδύς ιμάντας στο κάτω μέρος του σακιδίου - μάρσιπος να στηρίζεται στο πάνω μέρος των γοφών και όχι στη μέση σας.

Ρυθμίστε την πλάτη του σακιδίου σύμφωνα με το ύψος σας.

Σφίξτε τον ιμάντα στη μέση ώστε περίπου το 80% του βάρους να πέφτει στους γοφούς σας.

Σφίξτε τους ιμάντες ώμου, ώστε να σταθεροποιηθεί το σακίδιο - μάρσιπος και το υπόλοιπο 20% του βάρους να είναι στους ώμους σας.

Ρυθμίστε τον ιμάντα στήθους έτσι ώστε να μην ενοχλεί την αναπνοή σας.

Ρυθμίστε το ύψος του παιδικού καθίσματος, ανάλογα με το ύψος του παιδιού. Πριν τοποθετήσετε το παιδί, χαλαρώστε τους ιμάντες και ανοίξτε το σακίδιο - μάρσιπο για να χωρέσει το παιδί.

Πατήστε με το πόδι σας το πλαίσιο στήριξης του σακιδίου - μάρσιπος ώστε να το σταθεροποιήσετε στο έδαφος. Τοποθετήστε στη συνέχεια το παιδί προσέχοντας να μπουν τα πόδια του στις αντίστοιχες θέσεις.

Μετά την τοποθέτηση του παιδιού σφίξτε όλους τους ιμάντες και τη ζώνη ασφαλείας του παιδιού, προσέχοντας να μην περιορίσετε την άνεση του παιδιού ή τη δική σας. Ανάλογα με το σακίδιο - μάρσιπο που επιλέξετε, οι ιμάντες και τα συστήματα ασφάλισης του παιδιού θα είναι διαφορετικά.

4. Συμβουλές

Η ανύψωση ενός φορτωμένου σακιδίου - μάρσιπος είναι μια δύσκολη υπόθεση, όπως ακριβώς ένα βαρυφορτωμένο σακίδιο. Τις πρώτες φορές είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον άλλον ενήλικα για να το βάλετε στην πλάτη σας.

Μην αφήνετε το παιδί χωρίς επίβλεψη ενήλικα, ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στο σακίδιο - μάρσιπο.

Είναι πιθανό το παιδί να αποκοιμηθεί μέσα στο σακίδιο - μάρσιπο. Ελέγχετε περιστασιακά τη θέση και το επίπεδο άνεσης του παιδιού.

Μην τοποθετείτε το σακίδιο - μάρσιπο σε υπερυψωμένες επιφάνειες όπως καρέκλες, τραπέζια, κ.λπ. όσο σταθερό και αν σας φαίνεται.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί προστατεύεται κατάλληλα από τον αέρα, τον ήλιο και τη βροχή.

Τοποθετήστε μερικά παιχνίδια στο σακίδιο - μάρσιπο τα οποία θα απασχολήσουν το παιδί σε περίπτωση που βαρεθεί ή κουραστεί.

Είναι πολύ πιθανό το παιδί να παίζει με τα μαλλιά σας ή να τα τραβήξει απότομα και να σας τρομάξει. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να φορέσετε καπέλο για να το αποφύγετε.

Σακίδιο Μάρσιπος Littlelife Freedom S4 | www.lightgear.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν το κοινοποιούσατε στους φίλους σας στο Facebook και στο Twitter . Ο λόγος είναι ότι κάποιος από τους φίλους σας ίσως βρει χρήσιμες και ενδιαφέρουσες τις παραπάνω πληροφορίες.

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Σημείωση: Το κείμενο έχει προσαρμοστεί από την ενότητα Expert Advice της REI ( www.rei.com).