Πώς να επιλέξετε κυάλια

Τα κυάλια ενισχύουν την ανθρώπινη όραση και είναι αναντικατάστατα σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα που η ψηφιακή τεχνολογία και τα apps κυριαρχούν παντού. Οι ορειβάτες, οι ομάδες διάσωσης, οι φυσιολάτρες, πολλοί ταξιδιώτες, ναυτικοί, ψαράδες, φίλαθλοι και πολλοί άλλοι έχουν σίγουρα ένα ζευγάρι κυάλια στον εξοπλισμό τους. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά των κυαλιών, τι σημαίνει το καθένα και τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για να προχωρήσετε σε μια σωστή αγορά.

 

1. Μεγεθυντική ικανότητα (magnification)

Η μεγεθυντική ικανότητα σε ένα ζευγάρι κυάλια αναφέρεται στη δυνατότητα των φακών να μεγεθύνουν μια εικόνα σε σχέση με αυτή που θα βλέπατε με γυμνό μάτι. Η μεγεθυντική ικανότητα είναι ο πρώτος αριθμός που βλέπετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά: 8x21, 10x25 κ.λπ. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι κυάλια με χαρακτηριστικά 10x25 έχει μεγεθυντική ικανότητα 10, δηλαδή μπορεί να μεγεθύνει 10 φορές μια εικόνα σε σχέση με το γυμνό μάτι. Ο δεύτερος αριθμός (25) είναι η διάμετρος του αντικειμενικού φακού, χαρακτηριστικό εξίσου σημαντικό που περιγράφεται παρακάτω.

Κυάλια Bushnell Powerview Mid 10x42 | www.lightgear.gr Κυάλια Bushnell Powerview Mid 10x42 | www.lightgear.gr

Όσο μεγαλύτερη είναι η μεγεθυντική ικανότητα, τόσο πιο μακριά μπορείτε να δείτε με τα κυάλια. Καθώς αυξάνει όμως η μεγεθυντική ικανότητα αυξάνει και το τρέμουλο όταν κρατάτε τα κυάλια στα χέρια σας. Σε κυάλια με μεγάλη μεγεθυντική ικανότητα είναι δύσκολο να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο γιατί είναι δύσκολο να τα κρατήσετε σταθερά. Τα μοντέλα αυτά έχουν συνήθως υποδοχή για τρίποδο. Ο εμπειρικός κανόνας λέει ότι κυάλια με μεγαλύτερη μεγεθυντική ικανότητα από 10x είναι δύσκολα στη χρήση χωρίς τρίποδο ή άλλη στήριξη.

Για παράδειγμα, σε μικρά σκάφη όπου το σκαμπανέβασμα είναι μεγάλο αρκούν κυάλια με μεγέθυνση 7x, ενώ σε μεγαλύτερα σκάφη που πλέουν πιο σταθερά είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν κυάλια με μεγέθυνση έως και 10x.

Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η μεγεθυντική ικανότητα τόσο πιο σκοτεινή είναι η εικόνα που λαμβάνετε.

Επομένως, αν θέλετε κυάλια γενικής χρήσης, για τις εκδρομές και για απλή παρατήρηση της φύσης που μεταφέρονται εύκολα πάνω σας, επιλέξτε κυάλια με μεγεθυντική ικανότητα έως 10x.

 

2. Διάμετρος αντικειμενικών φακών (objective)

Οι αντικειμενικοί φακοί στα κυάλια είναι οι εμπρόσθιοι φακοί που είναι πλησιέστερα στο αντικείμενο προς παρατήρηση. Η διάμετρος των αντικειμενικών φακών είναι η διάμετρος του οπτικών στοιχείων (φακών) και είναι σημαντική γιατί καθορίζει τη φωτεινότητα της εικόνας που λαμβάνετε. Μετριέται σε χιλιοστά (mm) και είναι ο δεύτερος αριθμός μετά τη μεγεθυντική ικανότητα που αναφέραμε παραπάνω π.χ. 8x21, 10x25 κ.λπ.

Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος των αντικειμενικών φακών τόσο πιο πολύ φως περνάει μέσα στα κυάλια και τόσο πιο φωτεινή είναι η εικόνα. Διπλασιάζοντας τη διάμετρο των αντικειμενικών φακών, τετραπλασιάζεται περίπου η ποσότητα του εισερχόμενου φωτός. Η διάμετρος του φακού καθορίζει επομένως την ποιότητα, τη φωτεινότητα και τη διαύγεια της τελικής εικόνας.

Οι φίλοι της αστρονομίας που χρειάζεται να κάνουν νυχτερινή παρακολούθηση, θα πρέπει να επιλέξουν κυάλια με διάμετρο 50 mm και πάνω. Τα περισσότερα ουράνια σώματα είναι δύσκολα να παρατηρηθούν, όχι επειδή είναι μικρά και χρειάζονται περισσότερη μεγεθυντική ικανότητα, αλλά γιατί είναι αμυδρά και απαιτούν μεγαλύτερη διάμετρο αντικειμενικών φακών.

 

3. Οπτικό πεδίο (field of view)

Το οπτικό πεδίο είναι το πλάτος της περιοχής (σε m) που βλέπετε στην τελική εικόνα η οποία απέχει 1000 m μακριά.

Για παράδειγμα, τα κυάλια Silva Pocket 8x21 έχουν οπτικό πεδίο 122 m. Δηλαδή, σε ένα αντικείμενο (π.χ. ένα ψηλό δέντρο) που απέχει 1000 m, αν μετρήσετε την πραγματική διάμετρο της εικόνας που βλέπετε μέσα από τα κυάλια αυτή θα είναι 122 m.

Οπτικό Πεδίο (πηγή: www.nikon.com) | www.lightgear.gr Οπτικό Πεδίο (πηγή: www.nikon.com) | www.lightgear.gr

Είναι λογικό ότι το οπτικό πεδίο μικραίνει όσο αυξάνεται η μεγέθυνση. Για αυτό το λόγο σε κυάλια με μεγάλη μεγεθυντική ικανότητα, το οπτικό πεδίο είναι πιο μικρό και είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε το αντικείμενο που θέλετε.

 

4. Κόρη εξόδου (exit pupil)

Η κόρη εξόδου είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό και προκύπτει από τη διαίρεση της διαμέτρου των αντικειμενικών φακών δια τη μεγεθυντική ικανότητα. Για παράδειγμα, σε κυάλια 7x35, διαιρούμε το 35 δια του 7 και το πηλίκο 5 mm είναι η κόρη εξόδου. Η κόρη εξόδου είναι μια ένδειξη της φωτεινότητας της τελικής εικόνας και όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο φωτεινή η εικόνα.

 

5. Προσάρτηση ματιού (eye relief)

Είναι η απόσταση (σε mm) από τον προσοφθάλμιο φακό στην οποία το μάτι του χρήστη βλέπει το μέγιστο οπτικό πεδίο. Αν το μάτι μετακινηθεί μακρύτερα από την απόσταση αυτή, το οπτικό πεδίο που θα δει θα είναι μικρότερο. Γενικά όσο πιο μεγάλη είναι η μεγεθυντική ικανότητα και το οπτικό πεδίο, τόσο μικρότερη είναι η προσάρτηση ματιού ενώ η μεγαλύτερη προσάρτηση ματιού διευκολύνει όσους φοράνε γυαλιά.

 

6. Μερικές Συμβουλές

1. Για κυάλια γενικής χρήσης επιλέξτε κυάλια με μεγεθυντική ικανότητα από 7x εως και 10x. Kάτω από 7x η μεγέθυνση δεν είναι αξιόλογη και πάνω από 10x είναι δύσκολο να παραμένουν σταθερά στα χέρια σας.
2. Επιλέξτε κυάλια με διάμετρο αντικειμενικών φακών μεγαλύτερη από 20 mm. Μικρότερη διάμετρος αντικειμενικών φακών είναι περισσότερο κατάλληλη για παιδικά κυάλια και παιχνίδια.
3. Προτιμήστε γνωστές εταιρίες του χώρου και όχι κάποια οικονομική no-name. Μόνο οι γνωστές εταιρίες έχουν την τεχνολογία και τις εγκαταστάσεις για να κατασκευάσουν κυάλια άριστης ποιότητας κατασκευής, με τέλεια ευθυγραμμισμένους φακούς και υψηλή ευκρίνεια στην τελική εικόνα.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον παρακαλούμε πολύ κοινοποιήστε το στους φίλους σας στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+, γιατί είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους φίλους ή τις φίλες σας να βρει χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες. Διαβάστε επίσης και τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στο www.ortsa.gr και στο www.photo.gr (του γνωστού περιοδικού Φωτογράφος) από όπου πήραμε και εμείς πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

10 thoughts on “Πώς να επιλέξετε κυάλια”

Αφήστε Σχόλιο