Στην διαδικασία αγοράς ενός καγιάκ, κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε και τι μήκος κουπιά θα αγοράσετε. Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που αρχικά μοιάζει να μην έχει και πολύ σημασία. Όμως το σωστό μήκος κουπιών εξασφαλίζει άνετη κωπηλασία, χωρίς να χτυπάνε τα χέρια σας αριστερά και δεξιά πάνω στο καγιάκ.

Το σωστό μήκος κουπιών εξαρτάται κυρίως από 3 παράγοντες. Αναφερόμαστε πάντα σε ερασιτέχνες χρήστες καγιάκ, που αγοράζουν ένα καγιάκ για μια βόλτα στη θάλασσα, για μια απόβαση στη γειτονική παραλία ή το απέναντι νησάκι, για την κατάβαση ενός ήπιου ποταμού κ.λπ. Οι επαγγελματίες χρήστες καγιάκ, έχουν περισσότερα να σκεφτούν όταν επιλέγουν κουπιά, αλλά αυτό ξεφεύγει από τις ανάγκες αυτού του άρθρου. Λοιπόν, οι 3 κυριότεροι παράγοντες είναι:

  1. Tο πλάτος του καγιάκ
  2. Tο ύψος του κωπηλάτη
  3. Ο τρόπος κωπηλασίας

 

1. Πλάτος καγιάκ

Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά: όσο πιο φαρδύ είναι το καγιάκ σας, τόσο πιο μακριά πρέπει να είναι τα κουπιά σας. Στα φουσκωτά καγιάκ, που συνήθως είναι λίγο πιο πλατιά από τα πολυεστερικά, συστήνουμε τα κουπιά μήκους 230 cm.

Τα πολυεστερικά καγιάκ είναι συνήθως πιο στενά και επομένως εκεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπιά μικρότερου μήκους.

 

2. Ύψος κωπηλάτη

Όσο πιο ψηλός είναι ο κωπηλάτης τόσο πιο μακριά κουπιά πρέπει να χρησιμοποιεί.

  • Για ύψος έως 1,65 m μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπιά μήκους 215 cm έως 220 cm.
  • Για ύψος 1,70 έως 1,85 m μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπιά μήκους 230 έως 240 cm.
  • Για ύψος μεγαλύτερο από 1,90 m μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπιά μήκους 250 ή μεγαλύτερα.

 

3. Τρόπος κωπηλασίας

Εδώ πρέπει να δείτε αν κωπηλατείτε με το κουπί σε μικρή γωνία με το νερό ή αν το κουπί σας έχει μεγάλη γωνία με το νερό (δηλαδή είναι πιο κάθετο).

Αν η κωπηλασία σας είναι με μικρή γωνία προς το νερό (δηλαδή το κουπί είναι πιο οριζόντιο) τότε καλύτερα να προτιμήσετε μακρύτερα κουπιά, από 220 cm και πάνω. Η κωπηλασία αυτή είναι πιο χαλαρή και είναι η συνηθισμένη κωπηλασία για μια βόλτα στη θάλασσα.

Πως να επιλέξετε το σωστό μήκος κουπιών για το καγιάκ σας | www.lightgear.gr

Πως να επιλέξετε το σωστό μήκος κουπιών για το καγιάκ σας | www.lightgear.gr

 

Αν κωπηλατείτε πιο γρήγορα και χρειάζεται να κάνετε ελιγμούς και απότομες στροφές (για παράδειγμα κατεβαίνοντας ένα ποτάμι) τότε η κωπηλασία σας γίνεται με μεγαλύτερη γωνία (δηλαδή το κουπί είναι πιο κάθετο). Στην περίπτωση αυτή προτιμήστε μικρότερα κουπιά που είναι πιο γρήγορα στον χειρισμό τους, από 220 cm και κάτω.

Με βάση τους παραπάνω απλούς κανόνες, μπορείτε να επιλέξετε πιο εύκολα το κατάλληλο μήκος κουπιών για εσάς. Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για την σωστή επιλογή κουπιών και μήκους κουπιών (όπως για παράδειγμα το σχήμα του κουπιού, αν οι κουτάλες είναι υπό γωνία, το υλικό κατασκευής τους κ.α) αλλά μάλλον θα ξεφεύγαμε λιγάκι. Επιπλέον, ο βομβαρδισμός τεχνικών πληροφοριών δεν είναι απαραίτητος για να απολαύσει κανείς μια βόλτα με ένα καγιάκ.

Θα χαρούμε ιδιαίτερα αν κοινοποιήσετε το άρθρο στο Facebook ή στο Twitter!

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.