Τα κιάλια ενισχύουν την ανθρώπινη όραση και είναι αναντικατάστατα σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα που η ψηφιακή τεχνολογία και τα apps κυριαρχούν παντού. Δεν είναι κάτι που λειτουργεί με μπαταρίες, ούτε χρειάζεται φόρτιση ή update, επομένως μπορεί να λειτουργεί πάντα, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Οι ορειβάτες, οι ομάδες διάσωσης, οι φίλοι της πεζοπορίας και του camping, οι φυσιολάτρες, πολλοί ταξιδιώτες, ναυτικοί, ψαράδες, φίλαθλοι και πολλοί άλλοι έχουν σίγουρα ένα ζευγάρι κιάλια στον εξοπλισμό τους. Αν επομένως σκέφτεστε "τι κυάλια να αγοράσω;" τότε ο παρακάτω οδηγός μπορεί να σας φανεί χρήσιμος αφού έχουμε προσπαθήσει να εξηγήσουμε τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά των κυαλιών, τι σημαίνει το καθένα και τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για να προχωρήσετε σε μια σωστή αγορά.

 

1. Μεγεθυντική ικανότητα (magnification)

Η μεγεθυντική ικανότητα σε ένα ζευγάρι κιάλια αναφέρεται στη δυνατότητα των φακών να μεγεθύνουν μια εικόνα σε σχέση με αυτή που θα βλέπατε με γυμνό μάτι. Η μεγεθυντική ικανότητα είναι ο πρώτος αριθμός που βλέπετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά: 8x21, 10x25 κ.λπ. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι κιάλια με χαρακτηριστικά 10x25 έχει μεγεθυντική ικανότητα 10, δηλαδή μπορεί να μεγεθύνει 10 φορές μια εικόνα σε σχέση με το γυμνό μάτι. Ο δεύτερος αριθμός (25) είναι η διάμετρος του αντικειμενικού φακού, χαρακτηριστικό εξίσου σημαντικό που περιγράφεται παρακάτω.

Κιάλια Origin Outdoors Tour View 10x25 | lightgear.gr

Κιάλια Origin Outdoors Tour View 10x25 | lightgear.gr

Όσο μεγαλύτερη είναι η μεγεθυντική ικανότητα, τόσο πιο μακριά μπορείτε να δείτε με τα κιάλια. Καθώς αυξάνει όμως η μεγεθυντική ικανότητα αυξάνει και το τρέμουλο όταν κρατάτε τα κιάλια στα χέρια σας. Σε κιάλια με μεγάλη μεγεθυντική ικανότητα είναι δύσκολο να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο γιατί είναι δύσκολο να τα κρατήσετε σταθερά. Τα μοντέλα αυτά έχουν συνήθως υποδοχή για τρίποδο. Ο εμπειρικός κανόνας λέει ότι κιάλια με μεγαλύτερη μεγεθυντική ικανότητα από 10x είναι δύσκολα στη χρήση χωρίς τρίποδο ή άλλη στήριξη.

Για παράδειγμα, σε μικρά σκάφη όπου το σκαμπανέβασμα είναι μεγάλο αρκούν κιάλια με μεγέθυνση 7x, ενώ σε μεγαλύτερα σκάφη που πλέουν πιο σταθερά είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν κιάλια με μεγέθυνση έως και 10x.

Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η μεγεθυντική ικανότητα τόσο πιο σκοτεινή είναι η εικόνα που λαμβάνετε.

Επομένως, αν θέλετε κιάλια γενικής χρήσης, για τις εκδρομές και για απλή παρατήρηση της φύσης που μεταφέρονται εύκολα πάνω σας, επιλέξτε κιάλια με μεγεθυντική ικανότητα έως 10x.

 

2. Διάμετρος αντικειμενικών φακών (objective)

Οι αντικειμενικοί φακοί στα κιάλια είναι οι εμπρόσθιοι φακοί που είναι πλησιέστερα στο αντικείμενο προς παρατήρηση. Η διάμετρος των αντικειμενικών φακών είναι η διάμετρος του οπτικών στοιχείων (φακών) και είναι σημαντική γιατί καθορίζει τη φωτεινότητα της εικόνας που λαμβάνετε. Μετριέται σε χιλιοστά (mm) και είναι ο δεύτερος αριθμός μετά τη μεγεθυντική ικανότητα που αναφέραμε παραπάνω π.χ. 8x21, 10x25 κ.λπ.

Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος των αντικειμενικών φακών τόσο πιο πολύ φως περνάει μέσα στα κιάλια και τόσο πιο φωτεινή είναι η εικόνα. Διπλασιάζοντας τη διάμετρο των αντικειμενικών φακών, τετραπλασιάζεται περίπου η ποσότητα του εισερχόμενου φωτός. Η διάμετρος του φακού καθορίζει επομένως την ποιότητα, τη φωτεινότητα και τη διαύγεια της τελικής εικόνας.

Οι φίλοι της αστρονομίας που χρειάζεται να κάνουν νυχτερινή παρακολούθηση, θα πρέπει να επιλέξουν κιάλια με διάμετρο 50 mm και πάνω. Τα περισσότερα ουράνια σώματα είναι δύσκολα να παρατηρηθούν, όχι επειδή είναι μικρά και χρειάζονται περισσότερη μεγεθυντική ικανότητα, αλλά γιατί είναι αμυδρά και απαιτούν μεγαλύτερη διάμετρο αντικειμενικών φακών.

 

3. Οπτικό πεδίο (field of view)

Το οπτικό πεδίο είναι το πλάτος της περιοχής (σε m) που βλέπετε στην τελική εικόνα η οποία απέχει 1000 m μακριά.

Για παράδειγμα, τα κιάλια Silva Pocket 8x21 έχουν οπτικό πεδίο 122 m. Δηλαδή, σε ένα αντικείμενο (π.χ. ένα ψηλό δέντρο) που απέχει 1000 m, αν μετρήσετε την πραγματική διάμετρο της εικόνας που βλέπετε μέσα από τα κιάλια αυτή θα είναι 122 m.

Οπτικό Πεδίο (πηγή: nikon.com) | lightgear.gr

Οπτικό Πεδίο (πηγή: nikon.com) | lightgear.gr

Είναι λογικό ότι το οπτικό πεδίο μικραίνει όσο αυξάνεται η μεγέθυνση. Για αυτό το λόγο σε κιάλια με μεγάλη μεγεθυντική ικανότητα, το οπτικό πεδίο είναι πιο μικρό και είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε το αντικείμενο που θέλετε.

 

4. Κόρη εξόδου (exit pupil)

Η κόρη εξόδου είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό και προκύπτει από τη διαίρεση της διαμέτρου των αντικειμενικών φακών δια τη μεγεθυντική ικανότητα. Για παράδειγμα, σε κιάλια 7x35, διαιρούμε το 35 δια του 7 και το πηλίκο 5 mm είναι η κόρη εξόδου. Η κόρη εξόδου είναι μια ένδειξη της φωτεινότητας της τελικής εικόνας και όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο φωτεινή η εικόνα.

 

5. Προσάρτηση ματιού (eye relief)

Είναι η απόσταση (σε mm) από τον προσοφθάλμιο φακό στην οποία το μάτι του χρήστη βλέπει το μέγιστο οπτικό πεδίο. Αν το μάτι μετακινηθεί μακρύτερα από την απόσταση αυτή, το οπτικό πεδίο που θα δει θα είναι μικρότερο. Γενικά όσο πιο μεγάλη είναι η μεγεθυντική ικανότητα και το οπτικό πεδίο, τόσο μικρότερη είναι η προσάρτηση ματιού ενώ η μεγαλύτερη προσάρτηση ματιού διευκολύνει όσους φοράνε γυαλιά.

 

6. Μερικές Συμβουλές

1. Για κιάλια γενικής χρήσης επιλέξτε κιάλια με μεγεθυντική ικανότητα από 7x εως και 10x. Kάτω από 7x η μεγέθυνση δεν είναι αξιόλογη και πάνω από 10x είναι δύσκολο να παραμένουν σταθερά στα χέρια σας.
2. Επιλέξτε κιάλια με διάμετρο αντικειμενικών φακών μεγαλύτερη από 20 mm. Μικρότερη διάμετρος αντικειμενικών φακών είναι περισσότερο κατάλληλη για παιδικά κιάλια και παιχνίδια.
3. Προτιμήστε γνωστές εταιρίες του χώρου και όχι κάποια οικονομική no-name. Μόνο οι γνωστές εταιρίες έχουν την τεχνολογία και τις εγκαταστάσεις για να κατασκευάσουν κιάλια άριστης ποιότητας κατασκευής, με τέλεια ευθυγραμμισμένους φακούς και υψηλή ευκρίνεια στην τελική εικόνα.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον παρακαλούμε πολύ κοινοποιήστε το στους φίλους σας στο Facebook  ή στο Twitter , γιατί είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους φίλους ή τις φίλες σας να βρει χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες. Διαβάστε επίσης και τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στο www.ortsa.gr και στο www.photo.gr (του γνωστού περιοδικού Φωτογράφος) από όπου μάθαμε και εμείς πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.