Εκτός από ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, ρουχαλάκια με προστασία UV και το απαραίτητο αντηλιακό, οι γονείς γνωρίζουν πλέον ότι πρέπει να προστατεύουν και τα μάτια των παιδιών τους και με ένα ζευγάρι παιδικών γυαλιών ηλίου.

Ο ήλιος εκπέμπει ακτίνες φωτός που είναι ταυτόχρονα ευεργετικές αλλά και επικίνδυνες. Αυτές είναι γνωστές ως υπεριώδεις ακτίνες (UV). Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου χωρίζονται σε 3 τύπους: στην ακτινοβολία UVA, στην ακτινοβολία UVB και στην ακτινοβολία UVC.

Οι ακτίνες UVA είναι η πιο κοινή μορφή έκθεσης στον ήλιο. Οι ακτίνες UVB είναι λιγότερες αλλά είναι πιο έντονες. Οι ακτίνες UVC είναι οι χειρότερες. Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των ακτίνων UVC απορροφάται από την ταλαιπωρημένη (από τον άνθρωπο)  στιβάδα του όζοντος που περικλείει την ατμόσφαιρα της γης.

Τα παιδικά γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια των παιδιών από τις παραπάνω ακτίνες και είναι πλέον αναγκαία για τους εξής λόγους:

  1. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία διότι το μάτι ολοκληρώνει την ανάπτυξή του στην ηλικία των 10-12 περίπου ετών. Μέχρι τότε ο ανθρώπινος οφθαλμός δεν είναι σε θέση να φιλτράρει όλες τις ακτίνες UVA και UVB. Τα γυαλιά ηλίου λοιπόν προσφέρουν την απαραίτητη προστασία κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο.
  2. Τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους έξω και δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ο ήλιος για τα μάτια. Για παράδειγμα, είναι ικανά να κοιτούν απευθείας τον ήλιο χωρίς καν να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, απλά επειδή μπορεί να το θεωρήσουν ένα ακόμα παιχνίδι.
  3. Το καπέλο, τα ρούχα και το αντηλιακό μπορούν φυσικά να προστατέψουν από τον ήλιο, δεν προστατεύουν όμως το μάτι από την απευθείας έκθεσή του στον ήλιο ή από τις αντανακλάσεις.

 

Για κάθε ηλικία υπάρχει και το κατάλληλο γυαλί ηλίου. Τα βρεφικά και παιδικά γυαλιά ηλίου της Active Sol που θα βρείτε στο lightgear καλύπτουν τις 2 πρώτες κατηγορίες. Η τρίτη κατηγορία, που αρχίζει και συγκλίνει προς τα γυαλιά ενηλίκων, καλύπτεται από την σειρά γυαλιών ηλίου της Cébé .

  1. Έως 2 ετών. Τα γυαλιά για αυτή την ηλικία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταλλικά μέρη που μπορούν να τραυματίσουν το παιδί. Συνήθως διαθέτουν εύκαμπτο ελαστικό σκελετό που παίρνει το σχήμα του προσώπου χωρίς να ενοχλεί ή να διατρέχει κίνδυνο να σπάσει.
  2. 2-6 ετών. Για αυτή την ηλικία καλό θα είναι να διαλέξετε γυαλιά με μεγαλύτερους φακούς για να διευρύνετε το οπτικό πεδίο του παιδιού. Συνήθως τα γυαλιά αυτά συνοδεύονται από λάστιχο συγκράτησης που προσαρμόζεται στο κεφάλι ώστε να μην χάνονται και να μην πέφτουν.
  3. Άνω των 6 ετών. Από την ηλικία αυτή και μετά το παιδί μπορεί να φορέσει γυαλιά που μοιάζουν περισσότερο με αυτά των ενηλίκων. Το λάστιχο συγκράτησης δεν είναι πια αναγκαίο παρά μόνο για τις έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

 

Τι πρέπει όμως να προσέξετε όταν επιλέγετε παιδικά γυαλιά ηλίου;

  1. Καταρχάς τα γυαλιά που θα διαλέξετε πρέπει να παρέχουν 99-100% προστασία απέναντι στις ακτίνες UVA και UVB.
  2. Κατηγορία φίλτρου. Η καταλληλότερη κατηγορία είναι η 3. Και η κατηγορία 4 προσφέρει την ίδια προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία με τη διαφορά ότι οι φακοί κατηγορίας 4 είναι κατάλληλοι για πολύ έντονο ηλιακό φως, π.χ. για χρήση πάνω σε βάρκα στη θάλασσα ή σε χιονισμένο βουνό. Σε κανονικές λοιπόν συνθήκες φωτισμού, τα συγκεκριμένα γυαλιά θα είναι πολύ σκοτεινά και άβολα για το παιδί.
  3. Προτιμήστε τους πολυκαρβονικούς φακούς διότι συνδυάζουν το μικρό βάρος, την αυξημένη αντοχή και την αποτελεσματική προστασία. Είναι σημαντικό τα γυαλιά να είναι ελαφριά ώστε το παιδί να ξεχνάει ότι τα φοράει και να μην θέλει να τα βγάλει.

 

Ελπίζουμε να έγινε πιο εύκολη η επιλογή των σωστών παιδικών γυαλιών ηλίου. Αν ναι, τότε θα χαρούμε πολύ να κοινοποιήσετε το άρθρο αυτό στο Facebook ή στο Twitter ώστε να βοηθήσετε κι άλλους γονείς να επιλέξουν τα σωστά γυαλιά ηλίου για τα παιδιά τους!

Έχουμε ξεχάσει κάτι; Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.