Σκεύη μαγειρικής για camping

Ωραία κατασκηνώσατε, πιθανότατα να έχετε καταφέρει να έχετε και σκιά το πρωί, αλλά τώρα πεινάτε και το πλησιέστερο χωριό είναι 1 ώρα με τα πόδια. Αναφερόμαστε σε ελεύθερο camping, όπου όλα τα είδη camping και ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι φορτωμένος σε ένα σακίδιο και όχι σε μπαγκαζιέρα SUV. Καιρός λοιπόν για μαγείρεμα και ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε το νέο σας κατσαρολάκι. Τζάμπα το κουβαλάγατε;

Τα συνηθέστερα σκεύη μαγειρικής για camping είναι μικρά κατσαρολάκια χωρητικότητας 500-1000ml για μαγειρέματα των 2-4 ατόμων. Λόγω βάρους και όγκου, δε θα δείτε συχνά μεγαλύτερα σκεύη σε camping, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή μεγάλες παρέες. Αν τρέφεστε μόνο με αυγά και σούπες σε σκόνη, με ένα μπρίκι ξεμπερδεύετε.

Το βάρος μιας μικρής κατσαρόλας κυμαίνεται ανάλογα με το υλικό κατασκευής της. Οι ελαφρύτερες κατσαρόλες από τιτάνιο είναι πιο ανθεκτικές αλλά και πιο ακριβές, ενώ οι κατσαρόλες αλουμινίου είναι πολύ πιο φτηνές με μικρότερη όμως αντοχή. Υπάρχουν και οι κλασσικές κατσαρόλες από χάλυβα, συνήθως με πρόσμιξη χρωμίου και νικελίου, είναι όμως αρκετά βαριές για το camping και δεν συνιστώνται.

Τα κατσαρολάκια αλουμινίου έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τα χαλάσετε, αν χτυπηθούν ή γρατζουνιστούν, το κόστος αντικατάστασης είναι μικρό. Το αλουμίνιο έχει μεγάλη θερμική αγωγιμότητα, με αποτέλεσμα το κατσαρολάκι να ζεσταίνεται ταχύτατα και η θερμότητα να διαχέεται γρήγορα σε όλη την επιφάνεια του. Αυτό κάνει το μαγείρεμα πιο εύκολο και το φαγητό δεν "κολλάει" στον πάτο εύκολα. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι τα αντικολλητικά στρώματα που συνήθως έχουν τα οποία ξεφτίζουν γρήγορα και μαυρίζουν μετά από το πρώτο κιόλας μαγείρεμα, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να μην τα προτιμάει. Επίσης, αρκετοί κατασκηνωτές καθαρίζουν τα κατσαρολάκια τους με άμμο, η οποία γρατζουνάει και καταστρέφει αμέσως οποιαδήποτε επίστρωση.

Τα κατσαρολάκια τιτανίου έχουν πολύ μικρό βάρος και μεγαλύτερη αντοχή από όλα τα υπόλοιπα. Το τιτάνιο έχει μικρότερη θερμική αγωγιμότητα από το αλουμίνιο, επομένως θερμαίνεται πιο αργά από το αντίστοιχο αλουμινένιο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να μαγειρευτεί το ίδιο φαγητό που θα μαγειρεύατε σε αλουμινένιο σκεύος. Παρόλο που τα τοιχώματα στο κατσαρολάκι τιτανίου είναι πιο λεπτά και κάπως εξισορροπείται αυτή η διαφορά, ο χρόνος θέρμανσης και επομένως ο χρόνος μαγειρέματος είναι λίγο μεγαλύτερος στο κατσαρολάκι τιτανίου. Επιπλέον, καθώς η θερμική αγωγιμότητα είναι μικρότερη, η διάχυση της θερμότητας από τον πάτο προς τα τοιχώματα είναι πιο αργή, με αποτέλεσμα το φαγητό να "κολλάει" πιο εύκολα στον πάτο, δυσκολεύοντας το καθάρισμα. Εκτός από το εκπληκτικά χαμηλό βάρος και τη μεγάλη αντοχή, τα κατσαρολάκια τιτανίου που δεν έχουν αντικολλητικές επιστρώσεις αντέχουν στο καθάρισμα με άμμο και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Αφήστε Σχόλιο