Από τις μεγαλύτερες απολαύσεις μιας εκδρομής ή των καλοκαιρινών διακοπών είναι η μεσημεριανή σιέστα σε μια αιώρα. Το ελαφρύ λίκνισμα της αιώρας, ο ίσκιος από τα δέντρα και το ελαφρό αεράκι δημιουργούν τις πιο ευχάριστες συνθήκες για να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο, να σερφάρετε με το κινητό σας ή απλά να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε.

Οι αιώρες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς στη χώρα μας, ίσως από τα πιο αγαπημένα είδη camping, γιατί οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη χρήση τους για πολλούς μήνες το χρόνο. Πολλές από αυτές πλέον έχουν ενσωματωμένες κουνουπιέρες που προστατεύουν από τις ενοχλητικές μύγες και τα κουνούπια. Με την ευκαιρία, διαβάστε έναν απλό και πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να φτιάξετε μια παγίδα για τα κουνούπια για το μπαλκόνι, τον κήπο και το camping.

Πολλοί κατασκηνωτές πλέον επιλέγουν μόνο μια αιώρα για να κοιμηθούν και αποφεύγουν έτσι να κουβαλάνε μαζί τους σκηνή camping και υπόστρωμα. Υπάρχει αρκετός κόσμος που ισχυρίζεται ότι κάνει καλύτερο ύπνο σε μια αιώρα απ'ότι σε ένα φουσκωτό στρώμα μέσα σε μια σκηνή. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το λίκνισμα σε αιώρα ή σε κούνια οδηγεί σε καλύτερο και πιο βαθύ ύπνο.

Έτσι, με μια ελαφριά αιώρα και λίγο μόνο βάρος παραπάνω στο εξοπλισμό σας, μπορείτε να χαρείτε ακόμα περισσότερο τις εκδρομές σας.

Αν επομένως σκέφτεστε "τι αιώρα να αγοράσω;" φέτος το καλοκαίρι, τότε ο παρακάτω οδηγός μπορεί να σας φανεί χρήσιμος.

1. Βασικά χαρακτηριστικά αιώρων

1.1 Διαστάσεις αιώρας

Οι αιώρες ποικίλουν σε μήκη και πλάτη. Σκεφτείτε αν θέλετε να αγοράσετε μια φαρδιά αιώρα 2 ατόμων ή μια πιο στενή για 1 μόνο άτομο. Οι μονές αιώρες έχουν πλάτη από 100 cm έως 140 cm περίπου, ενώ οι διπλές αιώρες έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 140 cm συνήθως. Αν είστε ψηλό άτομο, ελέγξτε το μήκος της αιώρας ώστε να είναι τουλάχιστον 20 cm μεγαλύτερο από το ύψος σας.

1.2 Βάρος αντοχής αιώρας

Το βάρος αντοχής μια αιώρας ποικίλει συνήθως από τα 80 kg έως τα 200 kg ( Amazonas Moskito Traveller Extreme ). Το βάρος αυτό είναι το στατικό βάρος αντοχής όταν κάποιος είναι σχετικά ακίνητος μέσα στην αιώρα. Αν αρχίσετε να ταλαντώνεστε έντονα μέσα στην αιώρα ή αν ασκείτε απότομα δυνάμεις, τότε η αντοχή της αιώρας μειώνεται.

1.3 Υλικό κατασκευής αιώρας

Οι αιώρες κατασκευάζονται συνήθως από συνθετικά υλικά (πολυεστερικά ή νάιλον) τα οποία έχουν υψηλή αντοχή και διάρκεια ζωής. Η σειρά Traveller της Amazonas είναι κατασκευασμένη από ύφασμα Ripstop, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και αν σκιστεί, το σκίσιμο δεν προχωράει παραπέρα στο ύφασμα. Υπάρχουν επίσης αιώρες κατασκευασμένες 100% από βαμβάκι (πχ η διπλή αιώρα Amazonas Colombiana ) αλλά έχετε υπόψη σας ότι είναι αρκετά πιο βαριές και δεν στεγνώνουν εύκολα αν βραχούν.

Τέλος, υπάρχουν και οι κλασικές διχτυωτές αιώρες που όμως δεν είναι τόσο άνετες αν δεν μπει κάποιο προστατευτικό ανάμεσα στην αιώρα και το σώμα (συνήθως μια χοντρή πετσέτα ή ένα στρωματάκι).

1.4 Αιώρες με ξύλο ή χωρίς ξύλο

Οι αιώρες που έχουν ξύλο στα άκρα τους (μπάρα) παραμένουν συνεχώς ανοιχτές και είναι πιο εύκολο να ξαπλώσει κάνεις πάνω τους. Επίσης είναι πιο όμορφες αισθητικά και για αυτό τις βλέπει κανείς συχνότερα σε κήπους. Είναι όμως πιο εύκολο να "τουμπάρει" κανείς αν κάτσει λίγο απρόσεκτα. Τέλος, είναι πιο βαριές και δεν ενδείκνυνται για εκδρομές όπου το βάρος του εξοπλισμού πρέπει να κρατηθεί χαμηλά.

 

Αιώρα Amazonas Tobago | www.lightgear.gr

 

Αιώρα Amazonas Tobago | www.lightgear.gr

 

1.5 Αιώρες με κουνουπιέρα

Πλέον, αρκετές αιώρες έχουν ενσωματωμένες κουνουπιέρες που κρατάνε μακριά τις μύγες και τα κουνούπια. Οι κουνουπιέρες στερεώνονται πάνω από την αιώρα με ένα λεπτό σκοινί που πιάνει στα άκρα της αιώρας. Έτσι το πλέγμα της κουνουπιέρας δεν εμποδίζει και μπορείτε να διαβάσετε ή να κοιμηθείτε άνετα.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικά σε περίπτωση ταξιδιού σε τροπικές περιοχές, υπάρχουν και αιώρες που διαθέτουν κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοαπωθητικό. Έτσι τα κουνούπια δεν πλησιάζουν καν το πλέγμα της κουνουπιέρας.

 

Αιώρα με ενσωματωμένη κουνουπιέρα (Amazonas Moskito Traveller Extreme) | www.lightgear.gr

Αιώρα με ενσωματωμένη κουνουπιέρα ( Amazonas Moskito Traveller Extreme ) | www.lightgear.gr

 

1.6 Αξεσουάρ στερέωσης αιώρας

Η πιο απλή και εγκατάσταση είναι με 2 σκοινιά (με διάμετρο τουλάχιστον 8 mm και μήκους 2 m το καθένα) και με τη χρήση 1-2 αξιόπιστων ναυτικών κόμπων. Γιατί ναυτικών; για να λύνονται εύκολα ακόμα και μετά από 2 εβδομάδες που έχετε "λιώσει" στο camping και τα σκοινιά έχουν σφίξει.

 

Απλός αλλά ασφαλής κόμπος στερέωσης μια αιώρας | www.lightgear.gr

Απλός αλλά ασφαλής κόμπος στερέωσης μια αιώρας | www.lightgear.gr

 

Για περισσότερη ευκολία μπορείτε να προμηθευτείτε 2 ειδικά carabiner για αιώρες που διευκολύνουν στο στήσιμο και δεν απαιτούν να γνωρίζετε κόμπους.

 

Χρήση carabiner για στερέωση αιώρας | www.lightgear.gr

Χρήση carabiner για στερέωση αιώρας | www.lightgear.gr

 

Εγκαταστήστε την αιώρα σας ανάμεσα σε δύο δέντρα φροντίζοντας η γωνία των σκοινιών με αυτά να είναι περίπου 30°. Αυτή θεωρείται η βέλτιστη γωνία εγκατάστασης μιας αιώρας.

 

Ρίξτε επίσης μια ματιά στα ειδικά αξεσουάρ στερέωσης και εγκατάστασης αιώρων

2. Πλεονεκτήματα Αιώρας

2.1 Εύκολη επιλογή χώρου

Η αιώρα μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα αρκεί να υπάρχουν δέντρα. Για παράδειγμα, κατά μήκος του πανέμορφου μονοπατιού Menalon Trail ,γύρω από την όμορφη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα, τα δέντρα είναι τόσα πολλά που η αιώρα αποδεικνύεται ιδανικό μέσο ξεκούρασης και ύπνου.

Αντίθετα, στα γραφικά ξερονήσια των Κυκλάδων τα δέντρα είναι περιζήτητα και είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος για μια αιώρα. Εκτός αυτού, τα δέντρα συνήθως εξυπηρετούν αρκετά άτομα με τη σκιά τους και δεν είναι σωστό να πάει κάποιος να στήσει μια αιώρα όταν υπάρχει πολύς κόσμος που έχει ανάγκη τη φυσική σκιά των δέντρων.

Επομένως, ανάλογα με το μέρος που θα πάτε, καλό είναι να σκεφτείτε εξαρχής αν αξίζει ή όχι να πάρετε μαζί την αιώρα σας. Συνήθως αξίζει.

2.2 Ταχύτητα στησίματος

Μετά από 2-3 φορές θα μάθετε να στήνετε την αιώρα σας ταχύτατα. Έτσι, ακόμα και αν φτάσετε στον προορισμό σας βράδυ, είναι πολύ πιο εύκολο να στήσετε μια αιώρα απ'ότι μια σκηνή. Η σκηνή χρειάζεται επίπεδο έδαφος, καθάρισμα από πέτρες, αγκάθια, κλαδιά, σκουπιδάκια κ.λπ. Αντίθετα, μια αιώρα είναι ανεξάρτητη της κλίσης και της ποιότητας του εδάφους και στήνεται πολύ πιο γρήγορα. Ειδικά το καλοκαίρι, που δεν υπάρχει φόβος χαμηλών θερμοκρασιών, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Η μεγάλη ταχύτητα στησίματος μιας αιώρας προσφέρει επομένως μεγάλη ευελιξία σε μια εκδρομή και μπορεί να χρησιμεύσει ως backup "κρεβάτι" σε περίπτωση που δεν μπορεί να στηθεί σκηνή.

2.3 Χαμηλό βάρος

Οι αιώρες που είναι σχεδιασμένες για εκδρομές ζυγίζουν συνήθως λιγότερο από 400 gr και το ύφασμα τους είναι συνθετικό (μπορεί να το δείτε στην αγορά και ως silk ή parachute silk). Οι πιο βαριές αιώρες (συνήθως οι βαμβακερές) είναι περισσότερο κατάλληλες για τον κήπο ή το μπαλκόνι.

Σε σύγκριση με μια σκηνή camping και ένα υπόστρωμα που μπορεί να ζυγίζουν συνολικά 3 kg, η αιώρα (μαζί με τα απαραίτητα σκοινιά) είναι τουλάχιστον 5 φορές πιο ελαφριά.

2.4 Δροσερή το καλοκαίρι

Η αιώρα είναι πιο δροσερή από μια σκηνή το καλοκαίρι, αφού μια σκηνή μπορεί να "βράζει" ακόμα και στη σκιά. Διαλέξτε μόνο μια αιώρα με κουνουπιέρα για να μη σας ενοχλούν τα έντομα και τα κουνούπια και στήστε την σε σημείο με το μεγαλύτερο δυνατό ίσκιο.

2.5 Προστασία από το έδαφος

Η αιώρα βρίσκεται τουλάχιστον 30 cm από το έδαφος, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται αν βραχεί το έδαφος ή αν πλημμυρίσει το διπλανό ρυάκι και τα νερά έρθουν προς το μέρος σας. Επίσης, παρέχει προστασία από εκείνα τα ενοχλητικά έρποντα ζώα που τριγυρίζουν στο έδαφος και χώνονται εκεί που δεν πρέπει (π.χ. παπούτσια, σκηνή camping). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι σκορπιοί στις αμμώδεις παραλίες.

3. Μειονεκτήματα Αιώρας

3.1 Περιορισμένος χώρος

Στην αιώρα ο χώρος είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει η ευχέρεια κινήσεων που έχει κανείς μέσα σε μια σκηνή camping. Επιπλέον, η αιώρα εξυπηρετεί μόνο ένα άτομο για ύπνο και όχι δυο. Είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθούν άνετα 2 άτομα σε μια αιώρα για πολλές ώρες (εκτός κι αν πρόκειται για μωρά αλλά και αυτό πάλι είναι αμφίβολο).

3.2 Περιορισμένη άνεση ("πω πω πιάστηκα!")

Ο περισσότερος κόσμος δεν βολεύεται σε μια αιώρα για περισσότερο από 2-3 ώρες. Κάποια στιγμή πιάνεται και θέλει να σηκωθεί. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που ισχυρίζονται ότι η αιώρα είναι εξίσου άνετη αν ξαπλώσει κανείς σωστά (το "σωστά" στην αιώρα σημαίνει διαγωνίως και όχι ίσια). Άτομα με προβλήματα στη μέση ή τις αρθρώσεις δηλώνουν μια μικρή ανακούφιση όταν ξαπλώνουν σε μια αιώρα (πηγή: Wikipedia )

Επομένως, την επόμενη φορά που θα ξαπλώσετε σε μια αιώρα ξαπλώστε διαγώνια και όχι ίσια!

 

Κοιμηθείτε στη διαγώνιο | www.lightgear.gr

Κοιμηθείτε στη διαγώνιο | www.lightgear.gr

 

3.3 Ελλιπής μόνωση

Όταν κάνει κρύο, η αιώρα χρειάζεται κάποιου είδους μόνωση στο κάτω μέρος της, αλλιώς η πλάτη σας μένει εκτεθειμένη στο κρύο. Ένα φουσκωτό στρωματάκι πάνω στην αιώρα δεν αποτελεί και την καλύτερη λύση, γιατί συμπιέζεται πολύ και μειώνονται οι μονωτικές του ιδιότητες.

Η καλύτερη λύση είναι να μπει μόνωση εξωτερικά της αιώρας, όπως για παράδειγμα ένας ανοιχτός υπνόσακος που θα αγκαλιάζει όλη την αιώρα, μειώνοντας τις θερμικές απώλειες και προστατεύοντας από τον άνεμο. Αυτή είναι μια λύση που επιλέγουν οι φίλοι του υπέρ-ελαφριού εξοπλισμού, αποφεύγοντας έτσι να κουβαλάνε μαζί τους σκηνή camping και υπόστρωμα. Χρειάζεται μόνο μια τέντα (tarp) πάνω από την αιώρα για προστασία από τη βροχή και τον άνεμο.

Οι αλουμινοκουβέρτες επιβίωσης είναι επίσης χρήσιμες γιατί αντανακλούν τη ζέστη πίσω στο σώμα και μειώνουν τις απώλειες θερμότητας. Είναι επίσης πολύ ελαφριές και δεν επιβαρύνουν το βάρος του συνολικού εξοπλισμού.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα βασικά χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αιώρων. Είναι σαφές ότι παρέχουν αρκετά πλεονεκτήματα και η χρήση τους γενικά είναι πολύ ευχάριστη.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα μια αιώρα σε εκδρομή, είναι καιρός να το κάνετε!

Τι αιώρα χρησιμοποιείτε εσείς; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.